Læsetid: 2 min.

'Euroen hæmmer frit marked'

26. august 2000

Bankdirektør, mener, at den fælles valuta hæmmer de frie markedskræfter. Nej-partierne bringer borgerlige økonomer frem i frontlinjen

Det borgerlige nej til den fælles valuta handler ikke længere kun om tab af national selvbestemmelse. Flere borgerlige økonomer er begyndt at kritisere det europæiske valutasamarbejde for både at være ineffektivt og føre til øget regulering.
Ifølge administrerende direktør i Jyske Bank, Anders Dam, er euroen et så ustabilt projekt, at EU med tiden vil være nødt til at intensivere reguleringen af de europæiske økonomier og ligefrem begynde at uddele subsidier, der kan kompensere for de indbyrdes forskelle mellem euro-medlemslandene:
"De enkelte landes finanspolitiske råderum vil ikke være tilstrækkeligt stort til at kunne dække over de indbyrdes forskelle, der allerede er i dag mellem landenes inflationsniveau. Desværre tror jeg, man vil forsøge at løse problemet ved at uddele subsidier til de lande, der klarer sig dårligst. Det bliver dermed bureaukrater i Bruxelles, der skal sidde og uddele tilskud, der kan kompensere for f.eks. fald i beskæftigelsen. Det vil skævvride markedskræfterne," siger bankdirektør Anders Dam og understreger, at han ikke repræsenterer Jyske Bank, når han udtaler sig om euroen.

Borgerligt trumfkort
Folketingets Europaudvalg holdt i går en euro-høring, som led i et landsdækkende roadshow, hvor særligt nej-fløjen fik en kraftig saltvandsindsprøjtning af borgerlige økonomiske argumenter imod Danmarks tilslutning til den fælles valuta. Hver euro-fløj havde udpeget to talsmænd.
Ja-partierne satsede på det velkendte med økonomiminister Marianne Jelved i spidsen, flankeret af økonomiprofessor Peter Birch Sørensen fra Københavns Universitet. Men de to fik dog ikke bragt noget nyt til torvs.
Nej-partierne satsede mere offensivt og havde udpeget økonomiprofessor Gunnar Thorlund Jepsen, Århus Universitet og bankdirektør Anders Dam, der ikke har meget til overs for påstanden om, at en fælles valuta vil skabe øget prisgennemsigtighed og dermed øge konkurrencen:
"Utallige prissammenligner viser, at der i dag kan være op til hundrede procents prisforskel på identiske produkter inden for Danmarks grænser. De prisforskelle forsvinder ikke, fordi man kan sammenligne prisniveauet med butikker i andre lande. Virksomheder lever af at differentiere priser. Og det vil de blive ved med," sagde Anders Dam.

Øget uansvarlighed
Paneldeltagerne var enige om, at Danmark vil bevare et vist finanspolitisk råderum, hvis vi tilslutter os den fælles mønt. Ingen af de to borgerlige nej-økonomer mener således, at dansk deltagelse i euro-samarbejdet vil medføre, at velfærdsniveauet må sænkes. Økonomiprofessor Gunnar Thorlund Jepsen fremhæver tværtimod, at den danske regering vil forfalde til en mere uansvarlig økonomisk politik - læs øgede offentlige udgifter - fordi Danmark ikke længere vil være nødt til at tage hensyn til kronekursen:
"Regeringerne i EU-landene vil slække på grebet om den økonomiske politik, når det ikke længere betyder så meget, om der er underskud på statsfinanserne. Jeg tror derfor, det bliver nødvendigt med en central styring af euro-landenes finanspolitik. Valutasamarbejdet er nemlig ikke optimalt uden en central finanspolitik. Men den udvikling er jeg meget imod, da det vil føre til en politisk union uden tilstrækkelig demokratisk kontrol," sagde Gunnar Thorlund Jepsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her