Læsetid: 2 min.

Euroen kan bremse globalisering

18. august 2000

Susan George, en af globaliseringens skarpeste modstandere, mener, at EU og euroen er
et værn mod globaliseringen

EU og euroen er midlet til at bremse globaliseringen. For globaliseringen er ikke en naturkraft, der er sat i verden af Gud. Den er menneskeskabt, og kan derfor standses.
Sådan lød budskabet fra en af globaliseringens stærkeste kritikere, den amerikanskfødte, nu franske statsborger og direktør for Det Transnationale Institut i Amsterdam, Susan George, som i går talte ved en LO-konference om 'Velfærdsstaten og verdensmarkedet' i Århus.
"Svaret er ikke at stå alene - især ikke som et lille land. Det er en illusion. Jeg ser euroen som den eneste mulighed for et andet projekt end dollaren," siger hun.
Hun frygter, at de amerikanske virksomheder ellers vil få alt for let spil i Europa.
"De største markeder findes i dag i Europa, og amerikanske virksomheder siger åbenlyst, at de ønsker at komme ind på markedet. Vi kan ikke klare os, hvis de enkelte lande ikke arbejder tæt sammen," sagde hun.

WTO er værst
Susan George er stærkt kritisk over for globaliseringen, som hun mener, er med til at skubbe velfærden og magten opad - både i de enkelte lande og globalt, hvor skellet mellem Nord og Syd bliver stadig større. Og det er Verdenshandelsorganisationen, WTO, der for hende er hovedfjenden. Alligevel er hun optimistisk.
"Globaliseringen er en slags kapitalisme, der ikke stopper, før alt i verden er privatiseret. Men det er opmuntrende, hvordan unge mennesker ser sig selv som borgere i et internationalt samfund, for det, der skal til, er først og fremmest stærke nationale koalitioner og derefter stærke internationale koalitioner," sagde George.
Konferencens anden hovedtaler, miljø- og energiminister Svend Auken, erklærer sig , og supplerer:
"Hvis Europa står sammen, er vi en større økonomisk faktor end USA, og vi har et andet syn på velfærd og miljø. Vi er de eneste, der kan stå op mod den stigende ulighed i verden, som globaliseringen skaber. Og det er meget vigtigt, at vi i den europæiske diskussion ikke kun tænker på, hvad det betyder for os selv, men også tænker på, hvad vi kan gøre for at fremme lighed globalt," siger han.

Side 5: Seattle-demonstrationer brød lydmuren til offentligheden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her