Læsetid: 3 min.

Fagforbund:Euro-ja uden jubel

17. august 2000

Et flertal af LO's fagforbund anbefaler et ja til euroen, men mange af dem deltager alligevel ikke i ja-kampagnen

Et snævert flertal af LO's fagforbund anbefaler deres medlemmer at stemme ja til euroen. Men der er tale om forsigtige anbefalinger, hvor forbundene samtidig er meget opmærksomme på at tage hensyn til de medlemmer, der har tænkt sig at stemme nej.
Det viser en undersøgelse, som Information har foretaget, af de forskellige fagforbunds planer for den kommende ØMU-valgkamp.
Kun få af de forbund, som Information har været i kontakt med, planlægger en offensiv kampagne for at overbevise deres medlemmer om, at de skal stemme ja ved folkeafstemningen til september.

Hensyn til skeptikerne
Baggrunden er, at medlemmerne i de fleste fagforbund står splittede i forholdet til den fælles mønt, og de euro-positive hovedbestyrelser ønsker ikke at lægge sig ud med mere skeptiske medlemmer og hovedbestyrelsesmindretal ved at bruge forbundets penge på dyre ja-kampagner.
Information undersøgelse viser, at 12 af LO's 22 medlemsforbund anbefaler deres medlemmer at sige ja. Otte forbund vil hverken anbefale det ene eller det andet. Og to forbund råder medlemmerne til at stemme nej til euroen - Bryggeriarbejderforbundet og Pædagogisk Medhjælper Forbund.
Et af de forbund, der anbefaler et ja, er Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF.) Herfra oplyser Sven Fechner, redaktionssekretær på fagbladet NNF- arbejderen:
"Vi har ikke tænkt os at føre en decideret kampagne for et ja til euroen i NNF. Der er jo en broget holdning til spørgsmålet i vores medlemsskare - ligesom der jo er i befolkningen i øvrigt. Og selv om forbundets hovedbestyrelse anbefaler et ja, så skal vi også tage hensyn til skeptikerne og tvivlerne blandt vores medlemmer."

Ingen penge på ja
Fechner bliver suppleret af Åge Jensen, der er næstformand i RestaurationsBranchens Forbund (RBF). Han oplyser, at RBF's hovedbestyrelse har besluttet, at forbundet forholde sig neutral i spørgsmålet, selv om en vejledende afstemning har vist, at et flertal i hovedbestyrelsen støtter et ja til euroen.
"Vi har erkendt, at medlemmerne er delte i dette spørgsmål," siger han. "Og vi vil derfor hverken anbefale et ja eller bruge penge på at køre en ja-kampagne i forbundets regi. Det ville ikke være rimeligt over for alle de nej-sigere, vi har i RBF."
RBF er i øvrigt det eneste af de forbund, Information har været i kontakt med, der har ændret indstilling siden afstemningen om Amsterdam-traktaten i 1998. Dengang anbefalede forbundet et ja. Tidligere har RBF dog tilhørt fagbevægelsens EU-skeptiske fløj. Således var forbundet indtil 1997 medlem af Fagbevægelsen mod Unionen.
Det er dog ikke alle fagforbund, der forholder sig neutrale eller forsigtigt positive af hensyn til de EU-skeptiske medlemmer. Således oplyser Lillian Knudsen, formand for Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark (KAD) - et forbund, der er kendt for at huse særdeles skeptiske EU-medlemmer - at hun og hendes forbund kører en offensiv kampagne, hvor de rejser rundt i landet for på debatmøder at overbevise deres medlemmer om det rigtige i at sige ja til euroen. Lillian Knudsen anslår, at KAD's kampagne vil koste forbundet er par hundrede tusinde kroner.
"Men jeg tror også på, at det er nødvendigt for Danmark, at vi kommer med i ØMU'en," siger hun. "For ellers bliver vi sat udenfor i det internationale samarbejde, og der er færre, der vil handle med os. Og jeg tror også, at KAD's medlemmer har respekt for, at vi som forbundsledelse melder ærligt ud omkring vores synspunkter," siger hun til Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu