Læsetid: 4 min.

FILM

17. august 2000

*Ken Loach smilede stilfærdigt, da den fremtrædende engelske filmkritiker Alexander Walker på en pressekonference i Cannes 1990 kastede sig ud i en heftigt angreb på hans spændingsfilm Hidden Agenda: "Han lyver. Det er ren propaganda," råbte den rasende Walker. Det udviklede sig til noget så sjældent i Cannes som en politisk diskussion, udløst af, at filmen mere end antyder en forbryderisk smædekampagne rettet mod Labourpartiet i slutningen af 1970'erne. - Det er ellers Irlands-konflikten, der dominerer filmens spændingshistorie, da en amerikansk borgerretsforkæmper og sagfører myrdes under et Irlands-besøg. En neutral engelsk politimand afdækker et net af af løgne og manipulationer og ender med at opspore en kompromitterende båndoptagelse, som på veritabel Watergate-vis vil kunne bringe flere konservative engelske politikere til fald. - Hvor autentisk historien end er (og Loach hævder, den er baseret på kendsgerninger), så får instruktøren i denne sin eneste thriller givet et slående ægte virkende billede af et Irland i krig. Og med den fremragende Brian Cox som den tilrejsende politimand og Frances McDormand som sagfører-enken har filmen samtidig det menneskelige nærvær og den klang af dyb troværdighed, som Loach er berømt for.
Hidden Agenda/Den skjulte krig. DR 1, torsdag kl. 23.20-01.05

*William Wellman (1896-1975) er en af Hollywoods interessante og lidt uretfærdigt oversete instruktører. Han havde ikke den jævnaldrende John Fords rigt strømmende lyriske åre eller konkurrenten Howard Hawks' stilistiske stringens, men ydede alligevel sit personlige bidrag til gangster-, western-, krigs- og komediegenren. Der var noget fandenivoldsk ved Wellman både som instruktør og person, og hans frækhed kommer tydeligt til udtryk i screw ball-komedien i farver, Intet er os helligt fra 1937. Den er en pågående kontant satire over sensationspressen og med en historie, der - hvad enten man kan lide det eller ej - virker særdeles moderne i sin kynisme. Carole Lombard, en af datidens vittigste komedienner, spiller provinspigen Hazel Flagg, som af den sensationshungrende presse slås op som "Pigen, der skal dø om en uge". Alle tror nemlig, at hun har pådraget sig en dødelig radiumforgiftning ved sit arbejde på en urfabrik. Dagbladet Morning Star inviterer hende til New York, så hun kan nyde de sidste dage af af sit liv i fulde drag, skarpt overvåget af bladets udspekulerede journalist, spillet af Fredric March. Hun gøres til populærheltinde i en række tårepersende reportager, men hvem udnytter egentlig hvem? - Det hårdtslående satiriske manuskript er skrevet af den legendariske Ben Hecht, en af Hollywoods flittigste og højst betalte manuskriptforfattere, der kendte bladverdenen fra sin fortid som Chicago-journalist og også var medforfatter til den klassiske journalistkomedie The Front Page.
Nothing Sacred/ Intet er os helligt. DR 1, fredag kl. 13.45-15.00

*Blicher har leveret novelleforlægget til dette historiske drama, hvor instruktøren Claus Ørsted og dramatikeren Leif Petersen dog i mindst lige så høj grad bygger deres manuskript på de virkelige tragiske hændelser, som i sin tid inspirerede Blicher. Karl Stegger er i år 1615 den koleriske præst, der bliver hængt for et mord, han ikke har begået, Anne-Lise Gabold er hans ulykkelige datter og Peter Steen herredsfogeden, som er præstedatterens kæreste, men tvunget til sende sin svigerfar in spe i døden. - Revisionen af historien giver kun beskeden bonus, for filmen gør præsten så gennemført tyrannisk, at det er svært at fatte særlig medlidenhed med ham. Filmen er fra 1972.
Præsten i Vejlby. TV2, lørdag kl. 21.15-22.50

*Burt Lancaster har en af sin lange karrieres stjernestunder i dette drama om en gruppe vidt forskellige amerikaneres drømme og illusioner i ferie -, spille- og forlystelsesbyen Atlantic City. Lancaster er den aldrende Lou, en tidligere gangsterhåndlanger, der nu lever beskedent og stilfærdigt og tager sig påpasseligt af sin hypokonder af en elskerinde. Men Lou distraheres af sin smukke unge genbo Sally, spillet af Susan Sarandon. Og da hun indvikles i en livsfarlig intrige omkring en kokainhandel, får Lou en ny rolle som hendes beskytter og hjælper og kan endelig vise, at han har lidt af det format, han drømmer om. - Burt Lancaster spiller den udprægede taber med stille værdighed og melankoli - her er en stjerne, der formåede at økonomisere med virkemidler og gøre den mindste bevægelse betydningsfuld. Lancaster kan få alt til at tælle, og der er en mærkeligt bevægende blidhed i hans store, lidt stive, men også elegante apparition. Den franske instruktør Louis Malle omkranser ham med Atlantic Citys specielle atmosfære af smuldrende, lettere lurvet ferie-paradis, og giver i øvrigt også sin landsmand Michel Piccoli en rolle som en overlegen croupier. - Manuskriptet er skrevet af den amerikanske dramatiker John Guare.
Atlantic City. DR 2, lørdag kl. 21.15-23.00

*Sisse Reingaard var dansk films naturlige unge pige i årene omkring 1970 - hverken hippie eller borgerpige, men lidt midt imellem og i hvert fald frigjort fra de normer for erotik, der herskede bare 5-10 år forinden. Efter P-pillen var graviditetsfrygt ikke længere det store spøgelse, og i Stine og drengene fra 1969 har gymnasie-eleverne Jens og Stine et frit eksperimenterende seksuelt forhold kørende, der hurtigt stiller dem over for parforholds-problemer, som de må famle sig igennem som nybegyndere. Stine er en noget flaksende, impulsiv pige, og Finn Karlssons instruktion lader sig på Ny Bølge-vis smitte af hendes luner. Det handler om at være meget ung og forelsket og forvirret, og filmen smutter i heltindens billede ind og ud af sine ofte levende og veliagttagne episoder uden at opbygge noget særlig fast handlingsforløb. Sådan lavede man film dengang, uden en hærskare af manuskriptkonsulenter og stramtandede dramaturger, og det er der kommet en charmerende, men spinkel film ud af. Finn Karlsson har bygget sit manuskript meget frit over Tine Schmedes roman Jeg - en pige fra 1967, og som Jens ses Ole Busck, der også var drengen i Der var engang en krig. I mindre roller medvirker Henning Moritzen, Birgitte Price, Benny Hansen og Else-Marie.
Stine og drengene. DR 1, lørdag kl. 22.05-23.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her