Læsetid: 2 min.

Flertal bag Helvegs raket-kurs

12. august 2000

Kristeligt Folkeparti og venstrefløjen står alene med kritikken af USA's planer om et nyt raketskjold

Splittelsen blandt de radikale græsrødder om den danske regerings afventende holdning til USA's planer om et nyt raketskjold sætter ikke for alvor regeringen under pres. Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) har nemlig opbakning fra et massivt flertal i Folketinget til sin udmelding om, at Danmark skal afvente forhandlingerne mellem USA og Rusland om en tilpasning af ABM-traktaten fra 1972, før Danmark endeligt tager stilling.
Trods intern uenighed i Det Radikale Venstres folketingsgruppe støtter partiet officielt regeringens linie. Kun venstrefløjen og Kristeligt Folkeparti er utvetydigt imod såvel de amerikanske planer som den danske regerings lurepassende strategi.
"Vi er stærkt skeptiske over for de amerikanske planer. Selv hvis USAog Rusland skulle nå til enighed, vil etableringen af et amerikansk raketskjold være til stor skade for våbenkapløbet i verden," siger landsformand for Kristeligt Folkeparti, Jann Sjursen, til Information:
"Det er helt uacceptabelt, at den danske regering melder fuldstændigt pas. Danmark burde være en drivende kraft i bestræbelserne på at skabe en diskussion i NATO," siger han.

Borgerlig opbakning
De øvrige borgerlige oppositionspartier støtter uforbeholdent regeringen. Det Konservative Folkepartis medlem af Udenrigspolitisk Nævn, tidligere partileder Per Stig Møller, understreger dog ligesom regeringen, at USAkun bør etablere sit raketskjold, hvis Rusland acceptere en tilpasning af ABM-traktaten:
"Det vil være meget farligt, hvis amerikanerne vælger at bryde ABM-traktaten ensidigt. Det vil give Rusland mulighed for også at bryde andre aftaler. Vores grundsynspunkt er, at aftaler altid skal overholdes. Hvis man skal ændre traktater, skal man derfor være enige om det. Det ville være farligt for små lande, hvis traditionen med internationale aftaler bliver brudt," siger Per Stig Møller.
Venstres forsvarspolitiske ordfører, Svend Aage Jensby, mener ikke, at den danske regering skal lade sig påvirke af, at flere europæiske statsledere har kritiseret de amerikanske planer i løbet af de seneste uger.
Han mener, at alliancen med USA er vigtigere end forholdet til de andre EU-lande:
"Det er svært at vurdere, om det amerikanske raketskjold overhovedet er i strid med ABM-traktaten. Det er et meget teknisk spørgsmål. Og der er i det hele taget så mange uafklarede spørgsmål, at Venstre støtter regeringen i at afvente forhandlingerne mellem USAog Rusland," siger Svend Aage Jensby (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her