Læsetid: 2 min.

FN klædt af i Sierra Leone

24. august 2000

Problemerne og mulighederne for FN's fredsoperationer udstilles med al uønskelig tydelighed
i Vestafrika

Ydmygelsen
Sierra Leone er blevet et udstillingsvindue for FN's muligheder og nuværende begrænsninger, når det gælder om at få skabt fred i borgerkrigsplagede lande. Trods stor ydmygelse er FN blevet i Sierra Leone, og satser nu på, at afrikanske lande med en mere barsk tilgang kan skabe fred.
Det var en stor ydmygelse for FN, da henved 500 ud af næsten 13.000 FN-soldater blev holdt som gidsler af Sierra Leones partisanbevægelse, RUF, i maj/juni. Ydmygende var det også, at der skulle britiske elitestyrker til for at sikre, at roen blev genoprettet i og omkring hovedstaden Freetown.
Ydmygelserne sætter FN i et dårligt lys, men de kan ikke bruges som argument for at lukke og slukke for FN's fredsbevarende operationer. Det mener forsker i fredsoperationer Peter Viggo Jakobsen, som er lektor ved Københavns Universitet.
Peter Viggo Jakobsen siger:
"FN var på grund af pres fra de afrikanske lande nødt til at foretage sig noget i forhold til Vestafrika. Men FN kunne stort set kun få dårligt uddannede, motiverede og udrustede soldater stillet til rådighed. På den baggrund er det prisværdigt, at FN trods ydmygelserne valgte at forblive i Sierra Leone."
Indsættelsen af de britiske elitesoldater er efter Peter Viggo Jakobsens opfattelse et godt eksempel på, at hvis FN fik gode soldater stillet til rådighed, så kunne FN i mange situationer udrette langt mere. Men det er der ikke politisk vilje til - slet ikke i Afrika.

Afrikanisering
FN-soldaterne i Sierra Leone kommer hovedsageligt fra Kenya, Indien, Zambia og Nigeria. At troppesammensætningen er sådan, er et klart udtryk for, at rige lande som USA og EU-landene ikke skal have noget klinket i Afrika.
Sagt mere firkantet: Ingen hvid mand skal dø for den sorte mands sag. Med andre ord er tendensen, at de afrikanske lande selv skal løse egne konflikter. USA, Storbritannien og Frankrig vil dog gerne bidrage med træning af og penge til opbygning af gode regionale styrker.
I tilfældet Sierra Leone betyder udliciteringen, at FN-soldaterne har fået et mere aggressivt mandat, og at de skal trænes mere.
For eksempel kommer USA's præsident Clinton i den kommende weekend til Nigeria, hvor han ventes at underskrive en aftale til 80 milliarder kroner om udsendelse af udstyr og udstationering af amerikanske officerer til træning af Nigerias fredsbevarende styrker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her