Læsetid: 4 min.

Forbruger-advokat truer Al Gore

16. august 2000

Der er udbredt nervøsitet hos demokraterne over den opbakning, det Grønne partis præsidentkandidat Ralph Nader tiltrækker fra venstreorienterede, unge aktivister og fagbevægelsen

LOS ANGELES - I disse dage taler vicepræsident Al Gore helst ikke om sin anden rival under præsidentvalget, den amerikanske forbrugerbevægelses ikon Ralph Nader. Men det gør en anseelig del af det demokratiske parti, især her i det 'grønne' Californien.
Ralph Nader blev i juni udnævnt til præsidentkandidat for USA's Grønne parti på en kongres i Colorado, og siden har han rejst landet rundt med sit enkle og fængende budskab: Til kamp mod erhvervsvældet og dets kontrol over borgernes tilværelse.
"Big business er på kollisionskurs med amerikansk demokrati, og demokratiet står til at tabe," hævder Ralph Nader.
I USA er der en lang historisk tradition for at kritisere koncentration af magt i store private koncerner. Det tema blev Theodore Roosevelt valgt til præsidentposten på i begyndelsen af det 19. århundrede. Og ude i provinsen spidser man stadig ører, når en veltalende politiker som Nader hudfletter lobbyisters korrumpering af de politiske institutioner.
Dele af fagbevægelsen og venstrefløjen i det demokratiske parti føler sig også stærkt tiltrukket af Naders 'rene vare', men blandt ledende røster er der vild uenighed om, hvordan man skal stemme.
"Okay, det er måske farligt at stemme på Nader, fordi det kan føre til en sejr for Bush, men hvorfor skal vi lade os skræmme," siger forfatteren Barbara Ehrenreich.
"En stemme på Gore er en stemme for status quo. Det svarer til at støtte erhvervsvældet og undergrave demokratiet. Det er ikke en stemme for kvinder, for etniske mindretal og for det arbejdende folk. Så lad os nu skræmme de midtsøgende ledere i det demokratiske parti ved at sige nej til Gore."

Intellektuel luksus
Ehrenreichs argumentation vækker vild begejstring blandt de 1.000 tilhørere, som deltog i en konference søndag i Los Angeles arrangeret af tidsskriftet The Nation. Men oppe på podiet gik Jesse Jacksons velformulerede søn straks til modangreb.
"Det lyder alt sammen udmærket, men for Jer intellektuelle er det en luksus at stemme på Nader. I har råd til, at Gore taber. Det har kvinder på bistand og børn uden sygesikring ikke. Hvad vil der ske med dem, hvis Bush vinder," spørger Jesse Jackson Jr., demokratisk medlem af Kongressen fra Chicago.
Ingen politiske iagttagere tror, at Nader kan vinde præsidentvalget, men efter fem måneders rejse til 47 delstater tyder alt på, at han kan få en betydelig indflydelse på, hvem der bliver USA's næste præsident.
Det giver især anledning til bekymring i Gores lejr. Siden Nader lancerede sin valgkampagne har han i meningsmålingerne ligget og svinget mellem fire-fem procent. I går tilskrev en undersøgelse i Los Angeles Times ham 3 procent. Men her i Californien, hvor det Grønne parti står stærkt, kan en stemmeandel på syv-otte procent let fratage vicepræsidenten en delstatssejr, som han ikke kan være foruden.

Har nu hjertet med
Naders kampagne er også populær i nordvestlige stater som Oregon og Washington samt i midtvestlige stater Ohio og Michigan, hvor fagbevægelsen spiller en vigtig rolle. Gore vil aldrig blive præsident uden at slå George W. Bush i de nævnte fem delstater.
Den 66-årige advokat, fadder til den moderne miljø- og forbrugerbevægelse i 1960'erne og 1970'erne, har under sin hektiske rejseaktivitet indsamlet 1 mio. dollar og underskrifter til at stille op i 34 ud af 50 delstater. Målet er en pulje på fem mio. dollar og optagelse på valglister i 45 stater.
Den landsomfattende indsats står i greel kontrast til valget for fire år siden, siger Ronnie Dugger, grøn kandidat til Senatet i New York, til Information.
"Under det sidste præsidentvalg stillede Ralph kun op i 21 delstater og indsamlede 5.000 dollar. Hans hjerte var ikke med. Han rejste aldrig og holdt få taler. Alligevel vandt han en procent eller 700.000 stemmer. Men denne gang mener han det alvorligt."

Gore er en kujon
Det afgørende for Nader og Det Grønne Parti er at vinde over fem procent af stemmerne. Det kvalificerer nemlig automatisk partiet til et bidrag fra forbundsstaten på flere mio. dollar ved det næste præsidentvalg i 2004, hvor de Grønne håber at vinde flere embeder på lokalt, statsligt og føderalt niveau.
I år opstiller De Grønne 75 kandidater i 14 delstater, flest i Californien.
Selv er Nader overbevist om, at 2000 er det rette tidspunkt at træde ind på scenen som en progressiv, anti-establishment kandidat til Det Hvide Hus.
"Der er næsten ingen forskel mellem Bush og Gore. De bruger forskellig retorik og symboler, men begge to bærer vand for de store erhvervskoncerner," sagde præsidentkandidaten i et interview med Information i foråret.
"Gore kalder sig grøn, men han er en kujon. Som vicepræsident har han forrådt sit grønne syn. Gore siger, at han går ind for en reform af valgfinansieringsloven, men kan vi stole på ham? Jeg tror ikke, at han vil bekæmpe svig i erhvervslivet eller håndhæve vores monopollovgivning," tordner Nader.
Den grønne præsidentkandidat planlægger også at bakke op om universel sygeforsorg og kritisere en faldende realløn gennem de sidste 25 år. Men hovedmottoet er kritikken af erhvervsvældet.
"For 20-25 år siden var miljø- og forbrugerbevægelsen i stand til at påvirke lovgivningen. Det magter vi ikke længere. Hver dag går 22.000 lobbyister på arbejde i Washington," fastslår han.
Ralph Nader har været et kendt ansigt på den amerikanske scene gennem to generationer.
I 1965 afslørede han i bogen Unsafe at Any Speed, og i årene efter har han brugte sit navn og sine indtægter fra foredrag til at opbygge forbrugerbevægelsen i USA. Over for Information bekræfter Nader, at han også vil trække på bevægelsen mod globalisering i sin kampagne. Hundredvis af unge aktivister arbejder frivilligt i hans kampagne. Flere mindre fagforeninger støtter hans kritik af frihandelen og Kinas medlemskab af Verdenshandelsorganisationen WTO.
"Jeg bekæmper Kinas medlemskab af WTO, fordi jeg modsætter mig en organisation, der fremmer økonomisk ulighed i verden. Hvorfor skal vi pålægge Kina en økonomisk model, som vil føre til enorm social ulighed og smertefulde forandringer," siger Nader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her