Læsetid: 1 min.

Forsvaret opruster i Hjørring

16. august 2000

Forsvaret er ved at opføre en række nye radarer til global aflytning i Hjørring. De såkaldte radomer er under mistanke for at indgå i det globale aflytningsnetværk Echelon

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) arbejder mod vind og vejr for at opstille tre nye radome-radarer i Skibsbylejren ved Hjørring. Presseofficer i Forsvarets Efterretningstjeneste, Carsten Nielsen har over for Nordjyske Stiftstidende forklaret, at moderniseringen af radioanlægget bl.a. skyldes, at "vi selvfølgelig er med i det internationale efterretningssystem".
Presseofficerens formuleringen er yderst bemærkelsesværdig, eftersom den danske regering hidtil har afvist, at Danmark deltager i udveksling af efterretningsoplysninger erhvervet gennem elektronisk aflytning.
Enhedslistens forsvarspolitiske ordfører Keld Albrechtsen vil derfor have forsvarsminister Hans Hækkerup (S) til at uddybe formålet med de nye radarer. Han frygter, at det nordjyske aflytningsanlæg indgår i det verdensomspændende aflytningsnetværk Echelon:
"I bevillingen til anlægget i Hjørring står, at radarerne kun skal bruges til at indsamle informationer i forbindelse med danske, udstationerede tropper i udlandet. Men anlægget er så stort, at det kun kan begrundes med, at man også indsamler informationer, der udveksles med fremmede magter," siger Keld Albrecthsen til Information.

Nielsen er fejlciteret
De hvide, bobleformede radarer, der er ved at blive opstillet i Hjørring, minder om det aflytningsudstyr, Forsvarets Efterretningstjeneste har installeret ved Aflandshage på Amager - og som af flere udenlandske efterretningseksperter er blevet identificeret som en del af det globale aflytningsnetværk Echelon. De tre nordjyske radomer er kun første fase i en større oprustning af Skibsbylejren.
Presseofficer Carsten Nielsen har tidligere udtalt til Ekstra Bladet, at moderniseringen i Hjørring sker "for at gennemføre elektronisk efterretningsindhentning, lige som vi har gjort siden 2. verdenskrig".
Trods de gentagne udmeldinger ønskede forsvarsminister Hans Hækkerup i går ikke at kommentere presseofficerens udtalelser. Forsvarsministeriet oplyser dog, at presseofficer Carsten Nielsen er blevet fejlciteret i Nordjyske Stiftstidende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her