Konkurrenceprogrammet på årets Odense Film Festival er spækket med ny dansk kortfiktion. Et par af de udvalgte film stammer fra talentværkstedet Super 16
Nye film
Ved sidste års Odense Film Festival var det en afgangselev fra Filmskolen, Peter Schønau Fog, der for næsen af de professionelle kolleger løb med Grand Prix for novellefilmen Lille mænsk. I år kan udfaldet af festivalen vise sig at blive endnu mere overraskende, idet et par produktioner fra den selvbestaltede filmskole Super 16 har sneget sig ind i det danske konkurrenceprogram - hvor Filmskolerektor Poul Nesgaard sidder i juryen!
Super 16 blev dannet i 1999 af seksten filmfolk, otte instruktører og otte producenter, som forgæves havde forsøgt at komme gennem nåleøjet på Den Danske Filmskole. I stedet for at lade sig slå ud tog de unge mennesker sagen i egen hånd og organiserede deres eget tre-årige uddannelsesforløb. Man mødes til undervisning mindst én gang om ugen, men lægger i øvrigt vægt på praktisk erfaring. Hver elev laver to film om året, i alt seks produktioner i løbet af de tre år. Resultaterne præsenteres for offentligheden hvert halve år.
I Odense vil der være mulighed for at møde Super 16-folkene ved et arrangement i Café Biografen torsdag klokken 16.
I begejstring over gåpåmodet i Super 16-gruppen havde festivaldirektør Christian Braad Thomsen valgt at vise Linda Krogsøe Holmbergs Den jyske forbindelse ved mandagens officielle åbningsarrangement, hvilket filmen sagtens kunne bære.
Titlens 'jyske forbindelse' refererer til den højgravide Britt fra Sønderjylland, der uventet dukker op hos storbymennesket Anders og i en hvirvel af kaffebrygning og kagebagning indtager hans hjem, uden at han helt forstår sammenhængen. Anders venter sin kæreste hjem fra ferie samme dag, og skulle Britt vise sig at være en glemt affære, som nu er kommet for at konfrontere ham med resultaterne af en nats tankeløs fornøjelse, er han på den.
Den kortfattede forviklingskomedie - med trekløveret Jens Brygmann, Bjarne Henriksen og Jesper Asholt som omdrejningspunkt - læner sig ublufærdigt op ad den løse slapstick-stemning i Let's Get Lost. Men den finder også momentvis sit eget toneleje, og i løbet af det lille kvarter, løjerne varer, har figurerne tegnet sig så skarpt, at slutningens punchline-agtige pointe ikke får konstruktionen til at vælte.
Peger fremad
At Linda Krogsøe Holmbergs talent også rækker til det mere alvorlige, fremgår af en dugfrisk produktion - Tro, håb & Batman - som festivalen i sidste øjeblik har sat på programmet uden for konkurrence. Her oprulles et knugende drama omkring en syv-årig drengs tab af sin far med en sikkerhed, specielt i personinstruktionen, som peger frem mod noget meget større.
Den anden Super 16-film i konkurrenceprogrammet er Tilde Harkamps Gaven, en spøjs parentes om en ung mand, der tager aparte metoder i brug for at vinde sin elskedes hjerte. Også her er niveauet bemærkelsesværdigt, når man tager i betragtning, at Super 16 producerer uden nogen former for økonomisk tilskud, men resultatet ligner trods alt mere dét, det er, nemlig en stiløvelse.
'On the Road'
Teatermennesket Charlotte Sachs Bostrup debuterede i 1997 som filminstruktør med den velfungerende, men en anelse sterile novellefilm Fridas første gang. Nu er hun vendt tilbage med en mere grovkornet sag, On the Road, der frækt snupper sin titel fra Jack Kerouacs beat-hovedværk samt en række sangtitler. Tyveriet holder imidlertid, idet Bostrups film udspiller sig i et univers gennemsyret af pastiche, simili og lånte fjer.
Suppe-steg-og-is duoen Bjarne og Bibi lever et rakkerliv på de jyske landeveje. I en hvid amerikanerøse pendler de fra job til job på vestkystens badehoteller, og mens billedet af de to on the road med nedrullet kaleche kan rumme visse romantiske forestillinger, er virkeligheden mere prosaisk. Bjarne er ved at køre træt, han drømmer om hus og have, og Bibis ambitioner om gennembrud og en udgivelse med eget materiale hviler på stadig mere usikker grund.
Et afbudsengagement på et fashionabelt hotel, der primært henvender sig til et yngre klientel fra hovedstaden, opfattes af Bibi som en mulig vej til stjernestatus, mens Bjarne viser sig at have en hemmelig forbindelse i den lille by. Det er tid til at se realiteterne i øjnene og justere drømmene.
Charlotte Munksgaard og Kim Nørrevig er perfekte valg til de to altdominerende hovedroller, og filmens eneste større svaghed er slutningens glansbillede, der ikke klæder den mere knastede virkelighed, som indtil da lægges så overbevisende frem.
'Tegninger' og 'Udenfor'
Blandt de helt korte danske filmpremierer på Odense Film Festival bør fremhæves Olivier Bugge Couttés Tegninger og Hans Fabian Wullenwebers Udenfor, begge bud på anderledes novellefilm.
Dansk-franske Olivier Bugge Coutté går på klippelinjen på National Film & TV School i London, hvilket gør det så meget desto mere ironisk, at han har lavet en film uden et eneste klip. Tegninger er en virtuost koreograferet kameratur ind i den otte-årige Daniels verden. I det kaos, der følger et opgør mellem de fortravlede forældre, trækker Daniel sig ind i sit eget univers og drømmer sig tilbage til en harmonisk sommerdag, men rives til slut brat ud af dagdrømmen. Altsammen i én kontinuerlig optagelse, der meget overbevisende forener et konkret og et mentalt billede af en familie i opløsning.
Mere kryptisk er Udenfor, hvor Hans Fabian Wullenweber lægger brikker ud til en historie om en otte-årig dreng, der ikke kan komme i forbindelse med omgivelserne. Drengen ignoreres ganske enkelt af sin søster og sine forældre, indtil en mulig forklaring antydes i et mareridtsagtigt klimaks.
Når filmen trods en fin iscenesættelse virker søgt, hænger det sammen med, at man aldrig får en klar fornemmelse af, hvad det er for en erfaring eller indsigt, den vil formidle.
Alligevel hører den sammen med de øvrige omtalte værker til de mange stimulerende og anderledes filmoplevelser, der nu i 25 år har gjort Odense Film Festival en rejse værd.
*Den jyske forbindelse. Instr: Linda Krogsøe Holmberg. 2000. 15 min.
*Gaven. Instr: Tilde Harkamp. 2000. 15 min.
De to Super 16-film vises i Café Biografen, 16. aug. kl. 12
*On the Road. Instr: Charlotte Sachs Bostrup. 2000. 27 min.
*Tegninger. Instr: Olivier Bugge Coutté. 2000. 11 min.
*Udenfor. Instr: Hans Fabian Wullenweber. 2000. 12 min.
De tre novellefilm vises i Café Biografen, 16. aug. kl. 19 og 18. aug. kl. 12
*Odense Film Festival, 14.-19. aug.