Læsetid: 1 min.

Der går politik i Thulesag

21. august 2000

Sværere for statsministeren at kalde Thule-møde 'orientering på embedsmandsniveau'

Tirsdagens trepartsdrøftelser USA-Danmark-Grønland om Thule-radaren er så bredt anlagt, at det bliver stedse sværere for statsminister Poul Nyrup Rasmussen at fastholde, at det kun drejer sig om en orientering på embedsmandsniveau.
Den amerikanske delegation ledes politisk af viceforsvarsminister John Holum, og fra Grønland er det politiske niveau repræsenteret talstærkt ved landsstyreformand Jonathan Motzfeldt og vice-landsstyreformand Josef Motzfeldt, men også ved Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg.
Udvalgets formand, Malinanguaq Marcussen-Mølgaard fra venstrefløjspartiet IA, har under et besøg i USA udtrykt et stærkt ønske om, at hele udvalget inddrages. Det ønske har USA efterkommet.
Formelt fastholdes alligevel, at der hovedsagelig er tale om drøftelser på direktør-niveau - udtrykt ved, at den danske delegation ledes af Udenrigsministeriets direktør, Friis Arne Petersen, og den grønlandske delegation på ekspertplan af direktør Kaj Kleist, Udenrigskontoret i Nuuk, der kan ses som et grønlandsk udenrigsministerium i svøb.
I fortsættelse af bl.a. Informations omtale af USA's miljøsvineri i Grønland vil den amerikanske delegation blive spurgt om, hvad USA vil gøre for bedre at rydde op på de tidligere amerikanske baser. Også spørgsmål om løbende miljøovervågning, bl.a. i Thule, vil blive bragt op.
Jonathan Motzfeldt og Josef Motzfeldt har forud for drøftelserne tirsdag haft, hvad kilder i Nuuk betegner som "en kammeratlig samtale" for at sikre, at uoverensstemmelserne om Thule-radaren ikke overstiger, hvad der kan rummes inden for Landsstyret.
Russisk accept af opgraderingen af Thule-radaren er vigtig for Landsstyret. Ruslands ambassadør i Danmark, Nikolaj Bordjusja, besøger Grønland i september. Han skal bl.a. orientere Landsstyret om den russiske indstilling til missil-skjoldet.

Side 4: Gennembrud for grønlandsk udenrigspolitik

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her