Læsetid: 2 min.

Greenpeace går til kamp mod raketskjold

22. august 2000

Greenpeace planlægger storstilet kampagne mod USA's raketskjold i hele Europa. Det var på tide, siger grønlandsk politiker

Greenpeace forbereder en række større happenings i Europa mod USA's planer om at bygge et verdensomspændende raketskjold, det såkaldte National Missile Defense (NMD).
Organisationen har hidtil begrænset sine protester til at sabotere USA's tekniske test-forsøg ud for Floridas kyst. Men i takt med, at de europæiske lande begynder at blive inddraget i konkrete forhandlinger om det amerikanske raketskjold, vil Greenpeace iværksætte demonstrationer i bl.a. Danmark og Grønland: "Raketskjoldet har indtil nu været et rent indenrigspolitisk emne i USA. Vi har derfor fokuseret vores begrænsede ressourcer på at lave demonstrationer i USA og på det seneste også i Moskva. Men vi er meget opmærksomme på debatten i Europa - ikke mindst i Danmark og Grønland - og vi lancerer derfor snart en række happenings, der skal lægge pres på de europæiske beslutningstagere," siger kampagneleder William Peden, til Information. Han vil dog ikke afsløre, hvornår og hvordan planerne bliver lanceret.

Greenpeace skylder os
Den globale kampagneleder for nedrustningsspørgsmål understreger, at Greenpeace vil være fysisk til stede i Grønland, hvis det vurderes at skabe den største effekt. Han regner også med, at det danske Folketing bliver scene for den globale Greenpeace-kampagne "Stop Star Wars" i løbet af kort tid.
Den grønlandske politiker, Johan Lund Olsen, der er medlem af Landstinget for venstrefløjspartiet IA, der danner hjemmestyrekoalition med Siumut, mener, at Greenpeace skylder Grønland at gå aktivt ind i kampen mod USA's raketskjold, fordi organisationen fuldstændigt har undermineret grønlandsk økonomi med sin tidligere kampagne mod sælfangst:
"Vi har stærkt brug for, at Greenpeace også snart laver nogle synlige happenings i Grønland. Det er på tide, at Greenpeace endelig betaler sin gæld tilbage til Grønland efter deres tåbelige kampagner mod sælfangst. Vi vil byde Greenpeace hjertelig velkommen, hvis de vil hjælpe os med at skabe fokus på raketskjoldet," siger Johan Lund Olsen.

Skjult dagsorden
Embedsmands-delegationer fra USA og Danmark ankom i går til Grønland til konkrete forhandlinger om inddragelsen af Thule-basen i det amerikanske raketskjold.
Selv om et massivt flertal i det danske Folketing vedtog en dagsorden i 1987, der garanterer grønlænderne fuld information om initiativer vedrørende Thule-basen, har de grønlandske politikere endnu ikke fået oplyst, hvad embedsmændene skal drøfte:
"Ingen har kunnet oplyse os om, hvad de såkaldte eksperter fra USA og Danmark skal diskutere, mens de er i Grønland. Det gavner ikke rigsfællesskabet, at Danmark tilsyneladende er så positiv over for de amerikanske planer," siger Johan Lund Olsen.
Han er i Danmark for at hente opbakning fra bl.a. søsterpartiet SF, hvis formand Holger K. Nielsen støtter kravet om, at regeringen bør danne fælles front med de andre EU-lande:
"Regeringens holdning bliver mere og mere absurd. Regeringen bør tage spørgsmålet op i EU-regi. Det her får jo Gerhard Schröder til at ligne en Lasse Budtz fra 1980'erne," siger Holger K. Nielsen og bebuder, at SF vil kræve aftalen fra 1951 mellem USA og Danmark om Thule-basen genforhandlet, hvis USA etablerer raketskjoldet trods politisk modstand i både Danmark og Grønland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her