Læsetid: 2 min.

Grønland skal omsider høres

7. august 2000

Ekspertdelegationer fra USA og Danmark til drøftelser i Nuuk om Thule-radaren

Grønlandske politikere, der gennem måneder har følt sig kørt ud på et sidespor i de storpolitiske drøftelser af det amerikanske missil-skjold, som naturnødvendigt involverer Grønland, vil inden månedens udgang blive officielt orienteret om planerne for en opgradering af Thule-radaren.
Det sker, når to talstærke amerikanske og danske ekspertdelegationer, efter Information's oplysninger, i dagene 21.-24. august orienterer med grønlandske politikere og eksperter i Grønlands hovedstad Nuuk.
Trods den danske regerings tavshed udadtil er de to delegationers nøje afstemte rejse til Grønland et klart vidnesbyrd om, at der bag kulisserne er foregået betydelig aktivitet i Thule-sagen både i Udenrigsministeriet og i Forsvarsministeriet.
De to delegationer bliver nemlig bygget parallelt op, så de kommer til at tælle seks repræsentanter for hver sit udenrigsministerium og to repræsentanter for hver sit forsvarsministerium.
Alligevel bliver der tale om en amerikansk numerisk overvægt, idet der i den amerikanske delegation desuden vil indgå to repræsentanter for USA's ambassade i København.
I Grønland vil drøftelserne finde sted under overordnet ledelse af landsstyreformand Jonathan Motzfeldt.
Drøftelserne i Nuuk vil blive ført ikke blot med medlemmer af den grønlandske regering, Landsstyret, men også med medlemmer af parlamentet, Landstinget.
Det sker, når de to ekspertdelegationer mødes med Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg.
Efter drøftelserne i Nuuk, der først og fremmest formodes at komme til at forme sig
som en orientering om planerne for en opgradering af Thule-radaren i forventeligt to faser, fortsætter begge ekspertdelegationer videre til Thule.
Landsstyreformand Jonathan Motzfeldt deltager dog efter de nu foreliggende planer ikke i rejsen til Thule, der er tænkt som en 'besigtigelsesrejse' på ekspertplan.
Især de to delegationers møde med Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg bliver vigtigt i en opinionsmæssig sammenhæng.
Det har af mange grønlandske politikere længe været oplevet som et irritationsmoment både i forbindelse med planerne om et opgradering af Thule-radaren og langstrakte forhandlinger om en tilbagegivelse af dele af Thule-basens arealer, at flere informationer tilsyneladende er gået til regeringen i København og Landsstyret i Nuuk end til Landstinget.
En del af den interne grønlandske kritik er ubegrundet, eftersom den amerikanske taktik hvad angår tilbagegivelse af baseområder har været en decideret forhalingstaktik, der kun har givet grundlag for få informationer til Landstinget.
Kritikken for mangelfuld information om missil-skjoldet er aftaget mærkbart, efter at udvalget i april under et møde i Washington blev
orienteret om projektet.
Inddragelsen af en bred kreds af grønlandske politikere i drøftelserne i Nuuk ses som udtryk for, at USA denne gang har valgt at afstå fra at spille med supermagtsmusklerne i Thule-sagen og i stedet vil søge en politisk-diplomatisk løsning.
At den amerikanske delegation ankommer til Grønland før præsidentvalget i USA, tolkes i Nuuk som udtryk for, at eksperterne i både det amerikanske udenrigs- og forsvarsministerium er af den opfattelse, at missil-skjoldet vil blive opført, uanset udfaldet af præsidentvalget - dog med den markante forskel, at i tilfælde af demokraternes sejr vil der blive tale om et mindre skjold, medens skjoldet i tilfælde af republikanernes sejr vil blive af et omfang, der kan lede tankerne hen på Ronald Reagans oprindelige Stjernekrigs-projekt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her