Læsetid: 2 min.

Grønland vil blive taget med på råd

25. august 2000

Grønlænderne vil blive inddraget i beslutningen om modernisering af Thule-radaren, lover udenrigsministeren

Selvom USA's præsident i løbet af få uger ventes at sætte gang i forberedelserne til det landsdækkende raketskjold NMD, vil den danske regering fortsat ikke forholde sig til de amerikanske planer om, at Thule skal inddrages - allerede i raketskjoldets første fase.
Efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn i går slog udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) fast, at den danske regering ikke forventer, at Thule bliver involveret på kort sigt:
"Skulle den amerikanske præsident inden for de nærmeste uger beslutte at sige ja til, at USA skal gå videre med planerne, venter jeg ikke, at det umiddelbart vil resulterer i en anmodning fra USA, som den danske regering og det grønlandske landsstyre skal forholde sig til. Vi forventer ingen henvendelse fra den amerikanske regering før tidligst til næste år," siger udenrigsminister Niels Helveg Petersen til Information.

Accept fra Grønland
Selvom den amerikanske viceudenrigsminister og chefforhandler John Holum under de seneste dages møder i Grønland har orienteret om, at basen i Thule skal moderniseres efter tidsplanen for udviklingen af det amerikanske raketskjold, vil den danske regering altså fortsat ikke tage stilling, før raketskjoldet er så langt fremme, at det direkte kommer på kant med ABM-traktaten fra 1972.
Flere sikkerhedspolitiske eksperter vurderer dog, at den annoncerede modernisering af Thule-radaren med bl.a. nyt software allerede på kort sigt vil være i strid med ABM-traktaten. Det afviser den danske udenrigsminister.
Han nøjes med at understrege, at det grønlandske folk vil blive inddraget i beslutningen. Han vil dog ikke give en egentlig vetoret til grønlænderne:
"Den danske regerings holdning er, at der skal være dansk/grønlandsk accept af, hvordan Thule-basen anvendes. Der har været fuldstændig enighed mellem Landsstyret i Grønland og den danske regering om, at en stillingtagen afhænger af, når og hvis der kommer en amerikansk anmodning," siger Niels Helveg Petersen.

Opbakning til Helveg
Regeringens lunkne udmelding stiller foreløbigt både de grønlandske politikere og et massivt flertal i Folketinget tilfreds.
Formanden for Landstingets Udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg, Maliinannguaq M. Mølgaard, fra venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, har således tillid til, at den danske regering vil lytte til grønlænderne. Hun understreger dog, at Thule-radaren under ingen omstændigheder må bruges i strid med ABM-traktaten: "Der har ikke fundet egentlige forhandlinger sted i de seneste dage. Vi har fået at vide, at den amerikanske regering seriøst overvejer at bruge Thule-basen i deres raketskjold. Jeg forventer derfor, at den danske regering vil informere os om, hvad moderniseringen konkret vil betyde. Grønland skal have direkte indflydelse. Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig, at Danmark vil videreføre sin gamle kolonipolitik her i det 21. århundrede," siger Maliinannguaq M. Mølgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her