Læsetid: 2 min.

Grønlandske politikere: Nyrup må melde ud nu

5. august 2000

Regeringen undergraver forholdet til Grønland ved at tie om USA's raketskjold, mener grønlandske politikere

Grønlandske politikere føler sig kørt ud på et sidespor i de storpolitiske forhandlinger om det amerikanske raketskjold, National Missile Defence (NMD). Ifølge den amerikanske udenrigsminister William Cohen vil en modernisering af radaren på Thule Air Base være helt nødvendig for at beskytte U.S.A. mod missilangreb fra såkaldte "slyngelstater".
I kølvandet på de senere års afsløringer af den danske regerings fortielser om brugen af Thule-basen under Den Kolde Krig, frygter grønlænderne, at deres skæbne endnu engang vil blive afgjort i København og Washington.

Uacceptabelt
"Det er skammeligt og helt uacceptabelt for den grønlandske befolkning, at den danske regering endnu ikke klart har tilkendegivet sin holdning til de amerikanske planer. Danmark tror tilsyneladende, at man kan opbygge et helt særligt forhold til USA på direkte bekostning af den grønlandske befolkning. Det er jo Grønland, som kommer til at betale prisen i tilfælde af krig. Hvis den danske regering mener noget alvorligt med rigsfællesskabet, må regeringen komme ud af busken og bekende kulør," siger Johan Lund Olesen, IA, til Information.
Han er medlem af det grønlandske Landsting og sikkerhedspolitisk ordfører for venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen afventer forhandlingerne mellem USA og Rusland, før regeringen endelig tager stilling til det amerikanske stjernekrigsprojekt.

Skader rigsfællesskabet
Det grønlandske medlem af Socialdemokratiets folketingsgruppe, Hans-Pavia Rosing, Siumut, ønsker imidlertid en klar udmelding allerede nu. Han frygter, at regeringens uklare position vil svække forholdet mellem Danmark og Grønland:
"Hvis grønlænderne ikke bliver løbende informeret og direkte inddraget i forhandlingerne, vil kravet om øget grønlandsk selvstændighed på det sikkerhedspolitiske område blive forstærket. Jeg ved ikke, hvor meget Danmark er blevet informeret om projektet af den amerikanske regering. Men jeg har i hvert fald ikke fået noget at vide fra den danske regering. Jeg har måttet søge på nettet og læse internationale aviser for at finde ud af, hvor langt planerne er fremme. Jeg er stærkt imod de amerikanske planer - ikke mindst, når man tænker på, hvad Grønland hidtil har været udsat for med hensyn Thule-basen. Jeg er meget bange for, at projektet kan blive begyndelsen på et nyt, globalt rustningskapløb. Det undrer mig derfor, at regeringen slet ikke forholder sig til den stigende kritik, der kommer fra flere europæiske lande," siger Rosing.
Landstyreformand Jonathan Motzfeldt, Siumut, ønsker ikke at kritisere den danske regering:
"Jeg føler, at den danske regering informerer os fuldt ud i det omfang, der overhovedet sker noget nyt i sagen. Men såfremt amerikanerne ensidigt fastholder deres planer, vil Grønlands Hjemmestyre ikke være med til en opgradering af Thule-radaren. Og en eventuel opgradering af Thule-basen må ikke på nogen måde bidrage negativt til verdensfreden," siger Jonathan Motzfeldt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her