Læsetid: 2 min.

Handicappede siger nej tak til sociale klausuler

10. august 2000

Dårlig idé at tvinge folk til at ansætte handicappede, mener invalide-organisationerne

Landets invalideorganisationer tager nu skarpt afstand fra et afgørende element i regeringens kongstanke om det rummelige arbejdsmarked: Brugen af sociale klausuler, der skal sikre, at private virksomheder ansætter svage grupper, når det offentlige udliciterer opgaver.
Organisationerne mener, at tvang kun gør det værre for de svage grupper.
"Ideen om det rummelige arbejdsmarked er glimrende, men vi tror ikke på tvang," siger direktør Poul Erik H. Petersen fra De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI).
"Hvis hverken virksomhed, tillidsfolk eller kolleger mener, at det er i orden, at man ansætter en handicappet, risikerer man, at vedkommende isoleres socialt på arbejdspladsen."
"Samtidig kan det betyde, at virksomheder spekulerer i det og ansætter folk, der ikke er brug for - udelukkende for at kunne byde på udliciteringsopgaver," siger DSI-direktøren.
Det er grunden til, at DSI i denne uge har skrevet til landets borgmestre, at sammenslutningen tager kraftigt afstand fra dette års kommuneaftale, hvor regeringen henstiller kommunerne til at benytte sociale klausuler.
I brevet pointerer DSI, at sammenslutningen allerede tidligere, i et udvalgsarbejde under Erhvervsministeriet, har advaret mod netop denne form for klausuler.
"Det er et brud på hidtidige principper, hvor man har satset på information og dialog, og hvor kommunen i samarbejde med DA og LO går ud og motiverer arbejdsgivere og tillidsfolk. Vi er ikke nået tilstrækkelig langt. De sociale klausuler kan skade den positive udvikling mod et mere rummeligt arbejdsmarked, der allerede er i gang," siger Poul Erik H. Petersen.
Samme melding kommer fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
"Der er ved at komme en meget bedre dialog mellem socialforvaltning og arbejdsgivere, som kan ødelægges, når man fra statslig side forsøger at presse klausuler ned over hovedet på virksomhederne," siger konsulent Nikolaj Bøgh fra DA.
LO mener imidlertid, at invalideorganisationerne og arbejdsgiverne er bekymrede uden grund. LO-sekretær Marie-Louise Knuppert siger, at regeringens henstilling skal opfattes som en vejledning til kommunerne. Ikke som tvang.
Hos Kommunernes Landsforening (KL) er der udpræget tilfredshed med kommuneaftalen: "Hvis man ikke laver en klausul, så vil de svage ryge ud af arbejdsmarkedet, når flere og flere opgaver gradvist udliciteres," siger kontorchef Eske Groes.
"Det handler om at overføre de normer om at tage hensyn til svage grupper, som man allerede har i offentligt regi, til det private," siger Eske Groes.
Selvom de sociale klausuler er en af Erhvervsministeriets kongstanker, forstår departementschef Jørgen Rosted DSI's bekymring. Han mener, at der må være tale om en misforståelse.
"En social klausul skal ikke forstås sådan, at en virksomhed skal pålægges at ansætte et vist antal handicappede. Netop derfor er vi i øjeblikket ved at gøre meget ud af at lave en vejledning til kommunerne," siger han.
Erhvervsministeriet vil i øvrigt straks invitere DSI til et møde for at drøfte spørgsmålet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her