Læsetid: 2 min.

Helveg: Det har jeg aldrig sagt

15. august 2000

Udenrigsministeren har ikke stillet i udsigt, at en fact-finding-mission til Iran skulle se på menneskerettigheder. Berlingske Tidende har misforstået noget, lader han meddele

Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) afviser nu at have bebudet, at en dansk "undersøgelseskommission" skal rejse til Iran for at "danne sig et billede af menneskeretssituationen i landet", sådan som Berlingske Tidende skrev den 6. april.
Det sker, efter at Information i onsdags kunne fortælle, at den danske fact-finding-mission, der til efteråret besøger Iran, alene skal beskæftige sig med tekniske spørgsmål om dokumenter og udrejseforhold - og ikke interessere sig for menneskerettigheder.
Information har siden onsdag i sidste uge søgt udenrigsministerens kommentar til, at missionen nu tilsyneladende ikke skal leve op til, hvad han - ifølge Berlingske Tidende - stillede i udsigt i april.
Det lykkedes mandag, da Information rejste spørgsmålet på det ugentlige pressemøde i Udenrigsministeriet og fik svaret:
"Jeg vil da godt lige kigge på sagen. Så kan du ringe om et par timer."

Oplæst notits
Information ringede derpå mandag eftermiddag til Udenrigsministeriet, hvor ministersekretæren på vegne af Niels Helveg Petersen læste op af en notits fremstillet til lejligheden: "Berlingskes journalist havde dengang misforstået og sammenblandet to konkrete resultater af udenrigsministerens besøg i Teheran. På den fælles pressekonference med udenrigsminister Kharrazi i Teheran oplyste ministeren, at den iranske udenrigsminister havde hilst et samarbejde om en specialiseret menneskerettighedsdialog mellem Danmark og Iran velkommen.
Ligeledes havde udenrigsminister Kharrazi hilst en
fact-finding-mission ved Udlændingestyrelsen velkommen. Det er disse to konkrete sager, som først Berlingske og nu Information blander sammen."
Udenrigsministeriet henviser til, at dialogen om menneskerettigheder er et projekt, som Det Danske Center for Menneskerettigheder står for fra dansk side.
Til Information oplyser centrets direktør, Morten Kjærum, at projektet ikke indebærer, at centret skal kontrollere eller overvåge
Irans overholdelse af menneskerettigheder.
Information talte den 6. april - under arbejdet med opfølgningen på Berlingske-historien - med både chefen for Udenrigsministeriets flygtningesekretariat og chefen for Udlændingestyrelsens dokumentationskontor.
Ingen af disse to embedsmænd antydede, at Berlingske-artiklen skulle være behæftet med fejl.

IRNA-telegrammer
Chefen for Udenrigsministeriets flygtningesekretariat sendte den 6. april Information telegrammer fra det officielle iranske nyhedsbureau, IRNA, hvor menneskerettigheder og asylansøgerens udsagn om forholdene i Iran knyttes sammen med fact-finding-missionen.
IRNA citerede den 5. april Niels Helveg Petersen for på den fælles pressekonference i Teheran at sige:
"Fact-finding-delegationen skal besøge Iran som svar på spørgsmål fra asylansøgere eller dem, som ønsker at bosætte sig i det land, fordi det er meget vitalt, at danske embedsmænd og danskere har en god forståelse af den nuværende situation i Iran."
Den 6. april refererede IRNA den danske udenrigsminister som følger:
"Idet han betegnede etableringen af et samarbejde mellem begge staters menneskerettighedskommissioner som en meget god udvikling, erklærede han, at den danske fact-finding-kommission sammensat af de danske asylmyndigheder vil besøge Iran i nær fremtid, hvilket han senere kaldte en stor hjælp til Danmark."
Information søgte mandag forgæves at træffe den Berlingske-journalist, der skrev artiklen den 6. april.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu