Læsetid: 2 min.

Højt hår og ørenringe så store som maxi-singler

19. august 2000

Der er både roser og røvfuld til 80'ernes overfladiske disko-trends i Café Livas satiriske kabaret 'Caféliv'

Kabaret
- "Nå, hva' så?"
- "Nå, hva' så hvad?"
- "Ja, de er sgu begyndt at kalde os for nå-generationen!"
- "Nå, for helvede!"
Det er skønne, himmelråbende selvmodsigelser som denne, der har indtaget scenen på Café Liva i Nyhavn. Her sætter Jeanne Boel, Mette Mackmann og Christian Damsgaard 80'er-generationen til vægs i en letløbende, sprudlende satirisk og helt igennem morsom kabaret, hvor usikker sex, nykonservatisme og cappuccino i lange baner bliver sat op mod ego-kultur, kartoffelkure og kønssygdomme. En flaksende og forvirrende overgang mellem hippie-halvfjerdsernes knæhøje karse og halvfemserne, der bare var kanon.
Ikke overraskende er det musikken, der er i centrum i satiren over de disko-funky-fede-firsere.
Det er numre af Thomas Helmig, Steffen Brandt, Sanne Salmonsen, C.V. Jørgensen, Jens Rugsted og Kim Larsen med flere, der bliver taget under original og kærlig behandling i forestillingen.
Fodboldsangen "Reseppten" bliver sunget på højskolemanér, velgørenhedssangen "Afrika" kammer over i en form for opera, og karikaturen af Helmigs alt for lækre soloer på luftguitar er ikke til at tage fejl af.
Publikum sidder og rocker med på de gamle hits, når
Jeanne Boel og Mette Mackmann vrikker musikken i gang med deres alt for stramme cowboybukser, spraglede jakker med skuldervat til op over begge ører, ørenringe så store som maxi-singler, tuperet disko-hår og kulørte klatter på øjnene.

Anti-oprør
Forestillingen giver et billede af firserne som en tid, hvor de unge nærmest var brækmætte oven på de ideologisk og politisk korrekte 70'ere.
Trend-sociologen og 90'er-oraklet Henrik Dahl har været inde på noget af det samme: Der er virkelig blevet knægtet nogle unge skæbner på 'rød stue' i de tidlige 70'eres børnehaver, hvor selvforvalter-pædagogikken ('Hvordan synes du selv det går?'), tvangs-solidariteten ('Vi skal ha' nogle rigtig gode snakke omkring det hér problem i plenum') lagde grunden til nogle af de henkastede og usammenhængende oprørstendenser, der prægede 80'erne.
I flæng kan man nævne: selvmords-lyrikerne, bz-bevægelsen, pop-tøserne, yuppie-drengene, roligan-kulturen, den showprægede gi-en-hånd-til-Afrika-næstekærlighed, pinse-karnevalernes jubel-originaler og de fanatiske tilhængere af tv-serien Dollars. Og de får alle sammen deres velfortjente roser og røvfuld i de spændstige satirer.
Ud over at aktivere det gode solide grin, risikerer forestillingen at sætte gang i selvkritikken hos de tilskuere, der levede med på firser-bølgen. Og det er en anbefalelsesværdig øvelse!

*Caféliv. Idé: Jacob Morild og Mette Marckmann. Medv.: Jeanne Boel, Mette Marckmann og Christian Damsgaard. Spiller på Café Liva i Nyhavn. Til 14. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her