Læsetid: 5 min.

Den hvide plage

18. august 2000

Væksthus-regionen vest for Almeria er lokomotiv for Spaniens frugt- og grønteksport. Men den har skabt en økologisk katastrofe, mener andalusisk miljøbevægelsen

I væksthuset
EL EJIDO - "Åh, det er blevet meget sværere at drive landbrug. Vi skal bruge så mange penge på pesticider imod den hvide flues plage. Hvert år bliver det værre og værre."
Den 58-årige Manuel slår irriteret ud efter de små hvide fluer, som sværmer rundt om hans drivhus.
"Det er blevet så dyrt at drive landbrug i dag, at det næsten kun er de store, der har råd til det," sukker han og lægger nogle kasser peberfrugter ind i sin lille Fiat-varevogn.
Han skal ind og sælge sine varer på en grøntbørs i El Ejido, og der fra sender de store kooperative handelsselskaber varerne med lastvogne nordpå til Europas supermarkeder.
Vi befinder os i væksthusregionen vest for Almeria, der står bag en tredjedel af de omkring 45 mia. kroner frugt og grønt, som Spanien eksporterede sidste år, og som gjorde Spanien til verdens største eksportør af frugt og grønt.
På vejen ned af bakken fra Manuels drivhus kan man se dynger af plastik ligge i vejkanten, og på en skrænt ligger et par ton kasserede tomater og flyder.

Jaget vildt
"Landmændene klager over den hvide flues plage. Men det store flertal af dem har ikke en skoleuddannelse, de har ingen viden, og de spørger ikke, hvorfor den hvide flue formerer sig så godt. Det er, fordi de smider deres kasserede frugter og grøntsager ved siden af drivhusene. Det trækker den hvide flue til," forklarer en aktivist i den andalusiske miljøbevægelse Ecologistas en Acción.
Han vil ikke have sit navn frem: "Vi økologer er jaget vildt. Der findes en falsk patriotisme her, som bruges til at dække over hinanden. Ingen må kritisere nogen, ellers udsættes de for trusler. Der er ikke længere miljøaktivister i El Ejido, fordi de meldte sig ud af vores gruppe efter at have fået telefontrusler," forklarer han - lad os kalde ham 'Julio'.
Direktør i landbrugskooperativet Canalex, Juan Canton, er ikke desto mindre enig i, at det er nødvendigt at "skabe en plan for en rengøring af marken - på samme måde som i byerne."
"Det er ikke let. Vi skal selv finansiere halvdelen af omkostningerne, og næste år skal vi betale 100 procent. Nogle landmænd er desværre ikke villige til at betale, men det er vi nødt til. Vi er nødt til at få ryddet ordentligt op," siger han - og tilføjer: "Vi er nødt til at få bugt med den hvide flue, for den angriber de unge planter, der er meget skrøbelige. Det kan ødelægge rigtig meget for os."

Affaldsbjerg
Julio fra Ecologistas en Acción erkender, at "mentaliteten er ved at ændre sig, men det kræver utrolig meget arbejde at overbevise folk og få dem til at anerkende, at vi har et alvorligt miljøproblem."
De fleste landmænd vil ifølge Julio ikke erkende, at vækstmiraklet "har skabt en økologisk katastrofe".
Almeria-provinsen producerer 2.800 millioner ton frugt og grøntsager om året, men knap en tredjedel kasseres som affald. Vækstmaskinen skaber tonsvis af affald, og 45.000 tons plastik skal hvert år bortskaffes, fordi man hvert tredje år skifter plastikken ud på regionens 40.000 hektar drivhuse. Klods op af El Ejidos sygehus ligger en større affaldsbunke med gamle gødningssække af hvidt plastik, som landmændene bruger til at dyrke de unge planter i.
"Den bunke er et symbol på, at kommunen er fuldstændig lige glad og ikke har en affaldspolitik. Ikke engang bag byens sygehus gør de noget for at fjerne affaldet!" siger Julio indigneret.
Affaldet kan ses fra den motorvej, der skærer sig igennem plastiklandskabet uden for El Ejido. På den anden side af motorvejen kan man se et par midlertidige indvandrerhytter, og foran står nogle sjældne buske og fanger fritflyvende plastik, toiletpapir og andet affald med deres krogede grene.
"Se de buske der " udbryder Julio og stopper bilen. "De hedder 'Los Artos de El Ejido', fordi det er det eneste sted i verden, de gror. De tilhører 'maytenus senegalensis'-familien," forklarer han. "EU har i sit habitatprogram udpeget dem som buske, der skal beskyttes. Men El Ejidos borgmester er lige glad og har brugt området som en losseplads for plastikaffald og kemikalier."

Stærk jorderosion
Grundvandet i El Ejido er stærkt forurenet med nitrat som følge af intensiv brug af kunstgødning. Og målinger har vist, at drikkevandet flere steder er så forurenet med nitrat og sprøjterester, at myndighederne ikke anbefaler kunstvanding med det.
Allerede i 1984 forbød de regionale myndigheder bygning af flere drivhuse på egnen, fordi grundvandsspejlet var faldet markant, og der ikke var vand nok. Men forbuddet er ikke overholdt. Tværtimod bygges stadig mange nye drivhuse.
Gabriel Barranco, præsident for landbrugskooperativet La Union, afviser, at der skulle være mangel på vand.
"Vi bor jo ved Middelhavet, og man kan altid afsalte havvandet, hvis det bliver nødvendigt. Vi har masser af smelteis fra Sierra Nevada-bjergene, der siver ned i de dybe vandresservoirer her på egnen. Vi har 'brønde', der er 300-1.000 meter dybe, og samtidig investerer vi i nye vandingssystemer, der sparer på vandet," siger Barranco.

Det er helt vanvittigt
Ecologistas en Acción holder dog fast i, at udviklingen ikke er bæredygtig. De henviser bl.a. til, at Andalusiens myndigheder i 1995 fastslog, at 63,5 procent af jorden lider af en meget stærk erosion.
"Ødelæggelsen er voldsom," siger Julio. "Selv om en lov for nogle år siden forbød bygning af drivhuse i bjergene, så plastrer de bjergsiden til med dem. De fjerner den naturlige vegetation og fremskynder ørkendannelsen. Og en af egnens indflydelsesrige advokater, Antonio Pintor, har bygget næsten 100 drivhuse oppe i et udtørret flodleje. Det er som en mur. Men det er en naturkatastrofe, og hvis det en dag regner voldsomt, så kan det give katastrofale oversvømmelser neden for flodlejet," siger han.
"Der er alt for mange drivhuse, og nu vil borgmesteren ovenikøbet have en ny urbanisering kaldet El Ejido Beach til 16.000 indbyggere - men kommunen har ikke sagt, hvor vandet skal komme fra. El Ejido Beach vil mindst bruge seks millioner liter vand om dagen. De har også etableret flere golfbaner her på egnen for at trække flere turister til. Og de mange nye hoteller har alle svimmingpool, men ingen tænker på at begrænse vandforbruget. Det er helt vanvittigt. Det regner næsten aldrig her i området," siger Julio.

*Dette er den tredje artikel fra vækstområdet ved Almeria i Andalusien. De forrige artikler blev bragt den 12. og 15. august. Serien er hermed slut.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her