Læsetid: 2 min.

Ingen garanti for flexjobs

22. august 2000

Regeringen vil ikke garantere en fast mængde flexjobs til folk, der i dag er på førtidspension

Regeringens omfattende reform af førtidspensionen, der ventes forhandlet på plads i løbet af efteråret, har bred tilslutning fra arbejdsmarkedets parter. Både DA og LO er grundlæggende enige i regeringens bestræbelser for at skabe et såkaldt "rummeligt arbejdsmarked" med plads til de svageste.
Der er dog fortsat uenighed om, hvordan der konkret skal skabes plads til mennesker med nedsat erhvervsevne. Ifølge arbejdsgiversiden er den største udfordring at forhindre, at flere mennesker overhovedet får brug for særlige ordninger i fremtiden.
Fagbevægelsen vil derimod sikre, at de mennesker, der allerede i dag er på passive forsørgelsesordninger skal have tilbudt et flexjob - en ordning med offentligt tilskud på mellem en tredjedel og to tredjedele af lønnen.

Nej til kvoter
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) afviser imidlertid at oprette et bestemt antal fleksjob til folk, der i dag er på førtidspension: "Regeringen tror ikke på kvoter, hvor den enkelte virksomhed f.eks. skal gå ind og tage ti procent," siger Poul Nyrup Rasmussen til Information.
"Det lokale samarbejde er nøglen til succes for det rummelige arbejdsmarked. Der kommer lovinitiativer. Men der vil ikke komme et krav om, at hver enkelt virksomhed skal modtage en vis kvote," siger han.
Regeringen mødtes i går på statsministerens domicil Marienborg nord for København til den første "uformelle drøftelse" med LO og DA om realiseringen af det rummelige arbejdsmarked. De tre parter skal senere på efteråret mødes med Kommunernes Landsforening om den endelige udformning af projektet.
Ifølge udkastet til det lovforslag, som alle partier i Folketinget med undtagelse af Dansk Folkeparti og Enhedslisten er i færd med at udforme, skal antallet af nye førtidspensionter mindskes med 7.000 hvert år. Det svarer til en halvering, idet 13.400 danskere blev tilkendt førtidspension alene i 1999.
Dansk Arbejdsgiverforening vil dog ikke love, at det lykkes at skabe det påkrævede antal nye arbejdspladser:
"Hvis det kun handler om at begrænse antallet af førtidspensionister, bliver projektet en fiasko. Målet bør være at skabe flere ordinære jobs," siger DA's formand Niels Fog:
"Jeg kan ikke give nogen garantier for, hvor mange nye jobs vi kan skabe. Udfordringen skal løses i tæt samarbejde mellem landets kommuner og de enkelte virksomheder. Hvis det lokale samarbejde ikke kommer til at fungere, så kommer der heller ikke flere flexjobs," siger han.

Tror på det lokale
Ambitionen om at nedbringe antallet af førtidspensionister med ca. 7.000 om året bliver umiddelbart en kæmpe udfordring - ikke mindst hvis et tilsvarende antal personer skal have tilbud om flexjobs.
I dag der således kun omkring 7.000 danskere på flexjob.
Skønt LO selv har lavet en undersøgelse, der viser, at langt under halvdelen af landets kommuner er aktivt i gang med skabe flere flexjobs, mener LO's næstformand Tine Brøndum, at problemet sagtens kan løses lokalt: "Hvis ambitionen skal lykkes, skal aktiviteterne flyttes derud, hvor lokale kræfter kan gøre en forskel. Det handler om at skabe rammer på den enkelte arbejdsplads til at folk kan blive i arbejde og samtidig også åbne op over for dem, der allerede er blevet udstødt," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her