Læsetid: 3 min.

Min kæreste mangler penge

25. august 2000

Allan fra Aalborg deltog ikke i festen, da Poul Nyrup Rasmussen og Pia Kjærsgaard kom til byen

Fra bageste række
DSU'erne er kommet godt op og køre. De synger og klapper og vifter med deres papskilte, så alle kan se, hvor mange de er. Over hundrede. Og så synger de lidt mere.
"Nyrup på landsholdet" gjalder det ud i salen. Og råber. De er kommet på hårdt arbejde. Sveden skjolder på deres røde og grønne t-shirts, og stemningen er vild i Aalborg Hallen - eller ihvertfald så vild, som man kan forvente, at den bliver, når man samler et kontingent ungsocialdemokrater fra det nordjyske i en hal og beder dem varme op til valgkampens eneste opgør mellem Poul Nyrup Rasmussen og nej-flankens nationalistiske fanebærer, Pia Kjærsgaard.

Smædesange
I den anden side af salen - og mere spredt - sidder dem, der er mødt frem for at støtte Pia Kjærsgaard. Hovedsagligt ældre mennesker med vindjakker hængt hen over stolene. De sidder og læser i den folder, som Dansk Folkepartis Ungdom har delt ud ved indgangen til salen:
"Bevar Danmark Frit - stem nej" står der i rød-hvide typer på forsiden. Med mellemrum bliver de hånet af DSU'erne, der synger smædesange om Dansk Folkeparti, som om de var til fodboldkamp.
De svarer ikke.
Hånen får dem bare til at rette på læsebrillerne og fordybe sig endnu mere i teksten i den lille folder.

Aalborg-drengen
Endnu er salen ikke fyldt helt op. Der er stadig plads på de bageste bænke. Og på allerbagerste række sidder en mand, der ikke rigtig hører til i nogen af lejrene. Han sidder på en stol lidt for sig selv og med plads til at strække de lange ben. Det er Allan, 46 år og med sine egne ord "en gammel Aalborg-dreng."
Allan er ikke kommet for at deltage i den fest, der bliver beredt i salen til ære for Pia og Poul. På spørgsmålet om, hvad han forventer at få ud af debatten, svarer han:
"Min kæreste er førtidspensionist. Hun er syg, og hun er nødt til at tage medicin hver dag. Men hun kan ikke få støtte fra kommunen, selv om medicinen er for dyr til, at hun selv har råd til at købe den. Istedet må hun låne penge af sin mor."
Allan er mødt frem for at finde ud af, om det vil gå ud over vores velfærdssamfund, hvis vi siger nej til euroen. Fordi samfundet er tilstrækkeligt i knæ forvejen, mener han. Han har dog ikke kunnet lokke sin kæreste med herhen.
"Hun er ikke så interesseret i den slags," forklarer han.

Ankers mand
Allan er også selv skeptisk over for, hvordan aftenen vil forløbe. Hverken Pia Kjærsgaard eller Poul Nyrup vækker begejstring hos ham.
"Jeg stemte socialdemokratisk, dengang Anker var statsminister," fortæller han. "Fordi Anker var arbejder og fagforeningsmand."
Men siden Anker Jørgensen gik af, har Allan ikke stemt på det store arbejderparti. I stedet har Fremskridtspartiet modtaget hans stemme i en årrække. Men det er også slut nu.
"Glistrup er jo blevet for gammel," siger han og konstaterer, at han ikke ved, hvem han vil stemme på til næste folketingsvalg. Men Nyrup bliver det ihvertfald ikke.
"Han er jo fuldstændig ligeglad med os almindelige mennesker," siger Allan. "Han ved ikke, hvordan vi går og har det."
Selv er Allan også blevet førtidspensionist ligesom sin kæreste. Et hårdt liv som chauffør af både lastvogne, busser og turistbusser tog sin told for nogle år siden, da han blev ramt af en blodprop.
"Jeg synes ellers, at jeg gik og havde det så godt," fortæller han. "Men så en dag vågnede jeg op på Aalborg Sygehus. Og så var det slut med at køre bus."
Så bliver der tysset oppe fra podiet. Politikerne og ordstyreren Lone Kühlmann er ved at være klar til at gå på scenen.
- Hvad stemmer du, Allan?
"Det ved jeg ikke. Jeg ved ikke så meget om euroen, men jeg håber ikke, at den ødelægger vores samfund. Jeg tror i øvrigt, at det er ligegyldigt, om vi stemmer ja eller nej. Vi får den under alle omstændigheder. Det har jeg læst i avisen."

SERIE
Fra bageste række
*Hele 37 procent af danskerne er i tvivl om, hvad de skal mene om euroen.
Information sætter sig i den kommende tid på bageste række og lytter til, hvad det er, danskerne vil have svar på. Tidligere artikler i serien blev bragt den 19., 22. og 24. august.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu