Læsetid: 2 min.

Kaos pilot før tiden

3. august 2000

Åke Hodell er død

Nekrolog
Den svenske forfatter Åke Hodell er død, godt 80 år gammel. Den måske uhyggeligste bog i min bogsamling, ikke mindre på grund af dens venlige dedikation, er hans Orderbuch fra 1965, et sort voksdugshæfte med hvid mærkeseddel, et pseudo-dokument: en registrant fra en nazistisk koncentrationslejr over jødiske fanger, kun markeret som numre samt deres bestemmelse: Seife, Lampenschirm, Motoröl, Unbrauchbar, Grundausfüllung. C A 36715 (J) er det første nummer på listen, og det er titlen på en publikation det følgende år, en fangedagbog eller et langt brev med en ulæselig skrift, der mere og mere knuges og til sidst forvikles i sort knugende ophør i en unævnelig angst.
Åke Hodell var en af de markante konkretister i 1960'ernes Sverige blandt eksperimenterende skrift- og billedkunstnere, der også gav den mere spagfærdige danske konkretisme i litteraturen den afgørende impuls. Hos Hodell havde den en kraftig politisk, antiautoritær karakter.
Han var uddannet jagerpilot og overlevede et styrt, blev lappet sammen til en ellers elskværdig mand. Efter et par digtsamlinger i gængs modernistisk stil med Gunnar Ekelöf som forbillede, Flyende pilot (1953) og Ikaros död (1962) kom så de antimilitaristiske igevär (1963) og General Bussig (1964), billed-lyd-digte med bogstavopstillinger af de få stadig gentagne og manipulerede kommando-ord, en anfægtning af læsningens praksis ved indblanding af syn og stemme. Oplæsninger, manifestationer, happenings var en del af det anarkistisk-pædagogiske projekt, hvor han bl.a. optrådte med minearbejderlygte spændt på panden og andet grej.

Et perforeret liv
Sceneversionerne kom i bogform med indlagt grammefonplade, chiffertekster og lydcollager, radiomontager. Flere af publikationerne blev udgivet på hans eget forlag Kerberos, således et folde-ud-katalog fra svisch-forestillingen på Moderna museet sammen med bl.a. Torsten Ekbom, Leif Nylén, Carl Fredrik Reuterswärd, Bengt Emil Johnson og Öyvind Fahlström. Blandt andre kuriosa er en genudgivelse af nationalskjalden Verner von Heidenstams Nya dikter, forsynet med tuschklatter hen over teksten, og en instruktion i brugen af symaskinen Singer Victoria, kaldet en roman. Det genredestruktive oprør var både æstetik og politik.
Hans radiostykker var musikalske lydlandskaber, hans seneste værker gennem 1980'erne romaner, til sidst Galgenfrist.
I den konkretistiske periode skrev han også en Självbiografi, atter en uhyggelig, blandkunstnerisk demonstration af et perforeret liv. En kaospilot før tiden. Hans-Jørgen Nielsen skrev en indlevet analyse af den, trykt i hans Nielsen og den hvide verden fra 1968. Hodells værker, et litteraturhistorisk mellemspil, der meget tænkeligt kan få fornyet interesse, hører således med i billedet af den danske konkretisme, en intertekst mellem Vagn Steen, Nielsen, nylig afdøde Johannes L. Madsen og Per Højholt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu