Læsetid: 2 min.

Kjærsgaard fik en kold dukkert

10. august 2000

Dansk Folkepartis solidaritetsbesøg i Østrig blev saboteret af en lyssky sammensværgelse, mener partiets pressechef

Dansk Folkepartis ledelse er taget på solidaritetsbesøg i Østrig. Velkomstkomitéen havde imidlertid meldt afbud, allerede før flyet fra København var landet.
Ved ankomsten til lufthavnen i Wien blev Dansk Folkepartis pressechef, Søren Espersen, ringet op på mobiltelefonen af den danske ambassade, der kunne meddele, at det østrigske regeringsparti, Frihedspartiet (FPÖ), alligevel ikke havde lyst til at mødes med Pia Kjærsgaard og følgesvende.
Partiets pressechef mener, at der kun kan være tale om en europæisk sammensværgelse:
"Vi tolker det som om, Frihedspartiet er blevet banket på plads af nogen, der ikke ønsker flere problemer, mens de tre såkaldte vise mænd løber rundt i Østrig. Der er ingen tvivl om, at det skyldes et direktiv fra et eller andet sted," siger Dansk Folkepartis pressechef, Søren Espersen, til Information.

Overvågningssamfund
Dansk Folkeparti besluttede på sit sommergruppemøde i sidste uge at sende en delegation til Østrig, der skulle udtrykke sin oprigtige solidaritet med den trængte, østrigske regering, der i mere end et halvt år har været underlagt EU-sanktioner, fordi regeringslederne i de øvrige 14 EU-lande finder det alarmerende, at et stærkt højrepopulistisk parti sidder med i regeringen i Østrig.
Dansk Folkeparti troede, at de ville blive modtaget som kammerater. Forundringen i den danske solidaritetskomite, som udover partileder Pia Kjærsgaard består af gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, EU-parlamentariker Mogens Camre og pressechef Søren Espersen, var derfor stor, da også det åndsbeslægtede Frihedsparti valgte at afvise de danske tilnærmelser:
"Det her bestyrker os kun i, at Dansk Folkeparti er på rette kurs i sin kritik af EU, som er ved at udvikle sig til et overvågningssamfund," siger Søren Espersen:
"Når østrigerne ikke vil mødes med Danmarks fjerde største, demokratiske parti, er det jo Østrigs demokrati, som har et problem. Hvis man er så langt ude i sit forsøg på at underkaste sig EU's forsøg på at overvåge, ja så har man da et demokratiproblem. Østrigerne tør ikke møde et demokratisk parti af frygt for, hvad EU kunne mene om det."

Systemet er efter dem
Den kolde modtagelse i Østrig har styrket Dansk Folkepartis partiledelse i sin tro på, at der er mørke kræfter på spil i Europa:
"Vi er ganske overbevist om, at de er blevet sat under pres. De har fået tommelskruer på, dels fra de konservative, som er et meget EU-venligt parti, og så tror vi også, at EU-systemet har været efter dem," siger Pia Kjærsgaard.
Ifølge pressetalsmand Elmar Silitsch fra det østrigske Frihedsparti, er partiet imidlertid ikke blevet udsat for pres fra hverken det andet regeringsparti ÖVP eller EU:
"Vi vil ikke mødes med Dansk Folkeparti, ganske enkelt fordi det er et anti-europæisk parti. Vi har ikke haft nogen direkte kontakt med Dansk Folkeparti. Jeg har ikke snakket med dem, og vi vil ikke mødes med dem," siger han.
Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard er fortørnet over meldingen fra Frihedspartiet: "I andre lande bliver vi modtaget hjerteligt. Det er egentlig lidt paradoksalt, synes jeg, at en regering, der er blevet boykottet, og der er sanktioner over for dem ...at det nu er dem, der boykotter," siger Pia Kjærsgaard.
Delegationen fra Dansk Folkeparti mødes i dag med lederen af EU's racismekontor i Wien (EUCM), Beate Winkler. Besøget skal bl.a. opklare, om Dansk Folkeparti er registreret som et racistisk parti.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her