Echelon-eksperten Nicky Hager fra New Zealand er overbevist om, at forsvarets aflytningspost på Amager er med i det globale overvågningsnetværk
Omkranset af grønne enge på Amagers sydvestpynt Aflandshage ligger Forsvarets Efterretningstjenstes største aflytningspost, som er under mistanke for at indgå i det verdensomspændende overvågningsnetværk med kodenavnet Echelon.
Information har taget Echelon-eksperten Nicky Hager fra New Zealand med på søndagsudflugt til Amager.
Andre udenlandske eksperter har tidligere identificeret aflytningsposten som en del af Echelon-netværket. Under et tilsvarende besøg sidste efterår udtalte den skotske datasikkerhedsekspert Duncan Campbell til Information:
"Det ligner den aflytningsstation, Nicky Hager afslørede på New Zealand. Hans var endda mindre."
Og Nicky Hager, som er forfatter til bestseller-bogen Secret Powers om Echelon, er slet ikke i tvivl ved synet:
"Aflytningsposten ved Aflandshage er helt klassisk. Der ligger næsten identiske installationer i hvert hjørne af verden, hvor overvågningsnetværket Echelon har samarbejdslande. Udstyret, opstillingen af antennemaster og bygningernes alder bærer alle fingeraftryk af at være en del af det amerikanske efterretningssystem," siger Nicky Hager til Information.
Forbudt område
Sammen med Deres udsendte kravler Nicky Hager som to kratluskere gennem et sumpet område for at komme helt tæt på den karakteristiske boble-formede radar, den såkaldte radome, der er blevet ikon for Echelon.
Han er stærkt forundret over det lave sikkerhedsniveau i området. Ingen vagter eller advarselsskilte markerer, at vi er på vej ind på et militært område.
Men pludselig kommer en uniformeret mand i hvid kasket løbende:
"Hvad laver I her? Dette er militært område," råber manden, der viser sig at være områdets vagtchef:
"Vi har fulgt jer på vores overvågningskameraer. Det er forbudt at opholde sig her uden tilladelse. Jeg bliver nødt til at få oplyst jeres navne og personnumre," siger vagtchefen.
Nicky Hager forsøger ihærdigt at udfritte vagtmanden om tekniske detaljer ved installationen. Men uden resultat:
"Jeg må slet ikke svare på noget som helst. Jeg må faktisk slet ikke tale med jer. Jeg må derfor bede jer forlade området" siger vagtmanden.
På vej væk forklarer Nicky Hager, at et lavt synligt sikkerhedsniveau bruges i flere lande for at mindske den offentlige bevågenhed. Efterretningstjenester er nemlig som flagermuse: De lever bedst i mørke.
Echelons varemærke
Den danske regering har hidtil afvist, at Forsvarets Efterretningstjeneste deltager i det globale aflytningsnetværk. Ifølge regeringen bruges aflytningsposten ved Aflandshage kun til at indsamle informationer til brug for bl.a. danske FN-missioner i udlandet. Dén forklaring overbeviser bestemt ikke Nicky Hager:
"Hvis Aflandshage ikke var en del af et koordineret efterretningsnetværk, ville det ganske enkelt være ubrugeligt i dag. Den cirkelformede placering af antenner til at opsnappe højfrekevnt kommunikation er næsten et varemærke for Echelons lyttestationer."
"Under Den Kolde Krig var installationen helt sikkert en del af NATO's overvågningssystem. Og eftersom der ikke har været noget offentligt fokus på efterretningstjenesternes arbejde gennem 1990'erne, er det stærkt usandsynligt, at det danske efterretningstjeneste frivilligt skulle have opgivet samarbejdet," siger Nicky Hager.
Han fremhæver det umiddelbart paradoksale i, at de vestlige efterretningstjenester efter Sovjetunionens kollaps har fået større budgetter, flere ansatte og stadigt mere avanceret teknologisk isenkram.
Undgå paranoia
Ifølge Nicky Hager er det største problem i forbindelse med optrævlingen af Echelon-netværket ikke at indsamle dokumentation, men derimod at fastholde et offentligt fokus.
Afsløringerne af Echelon har hidtil været enkeltstående, og medierne har derfor behandlet historierne som døgnfluer. Men nu begynder de mange spredte informationer efterhånden at glide sammen i en stor snebold, der ruller med stadig større hastighed:
"Echelon-afsløringerne er en ekstremt sjælden mulighed for at skabe en vedholdende, offentlig debat om efterretningstjenesternes arbejde," siger Nicky Hager.
Han er flere gange blevet mødt med en skepsis om, at han sikkert også tror på UFO'er. Nicky Hager opfordrer imidlertid folk til ikke at lade sig kue af hverken regeringernes tavshed eller efterretningstjenesternes forsøg på at latterliggøre de mennesker, der er bekymrede for overvågningsteknologien:
"Det er vigtigt, at folk hverken syner hen i magtesløshed eller gå i paranoidt selvsving. Begge reaktioner umuliggør enhver konstruktiv kritik, og forhindrer dermed forandring. Jeg tror, at en øget bevidsthed om Echelon kan medvirke til at fremprovokere et krav om fuldstændig kryptering af telekommunikation. Jeg ser frem til den dag, hvor alle tager det for givet, at enhver form for kommunikation er privat. Helt privat," siger Nicky Hager.
Fakta - Echelon i Danmark
Aflytningsanlægget ved Aflandshage på Amager har ca. 1.000 ansatte og et anslået budget på et trecifret millionbeløb.
Op gennem 1990'erne er lytteposten jævnligt blevet udbygget. I februar 1996 blev to nye kupler, såkaldte radomer, opført. "Inde i hver radome opstilles der en antenne," fremgik det af byggeansøgningen til Københavns Amt. Danmark har mindst seks militære anlæg, som er under mistanke for at indgå i det globale overvågningsnetværk Echelon.
Udover Aflandshage på Amager drejer det sig om militære installationer ved Almindingen og Dueodde på Bornholm, samt ved Gedser, Hjørring og Løgumkloster.