Læsetid: 2 min.

Kloak og oase

16. august 2000

Mads Nygaard debuterer med vedkommende og overbevisende roman

Ny bog
At det ikke er nemt at være følsom mand, fremgår med al ønskelig tydelighed af 30-årige Mads Nygaards debutroman, Koalaens kærlighed, som netop er udkommet. Ve den mand, der føler for kvinderne og lider med de svage, kunne godt være et motto.
Hovedpersonen og jeg-fortælleren, Magnus Bremer Jensen, er da heller ikke lykkelig - undtagen lige når hans kvindelige med- og modspiller, Karen, lader ham komme helt tæt ind i varmen. Det er hende, der har bukserne på, som jævne folk sagde i de gode gamle dage, og fraset en vel lidt upassende smag for smæk i numsen, er hun en kvinde helt efter moderne kvinders smag, nemlig en stærk kvinde. Hvis sandheden skal frem, er hun heller ikke helt fri for at være en kliche, men dog ikke så meget, at forfatteren tager livet af figuren. For nu vi er ved sandheden, så er Koalaens kærlighed faktisk en både vellykket og overbevisende debut.
Magnus er elev på Journalisthøjskolen og her møder han den ti år ældre Karen, der er fotograf. Hun har en udtalt svaghed for det nærmest 'umælende', kan man sige. Nemlig dyr, hjemløse i London og - Magnus, der ganske vist mæler noget hele tiden, men som ikke desto mindre, ifølge hende, er en ren og troskyldig sjæl.
Desværre er han også alkoholiker, ondartet endda, og det er lige præcis i beskrivelsen af alkoholismen og dens både rå og sentimentale egenverden, romanen løfter sig og bliver til noget mere end den gedigne og traditionelle roman, den også er.
Mads Nygaard ved godt at man ikke skriver romaner i et stort, tomt rum. Man er aldrig den første, og der er mange allusioner til både Henry Miller, Strindberg og vores egen Tom Kristensen. Men det virker aldrig påklistret eller som et forsøg på at låne et par hurtige point.

Pulsen
Mads Nygaard beskriver sin hovedperson som en mand, der i al sin flæbevorne medfølelse med alt, der bare er en anelse længere nede i møget, end han selv er endnu, også næsten forsvarer den kloak, han færdes i - og det hvad både drikkevaner og kønsliv angår. Det er nok et stinkende hul, men det er også her pulsen banker! Samtidig er han fristet af den oase af både jordisk og 'udenjordisk' kærlighed som den ædruelige Karen repræsenterer.
Romanen når selvfølgelig ikke frem til nogen afklaring, men dog til en vis nøgternhed. Kloakken og oasen lader sig ganske vist ikke forene, men den ene vil heller aldrig kunne ophæve den anden. Helt, i alt fald.
Mads Nygaard hører ikke til de ordknappe forfattere, han kan også godt være lige lovlig kvik sine steder ("forholde sig til" - hvad betyder det vrøvl egentlig?), men det er nok værd at bemærke at læserens interesse ikke falder på noget tidspunkt. Romanen er vedkommende og underholdende fra start til slut. Og en god del mere end bare en hæderlig debut.

*Mads Nygaard: Koalaens kærlighed. 175 s., 218 kr. Lindhardt og Ringhof.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu