Læsetid: 2 min.

K'nyt

26. august 2000

Nyt til hjemmet
*For den, der savner en empire skrivepult, et amerikansk orgel eller et par store kinesiske armstole i rigt udskåret hardwood, er der håb. Et møbeloverskud samt bl.a. kasser med diverse vin fra Rosenkrantz'ernes herregård Rosenholm ved Hornslet bortsælges af auktionsfirmaet Crafoord Nellemann & Thomsen på stedet, lørdag 2. september. Der er eftersynsdage, 26.-27. og 31. august, samt 1. september.

Strunge-pris til Tomas Thøfner
*Lyrikeren Tomas Thøfner har modtaget Michael Strunge-prisen på 25.000 kroner. Den 30-årige lyriker er aktuel med digtsamlingen Tankens alkymi og udgav sidste år samlingen Det synkrone. Thøfner debuterede i 1996 med digtsamlingen Klartonen synger, og har desuden samarbejdet med digteren Morten Søndergaard omkring bogen Hypoteser for to stemmer. Michael Strunge-prisen er stiftet til minde om den unge digter Michael Strunge, som døde i 1986. Prisen er tidligere givet til digterne Morten Søndergaard, Niels Lyngsø, Karen Marie Edelfeldt, Carsten René Nielsen og Nicolaj Stochholm.

Jan Erik Vold æresdoktor
*Den norske lyriker og mangesidige litterat Jan Erik Vold, der på Norsk Gyldendal for nylig udsendte et vægtigt udvalg af 777 dikt, modtager æresdoktorgraden ved Universitetet i Oslo. Han holder i den forbindelse forelæsning Om den norske poesien i Universitetsbiblioteket på Blindern, torsdag 31. august. Den har han mange gange beskæftiget sig kritisk med fra sin lejlighed i Stockholm.

Galleri på nettet
*Et nyt galleri som udelukkende findes på nettet er åbnet. LesGalleries.com vil samle kunstnere fra hele verden og sælge kunst til hele verden. Hver kunstner har sit eget rum og lige nu kan man se 154 udstillede værker, bl.a. af Karl Åge Riget, Edward Matwijkiw, Niels Kongsbak, Gloria Parkin, Andy Warhol m.fl.

Debutantaften på Testrup Højskole
*Mandag den 4. september arrangeres i forbindelse med Århus Festuge en oplæsningsaften med debutanterne Ursula Andkjær Olsen og Harald Voetmann Christiansen, der begge debuterer 5. september. Samme dag udkommer Else Tranberg Hansens posthume digtsamling Tag ikke mørket fra mig, som Pia Juul vil læse op fra. Endelig vil Lars Bukdahl holde foredrag om den nyeste litteratur. Testrupvej 110, kl. 19.30-22.

Dansk kunst i Berlin
*Konnektor Berlin er titlen på en stor udstilling med 70 unge, danske billedkunstnere. Fælles for kunstnerne er, at de alle begyndte på Århus Kunstskole. Udstillingen, der varer fra 29. september til 13. oktober, er et af de mest massive fremstød uden for Danmark af ung dansk kunst nogensinde. Mere info: www.bhs.dk

Øystein Lønn på dansk
n*orlaget Cicero har netop udgivet norske Øystein Lønns roman, Maren Griopes nødvendige ritualer. Bogen blev anmeldt i Information af Torben Brostrøm, da den udkom på norsk. I en præcis og ordknap stil fortælles om en kvinde i et lille ø-samfund, som bliver besat af en fremmed sømand.

En dag på museum
*Har man ikke set korn blive til brød i Tadre Mølle eller Fjordmuseet i Jyllinges samling af lægeplanter og køkkenurter, kan chancen gribes søndag. Eller man kan følge konservering af skibsfund på Vikingeskibsmuseet. Museerne i Roskilde Amt holder åbent hus og giver gratis adgang ti l seværdighederne, heriblandt en rude med H.C. Andersens veråb: "O Gud, O Gud i Kjøge". Elleve museer står åbne og en brochure kan rekvireres hos museumsinspektør Per Karlsson, Roskilde Museum, Sankt Olsgade 15. Tlf. 46366044

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her