Læsetid: 3 min.

K'nyt

24. august 2000

Europæisk film konsoliderer sig
*Mens filmproduktionen falder i USA, stiger den i Europa. Det fremgår af en statistik udsendt af European Audiovisual Observatory, der kan berette, at antallet af europæiske film er steget fra 577 i 1998 til 634 i 1999, en vækst på 10 procent. I USA går det derimod ned ad bakke, fra 490 film i 1998 til 442 i 1999. - Herhjemme opnåede en ret beskeden produktion på 16 film i 1999 en markedsandel på 27,2 procent, og det er usædvanlig flot og kun overgået af Frankrig. Nu er problemet bare at holde fast i succesen. Pim.

Hvad gør bøger berømte?
*Hvorfor høster nogle bøger mere international anerkendelse end andre? Skyldes det værket i sig selv, eller det andre mekanismer som f.eks. lobbyisme over for pressen, der er på spil? Dette er nogle af spørgsmålene, der vil blive diskuteret, når forfattere fra tre forskellige lande mødes til dialogmøde om verdenslitteratur. Forfatterne er Amryl Johnson fra Trinidad, Jamal Mahjoub fra Sudan/Spanien og Imtiaz Dharker fra Indien. Dialogmødet, der er en del af Images of the World, kan opleves i aften fra kl. 20-23 i Spisehuset, Images of the World-byen.

Chill-Out på Århus Strand
*Musik, lækre blade og japansk udsmykning af badestranden er hvad, man kan opleve i Århus, hvis vejret er godt på lørdag. Der holder Frontløberne nemlig den tredje og sidste badefest ved badeanstalten Den Permanente, hvor der er plads til 500 bade- og festglade mennesker. Festen foregår fra klokken 12-18 med musik leveret af en række dj's. Hvis vejret holder kan badegæsterne også se frem til både gratis frugt og massage. Oplysninger om arrangementet kan fås på www.frontrunners.
net/sommerchill

Bog om eksilsmerte
*I efteråret sidste år mødtes en række såkaldte eksilforfattere fra flere lande på den græske ø Rhodos til et symposium under temaet Writing out of Exile. Fra Danmark deltog bl.a. den chilenske forfatter Rubén Palma. Forfattermødet varede tre dage, hvor forfatterne bl.a. diskuterede begreberne 'eksil' og 'forfatter' og delte deres erfaringer med hinanden. Disse erfaringer er nu blevet samlet og er blevet til bogen Two Realities - Simultaneously, der er på engelsk og kan bestilles på www.podium.nu

Rønne rykker
*Hele byen vil sitre, når kulturen indtager Rønne på Bornholm på fredag, lyder det fra arrangørerne bag Rønne Kulturnat. Rønne vil rykke med bornholmske Musikamatører, Nylars Koret & Satin Dolls i Musikhuset. Og for de mere rå bornholmere, er der "unplugged musik direkte fra øvekælderen" i Musikhusets gård. Hele herligheden kulminerer på Torvet i byen, hvor et hemmeligt band vil optræde klokken 23.

Nordisk identitet
*Det kongelige bibliotek er vært for en konference om nordisk identitet og værdigrundlag, der er blevet arrangeret af kulturministeriet og Nordisk Ministerråd. Kultursamarbejdet mellem de baltiske og nordiske lande, sproget som identitetsbærer og nordisk kultur er nogle af emnerne på konferencen, der bl.a. har til formål at give et bud på fremtidens værdier og identitetsudvilking i Norden set i et globalt perspektiv. Blandt deltagerne kan man finde kultuministre fra hele Norden, Grønland og de baltiske lande samt forfatteren Ib Michael. Konferencen starter i dag og varer til og med i morgen.

Harry Potter fundet!
n*fter lang tids intens eftersøgning og mange rygter er det endelig officielt, meddeler Warner Bros.: Harry Potter er fundet. 11-årige Daniel Radcliffe, der tidligere har medvirket i en tv-version af David Copperfield og snart kan opleves i John Boormans Le Carré-filmatisering, The Tailor of Panama, skal spille den berømte troldmandslærling i Chris Columbus' film bygget over J.K. Rowlings populære bøger. To uprøvede talenter, 10-årige Emma Watson og 11-årige Rupert Grint, er blevet valgt til rollerne som Harrys bedste venner, Hermione og Ron.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her