Læsetid: 2 min.

K'nyt

9. august 2000

Bamse og Suzy Quatro
*I den kommende weekend og en uge frem fejrer Esbjerg sin fjerde festuge ved at sætte spot på de senere års massive investeringer i koncerthuse til klassisk og rytmisk musik, ny musik, drama- og billedskole, opera og flere permanente professionelle emsembler. Byens kulturinstitutioner har sammensat et bredt program, der bl.a. byder på Esbjerg International Chamber Music Festival med opera, kammerkoncerter, strygematinéer og slagstøjskoncerter. I den mere folkelige afdeling bliver der på Torvet den traditionsrige promenadekoncert, men også navne som Johnny Madsen, Sweethearts og Bamses Venner. Og for nostalgikerne Suzi Quatro,
Sweet og Slade. For de yngste borgere er der planlagt en særlig børnefestival med bl.a. Bubber, Mek-Pek, Alberte og Elizabeth i et stort Åh Abe-show. Esbjerg Festuge starter lørdag med en totalforestilling i Musikhuset, hvor bl.a. Den Ny Opera og teaterprojektet Drøm og Virkelighed medvirker. ritzau

Ballerina og Afrika
*Filmfestivalen i Weiderstadt ved Darmstedt i Tyskland viser 13. august Lars Reinholdt Jensens portrætfilm, In motion, om den unge ballerina, Dagmar Satin. Desuden vises billedkunstneren Michael Støvrings film om Cairo, Largest City in Africa, meddeler Hans Bang fra Det Danske Filminstituts videoværksted.

Springhenge i Rundetårn
*Den japanskfødte papirkunstner, Yuko Takada Keller, viser ældre og nye værker på en udstilling i Rundetårn. Blandt værkerne er en 10 meter bred installation, Springhenge, inspireret af de nordsjællandske forårslandskaber og af forhistoriske kultsteder. Til 27. august.

Legat til Thomas Winding
*Forfatteren Thomas Winding får årets H.C. Andersen-pris på 25.000 kr. Det overrækkes 22. august i Kulturministeriet af Elsebeth Gerner Nielsen. Københavns Universitets rektor, Forfatterforeningens formand og kulturministeren udgør fast priskomitéen.

Forelæsning om jomfruen
*Docent Uffe Hansen, København, vil forelæse om Friedrich Schillers Jungfrau von Orleans den 6. september ved et endagsseminar om romantisk æstetik på Institut for Germansk Filologi ved Københavns Universitet. Den tyske professor Günther Oesterle vil forelæse over et tema hos Goethe samt være master for en Master Class.

Reggae-klub åbner
*En ny reggae-klub åbner torsdag på adressen Vesterbrogade 77 (i arkaden) i København. Der vil være åben kl. 22-05.

Fantom med stor lyd
*På Det Ny Teater installeres p.t. et af verdens mest avancerede lydanlæg, som skal være klar til musicalen The Phantom of the Opera. Blandt de glade givere er A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond.

20.000 ord forklares grundigt
*Politikens Forlag har udgivet en ny etymologisk ordbog, som tilmed er nyskrevet, nemlig af Jan Katlev. Forfatteren fortæller, hvad 20.000 danske ord betyder, og hvad de kommer fra. Pingvin er f.eks. opkaldt efter en storalk på øen Penguin Island i Canada. Pengwyn betyder hvidhovedet på walisisk, men det var toppen af fjeldet, ikke fuglen, der var hvid. Pen er beslægtet med det danske ord, pind. Og sådan er det hele vejen igennem. Ordbogen koster 289 kr. for 704 sider.

Ord i sigte
*Engang i oldtiden, før telefon og internet, måtte danskerne meddele sig til hinanden gennem stativer med farvede vimpler eller klapper. Historien om den optiske telegraf i tiden 1794 til 1862 er nu levende fortalt af Sune Christian Pedersen i bogen Ord i Sigte fra det livlige Post & Tele Museum på Købmagergade, der har en udstilling om emnet 15. august til 30. december. cc

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her