Læsetid: 3 min.

K'NYT

4. august 2000

Klarer knarren pynten?
*I morgen er dagen, hvor Vikingeskibsmuseets nybyggede kopi af den havgående knarr, Skuldelev 1, søsættes. Det sker kl. 14 fra værftspladsen på museumsøen i Roskilde. Knarren var vikingetidens største lastfartøj, som kunne transportere 25 tons tømmer, jern, fisk, klæde, vin, dyr og/eller mennesker over Atlanten. Den originale knarr blev bygget for 1000 år side, kopien er bygget med kopier af de originale økser. Mast og rig sættes på i den kommende tid, hvorefter skibet skal ud på sin jomfrurejse i Roskilde Fjord.

Pladeselskab udgiver gratis på nettet
*Viatone hedder det nye danske pladeselskab, der debuterer på verdensmusikmarkedet torsdag. Viatone udgiver kun musik på nettet. Og i modsætning til det omstridte amerikanske selskab Napster er det ikke ulovlige kopier af verdensstjernernes udgivelser, man kan finde på debutantens hjemmeside. Viatone specialiserer sig i original - og gratis - musik fra lovende, nye navne, som den etablerede pladebranche ikke tør satse på. Viatone tjener sine penge på at sælge reklamer på hjemmesiden.

Fortidsgåder i Lejre
*Hvorfor er dragter, hår og hud bevaret i danske bronzealdergravhøje. Den gåde forsøger Lejre Forsøgscenter for tiden at løse ved at bygge en forsøgsgravhøj med samme klimatiske betingelser som Egtvedpigens gravhøj. Teorien er, at der dannes en tynd jernkappe, der omslutter den midterste del af højen, så der opstår en ilttom højkerne. Fra den 12. til den 15. august kan man følge de praktiske forsøg.

Forfattere læser højt hos Thorvaldsen
*Støvet skal pustes af de litterære klassikere sidst i august, når Thorvaldsens Museum arrangerer en række oplæsninger, hvor danske forfattere læser op af egne værker og af forfattere fra Thorvaldsens samtid. De nulevende forfattere Jytte Rex, Eske K. Mathiesen, Naja Marie Aidt og Jørgen Sonne vil i perioden den 29. august til den 8. september læse op, af såvel egne værker som af Goethe, Robert Burns, John Keats, William Blake og Henrik Hertz. Alle oplæsningerne finder sted i museets forhal og begynder klokken 17.15.

Baggårdsopera i august
*Den 9., 10., og 11. august inviterer Kulturselskabet Swung til BaggårdsOpera i tre udvalgte baggårde i det centrale Århus. Baggården er på den ene side gyngestativer og fællesgrill, mener Swung - på den anden, skumle side, skrald, tørresnor og lussinger fra viceværten. De medvirkende er professionelle opereasangere, suppleret af en fortæller, der introducerer aftenens tema. www.swung.dk

Cantabile 2-opera efter Grass
*Cantabile 2, egnsteater i Vordingborg og kulturfestivalen 'Lys over Lolland' producerer i samarbejde er operaperformance, frit efter Günter Grass' store roman Rottesken. Forestillingen uropføres den 3. til 6. september i den store staklade ved Pederstrup Gods, samt den 13. til 17. september i laden ved Rosenfeldts Gods, Vordingborg.

Rettelse
*I Erik Wiedemanns anmeldelse af Peter Vuusts bog om polyrytmik og metrik i moderne jazz stod der fejlagtigt, at bogen kunne fås ved henvendelse til det Rytmiske Musikkonservatorium. Der skulle have stået Det Jyske Musikkonservatorium, Fuglesangs Allé 26, 8210 Århus V. Vi beklager

Spillemandsstævne i Roskilde
*I år er det 25. gang der afholdes spillemandsstævne i Roskilde. Det foregår fra den 11. - 13. august på Amtsgymnasiet, Stændertorvet og i Folkeparken, og der er deltagelse af både udenlandske og en lang række danske orkestre og folkedansergrupper.

Liv på Frilandsmuseet
*Den 8. august er der Store Fortæller Dag og Maskefremvisning på Frilandsmuseet friluftsscene i Brede. Otte fortællere vil under ledelse af Lars Knutzon fortælle eventyr og historier, og den verdenskendte maskemager Donato Sartori vil demonstrere sin kunst. Masketraditioner i Danmark indgår også i fortællerrepertoiret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her