Læsetid: 3 min.

Litterær grundforskning

19. august 2000

Tragedien, det tragiske og skabsnazismen er temaer i 'Kritik'

Tidsskrift
Det er tilsyneladende de helt store og i en vis forstand akademisk litterære problemstillinger om det tragiske og tragediens væsen, som optager størstedelen af artiklerne i det nye nummer af Kritik. En slags litterær grundforskning. Men det bør man ikke lade sig skræmme af.
Det er nemlig samtidig artikler, der for de flestes vedkommende hviler på konkrete analyser, hvor altså de teoretiske refleksioner går hånd i hånd med anskueliggørende eksemplariske analyser, og som tillige er skrevet i en form og et sprog, som gør, at de umiddelbart skulle kunne omsættes i en mere pædagogisk praksis i de institutioner, som netop skal leve af at suge grundforskningen til sig og omsættte den i praktisk pædagogik for ikke at stivne i fladtrampede og forældede rutiner.

Modsætninger
Maj Skibstrup demonstrerer således i en overbevisende tekstnær analyse af Kong Ødipus, at tragediens centrale konflikter og modsætningsfyldte univers ikke primært er en fremstilling af eller afspejling af de samfundsmæssige modsætninger, men at Ødipus først og fremmest i dramaets form gennemspiller erkendelsens former, altså en dramatiseret konflikt, som gennemspiller samtidens erkendelsesteoretiske problemstillinger.
Isak Winkel Holm angriber med Hegel som udgangspunkt et andet sæt af modsætninger, nemlig den traditionelle modsætning mellem den filologiske og den filosofiske tilgang til tragedien og det tragiske.
Den primært historiske eller kulturhistoriske læsning og så den læsning, der søger afdækningen af den menneskelige eksistens grundvilkår. Artiklen demonstrerer så, hvordan Hegels teori om tragedien kan læses som en formidling mellem de to fortolkningstraditioner, samtidig med at Hegels overvejelser over tragedien leverer bidrag til et mere generelt litteraturteoretisk perspektiv.
Artiklen er således på en gang en gennemgang af Hegels teori om tragedien og det tragiske, men er samtidig, og det er artiklens anden store kvalitet, en rimelig letlæst introduktion til Hegels æstetik, som jo ellers nok kan være en tung sag at lægge arm med.
Herudover er præsenteres vi for en biografisk læsning, og for Thor Grünbaums tætte mere filosofiske anlagte undersøgelse af handlingsbegrebet i Aristoteles Poetik, som her ikke læses i den narratologiske tradition, som ellers har været dominerende gennem de sidste snart 30 år. Men via inddragelse af en række andre af Aristoteles tekster, demonstreres handlingsbegrebets mere omfattende betydning for den poetiske fremstilling generelt.
Der er altså kort sagt i disse artikler gemt stof nok til et helt efteruddannelseskursus for gymnasielærere i oldtidskundskab, så det er bare med at tage fat her, nu hvor sæsonen står for døren, om ikke andet så for at vise, at livlinjen mellem den litterære grundforskning og praktiske pædagogik stadig er intakt.

Skabsnazisterne
Uden for dette tema optrykker Hans Hertel en forelæsning om besættelsens litteratur, en lovende appetitvækker forud for udgivelsen af et større projekt om besættelseslitteraturen, som skulle udkomme om et års tid.
Det ikke fordi, der i de overordnede linjer er de helt store overraskelser i Hertels fremstilling, positionerne og de forskellige fraktioner er kendte, men fremstillingen hviler på et gigantisk stykke litterært detektivarbejde, hvor kilder, dokumenter og breve fra en lang række af tidens litterære skikkelser og koryfæer, her for første gang drages frem i lyset.
Projektet bæres af den brede kulturhistorisk litterære tilgang, som ikke mindst har et godt blik for de folkelige-humoristiske modstandsformers betydning i det anti-nazistiske kulturelle modstandsarbejde, som her rehabiliteres og træder i profil ikke mindst i lyset af den langt mere tyskvenlige for ikke at sige skabsnazisme, som en række prominente medlemmer af det litterære og akademiske establishment lagde for dagen.

*Kritik 145. Red. Frederik Stjernfelt og Isak Winkel Holm. 80 s., 100 kr i løssalg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu