Læsetid: 2 min.

Milesten

9. august 2000

Formidabel, men stort set velkendt musik i boks-sættet med Miles Davis & John Coltrane

Cd-boks
Selv om Miles Davis' kvintet/sekstet med John Coltrane gjorde nogle af hans mest berømte indspilninger, deriblandt nogle af jazzhistoriens hovedværker, er de ikke kommet i første række, da pladeselskabet Columbia/Sony, som han havde kontrakt med i 30 år, startede sine systematiske genudgivelser af hans musik.
Det sæt med seks cd'er, som er kommet til senest, er ganske vist nummereret som nr. 1, fordi det omfatter de ældste optagelser, fra 1955 og frem.
Forinden har vi imidlertid fået fire sæt med nyere optagelser, med Gil Evans og store besætninger, med 60'er-kvintetten med Wayne Shorter, i studie og live i The Plugged Nickel, og med Bitches Brew-serien.
Ikke fordi deres musik var mere værdifuld, men fordi der var mere at opdage i arkiverne, mere at nyudgive. Indspilningerne med Coltrane blev derimod næsten alle udgivet i sin tid, bl.a. fordi Davis i de første år var ny hos Columbia og ikke, som senere hen, da han var blevet et af selskabets største navne, fik rub og stub optaget.
Desuden blev grupperne med Coltrane ikke indspillet så meget, som man kunne have ventet, i betragtning af at de spændte over en periode på fireethalvt år. Faktisk blev det kun til lp'en 'Round About Midnight (plus et par ekstra optagelser) af kvintetten (1955-56) og lp'erne Milestones og Kind of Blue (plus dele af to andre lp'er) med sekstetten (1958-59).

Et definitivt dokument
Det skyldtes bl.a., at meget af Davis' kreative energi i denne periode blev lagt i de tre store orkestrale projekter med Gil Evans, Miles Ahead (1957), Porgy and Bess (1958) og Sketches of Spain (1959-60). Og Columbia var desværre ikke forudseende nok til at optage grupperne med Coltrane live, specielt i det år der gik mellem indspilningen af Kind of Blue og samarbejdets definitive ophør. Derimod optog man i 1961 to stykker, hvor Coltrane var gæstesolist i en senere Davis-gruppe.
Hvad sættet derfor bringer af nyt er 14 alternative takes, normalt et enkelt, undtagelsesvis to af samme nummer, et par fejlstarter og lidt studiesnak, og en enkelt ny optagelse, nemlig af "Little Melonae" med kvartet (Davis, Coltrane, Chambers, Jones) fra den anden af de to 1958-sessions, der gav os Milestones. Som i øvrigt nu for første gang foreligger i stereo.
Det er ikke lidt, men vi lærer ikke så meget mere nyt om Davis' musik som på de foregående cd-sæt.
Derfor er udgivelsen lige godt et definitivt monument over et af jazzens mest uforglemmelige makkerskaber, også ved at være forsynet med 115 siders rigt illustrerede noter, som bl.a. omfatter et informativt tilbageblik af George Avakian, der fik Davis til Columbia og producerede hans første sessions, og en kyndigt detaljeret gennemgang af samtlige optagelser af Bob Blumenthal.

*Miles Davis & John Coltrane: The Complete Columbia Recordings 1955-1961. Columbia C6K 65833 (6 cd'er + 115 s. ill.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her