Læsetid: 2 min.

Mystik om forskningsmillioner

1. august 2000

Forskningsstyrelsen har ikke fået besked om særlige midler til forskning i erhvervslivets rolle under krigen. Historikere undrer sig

Fem millioner kroner til forskning i industriens og landbrugets rolle under besættelsen.
Det var, hvad regeringen angiveligt afsatte på finansloven for 2000, efter pres fra Enhedslistens Frank Aaen og efter en række artikler især i Berlingske Tidende om A.P. Møllers og andre erhvervsfolks gerninger i besættelsesårene 1940-45.
Men pengene er aldrig nået frem til Forskningsstyrelsen, hvor det var tanken, at de to forskningsråd for henholdsvis humaniora og samfundsvidenskab skulle stå for fordelingen af forskningsmidlerne:
"Vi har ikke fået besked om, at der er øremærkede midler til formålet," oplyser informationschef Birgitte Ehrhardt, Forskningsstyrelsen.
En række historikere med interesse for emnet undrer sig over, at forskningsrådene ikke har lavet et opslag, så interesserede historikere kan vide, hvordan de skal ansøge om at få del i midlerne.

Luskeri
"Hvis ikke forskningsrådene meddeler, at man kan søge til det formål, kan man ikke regne med, at der kommer nogen ansøgninger. Det virker som noget luskeri - som om de vil spare de fem millioner," siger lektor dr. phil. Per H. Hansen, Syddansk Universitet.
Hvis man ønskede en forskningsindsats på området, burde man slå stipendier op i eksempelvis Magisterbladet, mener han.
"Hvis man vil være konspiratorisk, kan man tænke på, at A.P. Møller ikke var glad for, at der blev skrevet om Dansk Industri-Syndikat," siger Per H. Hansen.
Også lektor dr. phil. Henrik S. Nissen, Københavns Universitet, undrer sig:
"Et offentligt opslag, som man kan søge på, ville være den rigtige måde at gøre det på," siger han.
Lederen af Center for Virksomhedshistorie ved Handelshøjskolen i København, dr. phil. Kurt Jacobsen, er "dybt forundret og betænkelig":
"Jeg kunne ikke drømme om at søge penge til forskningsprojekter på området uden et åbent opslag og en åben licitation," siger han.

Frist 1. oktober
Enhedslistens Frank Aaen og forskningsminister Birte Weiss (S) talte om pengene under Folketingets afslutningsdebat. Derefter skrev Birte Weiss 26. juni i et brev til Frank Aaen, at "Ansøgninger sendes til forskningsrådene", og at "Førstkommende ansøgningsfrist er den 1. oktober 2000. Ansøgninger om støtte til forskningsprojekter på dette område må dog selvsagt behandles efter forskningsrådenes normale procedure."
Historikerne er bekymrede over fristen den 1. oktober. Selv hvis der lå et opslag i dag - den 1. august - ville det være ved at være for sent:
"To måneder er ikke nok," siger Per H. Hansen.
"Der skal virkelig tryk på, hvis man skal skrive en nogenlunde fornuftig ansøgning på to måneder," siger Henrik S. Nissen.
"Hvis der ikke er nogen, der ved, at der er afsat penge til formålet, er det selvfølgelig beklageligt," siger Frank Aaen, der bebuder, at han vil kontakte ministeren.
Det samme gjorde Information mandag forgæves.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her