Læsetid: 3 min.

Mystik om 'Thule-bomben'

14. august 2000

Atombomben er enten en brintbombe - eller også er der slet ingen bombe

Analyse
Den ueksploderede 'glemte' atombombe på havbunden ved Thule-basen, som en gruppe tidligere Thule-arbejdere nu mener at have dokumentation for, er enten en brintbombe - eller slet ikke en bombe.
Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten har Thule-gruppen, som angiveligt har gennemgået tusindvis af fortroligt stemplede arkivalier fra Den Amerikanske Atomenergikommission, fundet belæg for, at en ueksploderet bombe med serienummeret 78.252 aldrig er fundet.
Der kan dog under ingen omstændigheder være tale om en atombombe, som angivet af Jyllands-Posten.
Det amerikanske B-52 fly, der i 1968 styrtede ned på indlandsisen i det nordvestlige Grønland, havde fire brintbomber ombord - men derimod ingen atombomber. Det har længe været et postulat i forbindelse med den offentlige debat i Grønland om Thule-basen, at den fjerde brintbombe aldrig er fundet, og at den logisk må befinde sig på havbunden ud for Thule.
Ikke uden forbindelse med de vedholdende rygter og gisninger om, at amerikanerne skjulte noget, rettede den danske regering i 1995 en henvendelse til den amerikanske regering om at få fjernet alle rester af nukleare våben, der stadig måtte befinde sig under isen i Thule-distriktet.
Formodninger om, at der lå en intakt brintbombe på havbunden, blev dog fra officiel dansk side betragtet med den største skepsis.

Cigaretpakker
Det væsentligste argument mod, at en brintbombe intakt skulle have 'overlevet' styrtet, er den kendsgerning, at selve nedstyrtningen og den efterfølgende brand ikke efterlod enkeltdele fra flyet meget større end en pakke cigaretter.
USA har gang på gang afvist alle rygter om den glemte bombe. At 'noget' dog måske manglede, blev klart, da amerikanerne allerede i april 1968 indsatte en mini-ubåd for at finde yderligere våbenrester fra flyet. At operationen med mini-ubåden, der strakte sig frem til august 1968, skete under dække af økologisk forskning, var kun med til at øge mystikken.
Video-optagelser fra ubåden viser en bombelignende genstand, men hvad denne genstand kan være, er aldrig oplyst. Endvidere skal man være opmærksom på, at kun fem procent af optagelserne er offentliggjort.

Stor aktivitet
Yderligere er mystikken øget ved, at det amerikanske udenrigsministeriums forsøg på at lukke sagen er sket med kryptiske formuleringer om, at alle våbendele fra flyet var "ordnede og uskadelige". Det kan i gunstigste fald betyde, at de er indsamlet. Men det kan også betyde, at de ikke på affattelsestidspunktet, helt nøjagtigt den 31. august 1968, blev betragtet som umiddelbart farlige for mennesker og miljø.
Thule-arbejderne har aldrig troet på USA's forsikringer om, at alt blev ryddet op efter det dramatiske flystyrt i 1968. Usikkerhedsmomenter i sagen blev skjult, og mytedannelsen har allerede af den årsag floreret.
At risiko kan være til stede, sandsynliggøres af en indberetning til USA's atomenergikommission fra marts 1968. Heri fastslås, at alt, hvad der er fundet af den fjerde bombe med serienummeret 78.252, er den faldskærm, som i givet fald skulle have været anvendt, hvis bomben skulle udløses.
Dette stemmer overens med, at der vitterligt gennem årene er forekommet stor efterforskningsaktivitet ud for Thule. Amerikanerne har længe ledt efter 'noget'.
Dette 'noget' kunne være en bombe. Men det kan fuldt så vel blot dreje sig om fragmenter af en bombe - eller miljømæssige konsekvenser af ulykker over tid. Amerikanske forskere har helt siden atombomberne over Japan i 1945 været fikseret på at studere langtidsvirkninger af kernevåben.
Kilder med ekspertise i arktisk beredskab stiller sig skeptiske over for, at der vitterligt skulle findes en intakt fjerde bombe på havbunden. I så fald skulle den have været til at finde og bjærge for længe siden.
Men udelukkes kan det ikke, at bomben eksisterer et eller andet sted i det morads af fortielser og forskønnelser, der har ledsaget fly-styrtet.

Hvad målte Risø?
Også danske forskere har været involveret i seriøse forsøg på at skaffe klarhed.
Atomforsøgsstation Risø har været til stede i Thule med egne eksperter og eget udstyr. Risø ville intet have at vinde ved at fortie noget.
Skal bomben fortsat eksistere, er den eneste mulige forklaring på den manglende dokumentation, at eksperter fra Risø kan være blevet manipuleret uden om steder, hvor der ikke måtte måles.
Måleinstrumenterne har nemlig ikke kunnet manipuleres. Eksperterne fra Risø vidste, hvad de målte. De var selv med til at justere deres måleinstrumenter og afstemme dem med andres for at være sikre på, at de målte korrekt. Der har derfor ikke bestået mulighed for at fifle med målinger og måleresultater.

Side 4: USA vil give halvø tilbage til Thule-boerne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her