Læsetid: 2 min.

Nazister støtter indvandrere

4. august 2000

Gruppen afmarch.dk vil sikre, at hvert skridt, de danske nazister tager, betyder flere penge til etniske mindretal og Amnestys arbejde for torturofre

August er marchsæson for de danske nazister. I denne måned markeres nazilederen Rudolf Hess' dødsdag tradi-tionelt ved, at nazisterne tramper gennem gaderne i en sjællandsk by, mens de skråler Horst Wessel-sangen og svinger hagekorsfanerne.
Men i år ved nazisterne, at for hvert skridt, de tager, vil der komme penge i kassen hos Etniske Minoriteters Landsorganisation (ELO) og hos Amnesty Internationals danske lægegruppe.
Det sørger initiativgruppen bag afmarch.dk for.
Gruppen er nu i gang med at rejse sponsorpenge til det usædvanlige initiativ, som føreren for Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse (DNSB), Jonni Hansen, over for Information betegner som "latterligt".
Nazisterne vil, som det hedder i præsentationsmaterialet (overskrift: Go Jonni go go go), løbende få "informationer om, hvor mange penge de har gået ind til integrationen af udlændinge i Danmark". Arrangørerne forestiller sig, at det skal ske via en helikopter eller en bil med et stort display, som hele tiden befinder sig inden for nazisternes synsvidde. Nazidemonstranterne vil - for hvert skridt de tager - kunne iagttage et voksende beløb på lystavlen.

Netværk
Peter Frederiksen fra afmarch.dk beskriver gruppen som "et netværk af idemagere, journalister og IT-medarbejdere":
"Vi vil sætte spot på nazisterne uden at havne i den grøft, hvor de autonome normalt havner, når de fremstår som repræsentanter for de samme midler, som nazisterne bruger," siger Peter Frederiksen.
DNSB-føreren Jonni Hansen siger, at initiativet ikke gør indtryk: "De der organisationer får alle de penge, de har behov for, alligevel. Hvis ikke de får dem af staten, får de dem af fagforeningerne," siger han.
I denne uge går der breve ud til virksomheder, interesseorganisationer, politiske partier og private fonde med opfordring til at støtte afmarch.dk.

Flere sagde nej
Gruppen har haft visse vanskeligheder med at finde modtagere af alle de rare penge. Flere organisationer har sagt nej tak - heriblandt Dansk Flygtningehjælp. Men det har intet at gøre med, at Flygtningehjælpen er bange for en konfrontation med nazisterne, forsikrer pressechef Klaus Rothstein:
"Jeg vil ikke sige, at jeg pure afviste det, men jeg syntes ikke, vi var den rette organisation til det - blandt andet fordi vi ikke gør så forfærdelig meget ud af at diskutere med eller mod nazisterne, når de marcherer i Danmark," siger Klaus Rothstein.
Amnesty sagde ja tak til tilbuddet. Pressechef Stig Nielsen forklarer:
"Det handler om at vende demonstrationen om, så nazisterne reelt kommer til at støtte foretagender, som de ellers er modstander af. Det er nytænkning. Derfor siger vi ja tak."
Formanden ELO, Muharrem Aydas, er ikke bange for - som modtager af afmarch.dk-penge - at komme i nazisternes søgelys:
"Hvis nazisterne endnu ikke har opfattet os som modstandere, må de gerne gøre det nu," siger ELO's formand.
En gruppe på omkring 60 nynazister demonstrerede lørdag uanmeldt i Helsingør. Dermed er det uklart, om nazisterne reelt har marcheret færdig for i år.
"Det er ikke sikkert, der bliver så meget mere," siger Jonni Hansen til Information.
I så fald har afmarch.dk nået sit mål. Som gruppen skriver i præsentationsmaterialet:
"Den største succes for projektet er naturligvis, hvis der ikke bliver marcheret yderligere. Så måler vi marchen i Helsingør op, udbetaler de indsamlede midler og siger mange tak for støtten."

*Flere oplysninger på: www.afmarch.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her