Læsetid: 3 min.

Nettet bugner af ukendt liv

7. august 2000

Nye 'dybe' søgemaskiner afslører, at Internettet består af ca. 550 milliarder websider. Det er 300 gange større, end vi havde troet, og vokser som en kræftsvulst, siger forskere

Der var stort postyr på Internetredaktionerne verden over forleden. Internet var nu oppe over to milliarder sider, hed det. Men nye tal fra en undersøgelse foretaget af virksomheden Brightplanet viser, at nettet er 300 gange større end forventet, det vil sige cirka 550 milliarder websider.
Det er overraskende stort, og medfører, at vi må tænke nettet helt anderledes end tidligere. Årsagen er den voksende mængde af lokale databaser, som frit tilgængelige, hvis man blot kender adressen, men som almindelige søgemaskiner ikke medtager i deres lister.
Lektor ved Niels Bohr instituttet Benny Lautrup mener, at den nye undersøgelse er skelsættende.
"Det tal er jo så stort, at det ikke er til at fatte. Det betyder rent faktisk, at antallet af informationer på nettet nu er oppe på hjernens kapacitet, nemlig 1016 bytes. Det svarer til en bibel pr. person på kloden," siger han til Information.
"Den vækst vi ser på nettet, minder om væksten i en kræftsvulst," mener Benny Lautrup med henvisning til, at der lægges mere information ud på Nettet, end det er muligt at læse og hente ned. Nettet vokser med en hast, der ikke alene er umulig at downloade, men som samtidig sætter vores forestilling om nettet under pres

Ubevidst anarki
Lars Kaj Hansen fra Instituttet for Matematisk Modellering på Danmarks Tekniske Universitet mener, at en del af de informationer, som ligger gemt i det dybe net rundt omkring på Nettet, består af uforarbejdet rådata ligesom den menneskelige hjerne også i overvejende grad indeholder ubevidste informationer: "Disse databaser udgør til en vis grad en slags ubevidst viden, der endnu ikke er forarbejdet til bevidst viden," siger Lars Kaj Hansen. For eksempel indeholder mange af databaser som NASA, mp3.com og Nationa Climate Data Center (NOAA) data, som først skal trækkes gennem visse filtre for at komme nyttigt op til overfladen.
"Hvis man tænker tanken til ende, så er Internet et så højt forbundet netværk, at der kan opstå noget, der minder om liv," siger Benny Lautrup.
"En computervirus minder for eksempel stærkt om liv. Ligesom sommerfugle forpupper viruset. I dette tilfælde blot i et nærmest symbiotisk forhold til 16 årige knægte. For så igen at være uden for menneskelig kontrol."
I vildt voksende systemer som Internettet, er anarki det eneste organiserende princip, der kan holde sammen på væksten, mener Benny Lautrup.
"Den type ustyrlighed, som Nettet er et udtryk for, er hvad politikere hader. Det er ganske enkelt ikke muligt at tage kontrollen. Og hvis man som et tankeeksperiment tog kontrollen med nettet, ville man risikere, at det brød sammen. Den bedste måde at organisere sådan en vild vækst, er anarki. Det er det eneste, der holder."
Nettet er nu oppe på en størrelse, der udfordrer vores forståelse af det. Det er ikke længere et værktøj til søgning af information, men et vildt voksende net, der ikke er muligt at rumme eller forstå: "På mange måder minder livet på nettet om livet på jorden. Hvor der er banker, er der bankrøvere. Hvor der er sex, er der børneporno. Og sådan er det vist bare. Det er umuligt at styre. Nettes rigdomme afspejler livets rigdomme," siger Lautrup.

Side 6: 90 internetsider
pr. verdensborger

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her