Læsetid: 3 min.

Nye afsløringer øger pres på Chirac

5. august 2000

Jacques Chirac var som borgmester for Paris velvidende om bedrageri og misbrug af offentlige midler, påviser fransk ugeblad

PARIS - Præsident Chirac, der konstant er i søgelyset for ulovlig partifinansiering, korruption og valgsvindel i løbet af sit 18 lange regime som borgmester for Paris, er blevet belastet af en ny afsløring, hvor det påvises, at han var fuldt vidende om et tilfælde af bedrageri og misbrug af offentlige midler.
Samtidig har De Grønne, et af partierne i Jospins koalitionsregering, krævet, at Chirac træder tilbage fra præsidentposten eller i det mindste accepterer at blive afhørt for at bidrage til opklaringen af de mange korruptionssager. Chirac var borgmester for Paris fra 1977 til 1995.
Det er ugebladet Le Canard enchaîné, der har afsløret Chiracs implikation i en sag om et selskab - halvt kommunalt, halvt privat - ved navn Sempap, der formidlede alle kontrakter om trykkeriarbejde for det parisiske bystyre - en af de store poster på budgettet, der drejede sig om hundreder af mio. kr.
Dette selskab, der blev opløst i 1996, har siden 1997 været genstand for undersøgelser for misbrug af offentlige midler, bedrageri, ulovlige begunstigelser m.m. Chirac har konsekvent hævdet - senest i et tv-interview på den nationale festdag den 14. juli - at han ikke var vidende om nogen af ulovlighederne i bystyret. Men i virkeligheden modtog han to rapporter - i 1989 og 1992 - fra bystyrets generalinspektion, hvor ulovlighederne i Sempap blev påpeget. Og i en bestemt skrivelse med Chiracs underskrift indskærpede borgmesteren udtrykkeligt, at alle rapporter fra generalsinspektionen skulle forelægges ham personligt.

Chirac foretog intet
Ikke desto mindre foretog Chirac sig intet mod Sempap, og selskabets direktør, Jacques Brats, blev ikke afskediget, selv om nogle af Chiracs topmedarbejdere ønskede ham fyret i 1992. Brats er i centrum for politiundersøgelserne omkring selskabet, men han hævder, at han ikke var hovedmanden bag ulovlighederne.
"Jeg handlede efter ordre," siger han.
I mellemtiden har De Grønnes spidskandidat i Paris til kommunalvalgene i 2001, Yves Contassot, på en pressekonference sammen med to af de fire talsmænd for partiets landsledelse krævet, at Chirac træder tilbage fra præsidentposten eller i det mindste accepterer at lade sig afhøre af undersøgelsesdommerne i alle sagerne omkring det parisiske bystyre. De to grønne ministre i den franske regering var på forhånd orienteret om dette initiativ.
Den grønne spidskandidat for Paris sagde, at Chiracs erklæring om, at han ikke kunne overvåge alt, hvad der blev foretaget i bystyret, ikke var troværdig. Han fortsatte:
"Hvad enten det drejer sig om sager af finansiel karakter, fiktive job eller falske vælgere, så ved han aldrig besked om noget som helst! I virkeligheden vidste han besked om alt. Han lyver. Derfor opfordrer vi ham til at træde tilbage for at blive en almindelig borger som andre, eller at han i modsat fald accepterer at blive afhørt af undersøgelsesdommerne."
Hermed opfordrer De Grønne præsidenten til at give afkald på den strafferetslige immunitet, som Forfatningsrådet tilkendte ham i en kendelse af 22. januar 1999 - en immunitet, hvis juridiske gyldighed de lærde i øvrigt er uenige om.

Kræver undersøgelse
En statsadvokat, der er beskæftiger sig med en af sagerne, har anmodet anklagemyndigheden ved Højesteret om at tage stilling til immunitetsspørgsmålet. Han hævder, at dette er nødvendigt, fordi rettens gang er blevet blokeret i en sag, hvor der foreligger personligt belastende materiale mod Chirac, og hvor der er givet grønt lys for fortsatte undersøgelser mod præsidenten samtidig med, at immuniteten - hvis den er juridisk gyldig - forhindrer sigtelse mod såvel som afhøring af præsidenten.
De Grønne har også med henblik på kommunalvalget krævet en fremskyndet og tilbundsgående undersøgelse af sagen om falske vælgere. De hævder, at der lå systematisk valgsvindel bag valgresultatet i 1989, hvor Chiracs lister fik flest stemmer i samtlige 20 arrondissementer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her