Læsetid: 2 min.

ØMU-udmeldelse skal afgøres af EF-Domstolen

9. august 2000

Dansk udmeldelse af ØMU'en på et senere tidspunkt vil kræve accept fra de andre EU-lande, siger justitsminister Frank Jensen (S)

Regeringen er på tilbagetog i spørgsmålet om Danmarks fortrydelsesret i forhold til ØMU'en. Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har tidligere garanteret, at Danmark suverænt selv kan vælge at træde ud af ØMU'en på et senere tidspunkt, hvis et flertal i den danske befolkning skulle ønske det.
Under et samråd i Folketingets Europaudvalg i går understregede justitsminister Frank Jensen (S), at en eventuel dansk udmeldelse er afhængig af, at de øvrige lande i euro-samarbejdet vil acceptere det danske ønske. Ifølge justitsministeren vil det i sidste instans blive EF-Domstolen i Strasbourg, som skal afgøre spørgsmålet:
"Hvis de andre lande er enige med os, er der ingen problemer. Hvis de ikke er, skal vi bruge folkeretten til at begrunde en dansk udtræden, og i så fald skal der være sket væsentlige forandringer i vilkårene, for at vi kan træde ud. Det kunne være en pludselig naturkatastrofe, der forhindrer os i at overholde de nationaløkonomiske betingelser, der er for Danmarks indtræden i samarbejdet," siger Frank Jensen til Information.

Grundlovsstridigt
Nej-siden i Folketinget er stærkt betænkelige ved, at afgørelsen om en eventuel udmelding ikke længere ligger i Folketinget.
Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti mener, at luften nu er lukket ud af regeringens garanti om dansk suverænitet. Nej-partierne ser Frank Jensens udmelding som et bevis på, at der ikke er en bagdør ud af euro-samarbejdet:
"Som jeg tolker Frank Jensen udmelding, er der ingen dansk fortrydelsesret. Hans forklaring harmonerer ikke med Poul Nyrups tidligere udtalelser," siger Keld Albrechtsen fra Enhedslisten.
Han frygter, at Folketingets manglende selvbestemmelse i forhold til senere udmeldelse kan være i strid med Grundloven.
Enhedslisten vil derfor bede Folketingets formand, Ivar Hansen (V), om at få statsretlige eksperter fra universiteterne til at udarbejde en ekspertredegørelse.

Erkend fejlen, Nyrup
Dansk Folkeparti er begejstret for justitsminister Frank Jensens udmelding, fordi regeringen nu er nødt til at erkende, at garantien var falsk:
"Danmark kan ikke efter et ja omgøre det og træde ud igen, hvis ikke vi bliver enige med de andre EU-lande. Og det er der intet, der tyder på, at vi vil blive. Tæppet er trukket fuldstændigt væk under Nyrups udmelding i foråret. Det har været velgørende. Jeg håber, at regeringen nu vil være med til at lukke diskussionen og gå ud og sige, at det har været en fejl," siger Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti.
Regeringens håndtering af af spørgsmålet om en dansk fortrydelsesret kritiseres ikke kun af nej-siden i Folketinget.
Venstres Europa-politiske ordfører, Charlotte Antonsen mener, at Frank Jensen komplicerer spørgsmålet om en fortrydelsesret helt unødigt:
"Selvfølgelig kan Danmark træde ud, hvis vi ønsker det. Nej-siden forsøger blot at kaste grus i maskineriet. Frank Jensen behøver slet ikke at bevæge sig ud i de juridiske spidsfindigheder. Hvis der endelig opstod problemer for Danmark, kunne man jo bare lave en finanslov, der skabte et underskud på mere end tre procent," siger Charlotte Antonsen (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her