Læsetid: 4 min.

Overblik

24. august 2000

Tele Danmark splittes op i fem
*Telekoncernen Tele Danmark vil fra og med den 1. oktober blive organiseret i fem selvstændige selskaber, nemlig Kommunikationsløsninger, Mobil, Internet, Forlag og Kabel-tv. Og dertil kommer oprettelsen af et nyt, sjette selskab, der i første omgang skal levere forretningsservice til den øvrige koncern.
Omstruktureringen, der kommer til at berøre 18.000 medarbejdere i Tele Danmark, sker efter en grundig gennemgang af de udfordringer, som Tele Danmark står over for de kommende år.
"Vi har skabt den nye struktur for i endnu højere grad at fokusere på kundernes behov. Selskaberne skal optræde yderst aggressivt og meget kunderettede," siger Tele Danmarks administrerende direktør Henning Dyremose.

Den globale e-handel er truet
*Den globale økonomiske vækst stagnerer, med mindre visse nøglelande tager skridt til at forbedre deres e-parathed, lyder den dystre konklusion i en ny rapport om den globale økonomi.
Rapporten rangerer 42 kritiske lande efter deres e-parathed, der defineres som: Evnen til at deltage i den globale digitale økonomi. Kun få af landene i rapporten har i dag infrastruktur til at deltage fuldt ud i internet-samfundet. 25 lande, herunder Egypten, Rusland, Kina, Indien og Mexico behøver f.eks. omfattende forbedringer i opkoblingerne.

Partier modtager også tobakspenge
*Danske politiske partier modtager økonomisk støtte fra tobaksindustrien. Det bekræfter direktøren for Skandinavisk Tobakskompagni, Claus Bagger, ifølge BT onsdag. Direktøren vil dog ikke afsløre, hvem der har modtaget støtte.
Tidligere sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen (CD), der ikke ved om hendes eget parti har modtaget støtte, erklærer sig forarget over, at politiske partier støttes af tobaksindustrien.
Venstres sundhedspolitiske ordfører, Jørgen Winther, mener derimod, at det er i orden.
"Rygning er noget af det farligste, vi har, og vi skal minimere rygningen så meget som muligt. Men selv om jeg er ikke-ryger og kæmper imod rygning, vil jeg altid kæmpe for rygernes ret til at ryge, og om Venstre har modtaget penge eller ej, påvirker ikke min holdning som sundhedsordfører, siger Jørgen Winther, der ikke er klar over, om Venstre har modtaget penge fra tobaksindustrien.

Flere børn i brudte familier
*Stadig flere børn oplever, at deres familie bliver brudt op, og at hverdagen skal deles med halvsøskende eller papsøstre og -brødre. For børn er familien det vigtigste, mens de vokser op, men familien i dag er noget helt andet end for 20 år siden.
Det viser en undersøgelse fra Danmarks Statistiks Børnedatabase. Kernefamilien er ifølge undersøgelsen stadig den mest almindelige blandt danskerne. Alligevel er der i dag langt flere børn, der ikke bor i kernefamilie med mor og far.
I 1981 boede 82 procent af alle børn hos begge deres forældre. I 2000 gælder det for 75 procent. Mange bor hos deres enlige mor, men især bor flere børn hos deres mor og hendes partner.

Ingen konsekvenser for Rønn Hornbech
*Venstres retspolitiske ordfører vil fortsat hedde Birthe Rønn Hornbech, selv om denne har kritiseret partiets ledelse for topstyring og slinger i valsen i udlændingepolitikken.
Partiets næstformand, Lars Løkke Rasmussen fastslår, at kritikken ikke får følger for den retspolitiske ordfører.
"Det her er et spørgsmål om kommunikation og ikke demokrati, så der bliver ikke nogen storvask ud af det. Men jeg havde da foretrukket, at hun i stedet for brevet havde rettet henvendelse til mig og sagt: "Gamle dreng, den her formulering dur ikke," siger Lars Løkke Rasmussen.
Birthe Rønn Hornbech har i et otte sider langt brev til folketingsgruppens medlemmer kritiseret tilblivelsen af partiets velfærdsoplæg 'Tid til forandring'.

Jyske kommuner sparer på børn
*Der er stor forskel på, hvor mange penge hver enkelt af landets kommuner bruger på deres børn og unge. Blandt andet holder mange af de jyske kommuner mere på pengene end kommunerne på Sjælland, når det gælder udgifter til daginstitutioner, undervisning og belastede børn og unge. Mens sjællandske kommuner i mange tilfælde brugte over 55.000 kroner pr. barn i 1999, nøjedes flere vestjyske kommuner med under 38.000 kroner pr. barn.
Det fremgår af Statistisk Tiårsoversigt fra Danmarks Statistik. Især kommunerne i det vestlige Jylland holder sig langt under landsgennemsnittet, der i 1999 var på 44.549 kroner pr. barn.
Årsagen til de store forskelle kan ifølge Danmarks Statistik være, hvor mange belastede børn og unge der bor i den enkelte kommune. Også antallet af vuggestuer kan gøre en forskel. En vuggestue er nemlig dyrere i drift end en dagpleje, og på Sjælland er der flere vuggestuer end i Jylland.

Letland godkender omstridt sproglov
*Letlands regering har godkendt en række regler, der skal ledsage en kontroversiel sproglov, der truer med at afspore Letlands håb om at blive medlem af EU.
Regeringens pressekontor meddelte onsdag, at loven og reglerne, der grundlovsfæster, at lettisk er et sprog, der skal bruges i offentlige anliggender, vil træde i kraft den 1. september.
Letland har henved 650.000 russisktalende indbyggere - svarende til mellem en tredjedel og en fjerdedel af befolkningen. De fleste ankom til den tidligere sovjetrepublik, før landet blev selvstændigt fra Sovjetunionen i 1991.
Rusland har beskyldt Letland for at forsøge at skubbe den russisktalende del af befolkningen ud på kanten af det økonomiske og sociale liv i republikken.
Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) har sagt, at sprogloven formentlig ikke lever op til EUs normer og er et indgreb i de lettiske borgeres privatliv.

Elever utilfredse med idrætstimer
*Mange af de 15-årige folkeskoleelever er utilfredse med idrætsundervisningen. Det fastslår en spørgeskema-undersøgelse blandt 1518 elever i Københavns Amt.
Mange elever tilkendegiver, at undervisningen ikke tager udgangspunkt i deres interesser, at de ikke oplever glæde ved at være fysisk aktive, og at de ikke lærer gode motionsvaner.
Af undersøgelsen fremgår det bl.a., at 20 procent af de unge ikke er fysisk aktive i deres fritid.
Undersøgelsen viser desuden, at ca. 25 procent af eleverne var utilfredse med undervisningsmåden, mens 40 procent fandt indholdet for let.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu