Læsetid: 5 min.

Overblik

12. august 2000

Første præsident besøger Saddam
*Venezuelas præsident, Hugo Chavez, mødtes torsdag med Iraks præsident, Saddam Hussein og fordømte straks efter mødet USA for at kritisere hans besøg i pariah-staten.
Chavez er det første statsoverhoved, der besøger Irak siden Golfkrigen i 1991, og der var ikke sparet på noget for at give præsidenten en varm velkomst.
Statsbesøger skete på trods af utvetydige protester fra USA, der har ført an i bestræbelserne på at isolere Irak internationalt.
"Vi mener, at et besøg fra en statsleder på dette niveau giver Saddam en aura af respektabilitet, som han helt klart ikke fortjener set i lyset af, hvordan han har opført sig i fortiden," sagde en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

Forsøg på mægling i Montenegro
*Repræsentanter for den serbisk-dominerede hær og det montenegrinske politi har indledt forhandlinger for at få løst op for den højspændte situation i Montenegro, der sammen med Serbien udgør Jugoslavien.
Montenegros indenrigsministerium oplyste fredag i en pressemeddelse, at parterne i "en åben og konstruktiv dialog havde diskuteret løbende sager om sikringen af stats- og landegrænser".
"Der blev lagt særlig vægt på at intensivere samarbejdet for at reducere de stadigt større spændinger," stod der i meddelelsen.
Mødet kom i stand efter en række episoder i delstaten og fortsatte rygter om, at hæren planlægger et kup for at fjerne den vestvendte delstatspræsident Milo Djukanovic.

Norske nazister fik afslag på march
*Der bliver ingen lovlig march i Oslo den 19. august til minde om den nazistiske krigsforbryder Rudolf Hess. Det stod klart fredag, da Oslo politi meddelte, at man havde afslået ansøgningen fra den højreekstremistiske gruppe Boot Boys om tilladelse til at demonstrere i centrum af Oslo.
Politiinspektør Pål Fivel fra Oslo politi oplyser, at afslaget er begrundet med, at demonstrationen efter politiets mening kommer i konflikt med et andet og godkendt arrangement, som skal holdes ved Oslo rådhus og Rådhuspladsen samme dag.
Begrundelsen ligger således ikke, som blandt andre Den Norske Helsingforskomité forestillede sig det, i de internationale konventioner om forbud mod racehetz.

Kvindesamfund imod milde domme
*Dansk Kvindesamfund frygter, at de særdeles milde domme for sex-angreb på små piger kan komme til at danne præcedens og at de seneste tilfælde af gruppe-overgreb kan være de første af mange sex-forbrydelser mod småpiger.
Dansk Kvindesamfunds synspunkt kommer i kølvandet på de domme, som retten i Århus har uddelt til bander af unge sex-forbrydere. Først fik syv unge arabere korte fængselsstraffe for at have voldtaget en 14-årig pige og senest fik fire unge - heraf to med dansk statsborgerskab - endnu mildere domme for at have angrebet en 13-årig pige, som de tvang til oral-sex. I begge tilfælde kunne de unge forlade retsbygningen som frie mænd, idet straffene var så korte, at de var udstået med det tidsrum, hvor de havde siddet varetægtsfængslet.

ETA indrømmer 12 terroraktioner
*Den baskiske separatistbevægelse ETA meddelte fredag officielt, at den står bag 12 terrorangreb i år. Det skete dagen efter at en "aktionsdag", som ETA havde proklameret torsdag, i vidt omfang løb ud i sandet uden synderlig opbakning. I en meddelelse fra ETA hed det, at organisationen stod bag drabet på den tidligere guvernør Juan Maria Jauregui den 29 juni og likvideringen af politikeren Jose Maria Martin Carpena den 15. juli.
Videre tager ETA i meddelelsen ansvaret for 10 bombeattentater og drabsforsøg, men omtaler ikke denne uges blodige terrorhandlinger i Spanien, der har kostet seks mennesker livet. Heriblandt fire ETA-terrorister, der omkom, da sprængstof i deres bil eksploderede ved et uheld mandag.
Politiske iagttagere sagde, at ETAs blodige kampagne kommer samtidig med, at den folkelige opbakning til organisationen synes at være vigende. Det blev blandt andet demonstreret torsdag, hvor ETA havde "opfordret til en aktionsdag" i sympati med de fire dræbte ETA-folk fra mandag. Kun få hundrede tilhængere af baskisk løsrivelse fra Spanien, der sympatiserer med ETA, fulgte torsdag opfordringen.

S-fremgang i ny meningsmåling
*Der er fremgang til både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i den seneste meningsmåling, som PLS Rambøl har foretaget for Aktuelt.
Socialdemokratiet står nu til at få 28 procent af stemmerne ved et valg nu, mod 22,9 procent i juni. Partiet ligger dog langt fra resultatet ved det seneste folketingsvalg, hvor S scorede 35,9 procent.
I Rambøl-målingen, der bygger på 1.000 interviews foretaget i dagene 31. juli til 7. august, står de Radikale kun til 3,3 procents vælgertilslutning. Det er 4 procentpoint færre end ved juni-målingen og 0,6 procent færre end partiet fik ved folketingsvalget i marts 1998.
De Konservative vil få 9,3 procent af stemmerne ved et valg nu, det er 1,3 procentpoint mindre ved ved junimålingen, men 0,4 procentpoint mere end ved folketingsvalget.
Ifølge målingen vil både CD og Kristeligt Folkeparti blive repræsenteret i Folketinget, mens Fremskridtspartiet glider ud.

WTO er et mareridt ifølge FN-rapport
*En undersøgelsesgruppe, som blev sammensat af FN, har betegnet Verdenshandelsorganisationen (WTO) som et 'mareridt' for udviklingslandene og har foreslået, at FN bør have tilsyn med organisationen.
I en rapport, som blev overdraget til FN's underudvalg for menneskerettigheder i denne uge, og som blev offentliggjort i går, stemples WTO's regler om frihandel som baseret på "meget urimelige og endog fordomsfyldte" antagelser.
I rapporten opfordres også til en "gennemgribende gennemgang af hele systemet med handelsliberaliseringer" og en kritisk vurdering af, hvorvidt det er indrettet til at være til samme fordel for "både rige og fattige lande".

Broget reaktion på Venstre-forslag
*Venstres forslag om at skære i ulandsbistanden for at skaffe penge til sygehusvæsenet fik fredag en blandet modtagelse. Både på venstrefløjen og hos Kristeligt Folkeparti, som Venstre gerne vil danne regering med, blev tommelfingrene omgående vendt nedad.
Til gengæld var der ros fra Dansk Folkeparti. Det er, mener partiets næstformand Peter Skaarup, et "rigtigt fornuftigt udspil," som Dansk Folkeparti vil holde Venstre fast på efter næste valg.

Tyske delstater vil forbyde højrepartier
*I kølvandet på et voldsomt opsving i højreekstremistisk kriminalitet i løbet af sommeren overvejer tyske politikere nu at forbyde en række at de ekstreme højrefløjspartier. Fredag mødtes en arbejdsgruppe med deltagere fra den tyske forbundsregering og de 16 delstater for at drøfte et forbud mod bl.a. Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD). Gruppen skal først tage stilling til, om den tyske forfatning overhovedet rummer mulighed for et forbud mod partier som NPD. Ifølge Harald Kunkel, der repræsenterer delstaten Thüringen, er der "beviser nok" til at kræve et forbud mod NPD.

Henrik Dam i øjenhøjde for et ja
*Socialdemokratiske ministre og toppolitikere gik i går på gaden for "i øjenhøjde" at skaffe et ja ved folkeafstemningen om euroen den 28. september.
Socialminister Henrik Dam Kristensen blev fotograferet på Vesterbro Torv i København, hvor han uddelte roser og foldere og forsøgte at komme i snak med folk.
Et stort presseopbud havde imidlertid en afskrækkende effekt på folket, og den grønlandske kvinde på billedet forsøger forgæves at komme væk.
Et af de socialdemokratiske argumenter var, at Danmarks indflydelse på f.eks. farlig medicin i dyrefoder vil blive svækket ved et nej til den fælles mønt.
"Som danskere har vi det bedst med at have indflydelse på de afgørelser, der har betydning for vores hverdag. Derfor skal vi selvfølgelig være med der, hvor beslutningerne træffes. Hvis vi ikke er med, overlader vi indflydelsen til andre," kunne man bl.a. læse i en af de omdelte foldere.
Toppolitikere fra Socialdemokratiet kunne i øvrigt træffes i Odense, Esbjerg, Aarhus, Aalborg og Nykøbing Falster.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu