Læsetid: 6 min.

Overblik

9. august 2000

Briter og canadiere anklages for terror
*De to canadiere og to briter, der sidste uge blev anholdt i Montenegro, anklages nu for formodet terrorisme. Det er de jugoslaviske militærmyndigheder, der har indgivet anklagen og udlændingene blev i går overført til Beograd, sagde deres advokat tirsdag.
De fire står anklaget for krænkelse af Jugoslaviens suverænitet, at bringe væbnede grupper ind i landet, våben og ammunition og tvang af militært personale.
Domstolen i Beograd skal nu tage stilling til, om der skal rejses en sag mod de fire mænd.
Storbritannien indkaldte Jugoslaviens London-repræsentant og krævede en forklaring på, hvorfor to britiske politifolk, der normalt arbejder i Kosovo, er blevet anholdt i Montenegro.

Nødhjælps-show på TV 2 gennemføres
*TV 2's ledelse besluttede tirsdag at acceptere en skriftlig garanti fra den omstridte hjælpeorganisation Plan International Danmark. I garantien lover organisationen, at mindst 80 procent af indtægterne fra et tv-show, der sendes på TV 2 den 26. august, vil gå direkte til fattige børn.
Garantien om, at bidragene går direkte til organisationens udviklingsprojekter, kommer til at gælde fra showdagen og tre måneder frem. Udover den skriftlige garanti har Plan International Danmark indvilliget i, at organisationens revisionsselskab laver en særlig revision i forbindelse med garantien.

Kashmir-våbenhvile afblæst
*Den militante oprørsgruppe Hizbul Mujahideen ophævede tirsdag den våbenhvile, de selv erklærede den 24. juli i den uroplagede Kashmir-provins. Oprørsgruppen henviser til, at Indiens regering ikke har reageret positivt på våbenhvilen.
"Vi beordrer alle Mujahideens befalingsmænd i marken til at bryde våbenhvilen," sagde Hizbul Mujahideens øverstbefalende, Syed Salahuddin, der står i spidsen for 3.500 oprørssoldater.
Våbenhvilen blev ellers set som et gennembrud i bestræbelserne på at skabe fred i provinsen.

Guatemalas hær bortførte børn
*Den første undersøgelse af, hvad der skete med de mange forsvundne børn under den 36 år lange borgerkrig i Guatemala, konkluderer, at landets hær havde en finger med i spillet i 92 procent af de tilfælde hvor børn forsvandt.
Den 200 sider lange rapport bygger på interviews med forældre og slægtninge til 86 børn, hvoraf hovedparten forsvandt i begyndelsen af 1980'erne under de heftige guerillakampe i landet.
Ifølge rapporten blev 86 procent af børnene decideret bortført, mens 14 procent frivilligt forsvandt fra deres hjem.
Ifølge rapporten har menneskerettighedsorganisationer kendskab til 444 sager, hvoraf kun tre børn er vendt tilbage til deres familier.

Inuit frygter USA's raketskjold
*USA's planer om at opbygge et nationalt missilforsvar, også kaldet MND, i Arktis møder modstand hos de indfødte folk, inuit, i Grønland, Canada, Alaska og det østligste Rusland.
De frygter at blive bombemål for en væbnet konflikt og appellerer nu til den canadiske udenrigsminister.
Den internationale inuitorganisation ICC, som repræsenterer 152.000 inuitter, bygger sin bekymring på, at NMD ikke sker som led i internationale aftaler, og at det strider imod en fredelig udnyttelse af Arktis.
"Vi er kommet langt med at få anerkendt vores rettigheder som oprindeligt folk, men når der er tale om militær oprustning, findes der åbenbart ingen rettigheder," siger ICC's præsident, Aqqaluk Lynge.

Østrigs konservative vil ikke møde Pia K.
*Pia Kjærsgård og hendes delegation fra Dansk Folkeparti, som onsdag kommer til Østrig for at udtrykke støtte til den østrigske regering over for EU, får kun det stærkt højreorienterede Frihedsparti i tale. Derimod har det konservative Folkeparti sagt nej tak.
"Det drejer sig i dette tilfælde ikke om et søsterparti til ÖVP, men om et højrepopulistisk antieuropæisk parti," siger generalsekretæren for ÖVP, Maria Rauch Kallat til det østrigske nyhedsbureau APA.
Til gengæld skal Dansk Folkeparti besøge lederen af EU's racismekontor, Beate Winkler, med det formål at klarlægge, om Dansk Folkeparti er registreret som et racistisk parti.

Dårlige advokater skal hænges ud
*Advokater, der er dømt for at skrive for store regninger, bør i fremtiden hænges ud i den offentlige gabestok på Internettet, ligesom det i dag sker i fødevaresektoren, som hænger uhygiejniske restauranter og supermarkeder ud.
Det mener Forbrugerrådet og Forbrugerinformation, som også ønsker at forbrugerne advares mod brådne kar i de liberale erhverv, f.eks. læger, tandlæger, revisorer og ejendomsmæglere, skriver Aktuelt.
"Man skal ikke holde nogen brancher eller fag hellige, fordi de skulle være mere værd end andre. Forbrugerne har krav på at kunne træffe det valg, der er bedst for dem. Derfor skal der selvfølgelig være fuld gennemsigtighed," siger konsulent Mette Reismann, Forbrugerinformationen.

Politisk kritik af ny sexvejledning
*Politikerne fra begge sider i Folketinget kritiserer Socialministeriet for at anbefale handicappede at få løst deres seksuelle problemer ved hjælp af prostituerede.
"Det kan godt være, at man skal hjælpe den handicappede med seksuallivet. Men det er fuldstændigt vanvittigt at anbefale prostitution som en løsning. Salg af en kvindekrop er ikke en værdig løsning for nogen - hverken for den prostituerede eller den handicappede," siger Jette Gottlieb fra Enhedslisten.
Også Kristeligt Folkepartis medlem af socialudvalget, Tove Videbæk, og Venstres Tove Fergo vender sig mod den form for statslig godkendelse af prostitution.
Udkastet er sendt til høring, og Tove Videbæk efterlyser handicaporganisationernes syn på sagen, mens Tove Fergo stiller spørgsmålstegn ved, om staten overhovedet skal vejlede om folks seksualliv.

Kaspar Rostrup hædret i Hollywood
*Filminstruktøren Kaspar Rostrup modtog natten til tirsdag, dansk tid, filmprisen Hollywood European Film Award ved en gallafest i forbindelse med den årlige Hollywood Film Festival.
Prisen blev givet for Rostrups seneste spillefilm, Her i nærheden, der havde dansk premiere i januar og siden blev solgt til en lang række lande. Filmen er baseret på en novelle af Martha Christensen, og i hovedrollerne ses Ghita Nørby, Frits Helmuth, Henning Moritzen og Thure Lindhardt.

BP besat
*Aktivister fra Greenpeace har besat et stort transportskib fra olieselskabet BP Amoco. Skibet er på vej mod ishavet nord for Alaska, hvor BP vil bygge en olieplatform. Verdens klima kan ikke klare flere oliekilder, isen smelter allerede i Arktis, siger Greenpeace. Og BP er hyklerisk. Selskabet bekender sig til miljøvenlig solenergi, men bruger 50 gange flere penge på at udvikle nye oliekilder end på vedvarende energi. I april stemte 13 procent af aktionærerne på BP Amocos generalforsamling for Greenpeaces resolution om stop for det arktiske projektes

ETA sprænger erhversleder i luften
*Den 52-årige direktør José María Korta Uranga blev i går middag dræbt af den baskiske terrorgruppe, ETA, som bragte en bilbombe til eksplosion udenfor hans fabrik i den baskiske provins, Guipúzcoa. Korta var formand for arbejdsgiverforeningen i Guipúzcoa og nægtede at betale den 'revolutionsskat', som ETA truer erhvervsfolk til at betale. Korta er det ottende dødsoffer for ETA's terroraktioner i år. Senere tirsdag eftermiddag eksploderede endnu en bilbombe i Madrid - 11 mennesker blev såret.
Den konservative viceministerpræsident Mariano Rajoy kalder mordet på Korta for et nyt udslag af ETA's 'barbari', og den baskiske præsident, nationalisten Juan José Ibarretxe har straks afbrudt sin ferie efter attentatet mod Korta.
Imens indkaldte lederen af ETA's politiske arm Euskal Herritarok, Arnaldo Otegi, til solidaritetsstrejker over hele Baskerlandet og i Navarra. Ikke i solidaritet med Kortas efterladte hustru og tre børn.
Men en strejke for at mindes de fire ETA-folk, der døde sent mandag aften i Bilbao, da de blev ofre for en en bombe, som de havde med i bilen på vej til nye attentatforsøg. Otegi hyldede i går de fire ETA-folk som "unge patrioter, der har kæmpet for deres land."
"Døden bør blive en biologisk faktor i vores land og bør ikke være kædet sammen med den politiske konjuktur," fastslog Otegi. "Vi vil erobre fremtiden i dette land ved at kæmpe" mod Spanien og Frankrig, der - påstår Otegi - "med vilje har valgt krigen og undertrykkelsen." bjm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her