Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

2. august 2000

To dræbt af eksplosion i Jakarta
*En kraftig eksplosion ved den filippinske ambassadørs residens i Indonesiens hovedstad, Jakarta, dræbte i går en vagt og en gadesælger og sårede i alt 21, herunder den filippinske ambassadør, oplyste embedsmænd.
Bombeeksplosionen, som indtraf omkring kl. 07.30 dansk tid, skete i en gade, som huser adskillige ambassader og andre højtstående diplomater. Den filippinske ambassadør, Leonides Caday, befandt sig i en bil, som var på vej ind på ambassaden, da bomben eksploderede. Han blev efterfølgende bragt til et hospital, hvor han blev behandlet for skader i låret, men ifølge lægerne var hans liv ikke i fare.
De fleste af de øvrige ofre for bombeeksplosionen blev behandlet for skader i ben, arme og hovedet.
Indonesiens præsident, Abdurrahman Wahid, udtrykte i går formening om, at bombeeksplosionen har sammenhæng med urolighederne på den sydlige del af Filippinerne. "Jeg føler, at der er en sammenhæng med situationen i det sydlige Filippinerne," sagde Wahid i byen Yogyakarta på øen Java.
Indonesien har ligeledes været plaget af stigende uro, siden landet i 1997 blev ramt af den alvorlige økonomisk-finansielle krise, som medførte politisk og økonomisk kaos i ø-riget.

FN anklager Liberias præsident
*FN's Sikkerhedsråd rettede under et møde mandag gentagne gange anklager mod Liberias præsident, Charles Taylor, for at have kontrol med oprørsstyrker i Sierra Leone og have forbindelse til våbenhandel og de såkaldte 'bloddiamanter', der finansierer den brutale borgerkrig i nabostaten.
FN truer nu med at indføre omfattende sanktioner mod Liberia, hvis Taylor ikke ophører med at støtte den sierraleonske oprørsstyrke, RUF, der har voldtaget, myrdet og lemlæstet titusinder af civile under den otte år lange borgerkrig i Sierra Leone.
Ifølge FN's vurdering tjener RUF mellem 30 og 50 mio. dollar på den ulovlige diamanthandel.

Kupleder i Fiji sigtet
*Den fijianske kupleder George Speight er blevet sigtet for forbrydelser, og det efterforskes i øjeblikket, hvorvidt Speight skal sigtes for landsforræderi, oplyste Fijis politi i går.
Speight, der 19. maj besatte Fijis parlament og tog regeringen som gidsler, er i øjeblikket i varetægt på fængselsøen Nukulau. Den fijianske kupleder holdt blandt andre Fijis etnisk indiske premierminister, Mahendra Chaudhry, som fange i 56 dage, fordi han er utilfreds med, at etniske fijianere efter hans mening ikke har stor nok politisk indflydelse.
Som en betingelse for at frigive gidslerne fik Speight amnesti, der var betinget af, at oprørerne afleverede deres våben. Da det ikke er sket inden for den fastsatte tidsfrist, bortfaldt Speights straffrihed.

Tyskland øger kamp mod højre-vold
*Tyskland besluttede tirsdag, at landet skal øge kampen mod voldelig højreekstremisme, efter at der i den seneste tid har været en bølge af højreekstremistiske voldsepisoder i landet.
Indenrigsministrene fra de tyske delstater holdt en telefonkonference for at drøfte optrapningen, og her blev man enige om at arbejde på at forstærke samarbejdet mod højreekstremisme, ligesom der blev opnået enighed om at øge beskyttelsen af jødiske bygninger som f.eks. synagoger.
Samtidig meddelte den tyske regering, at der fra april til juli i år havde været 157 antisemitiske strafbare handlinger og yderligere 129 andre højreekstremistiske forbrydelser.

Libanon trækker Israel i retten
*Den libanesiske regering planlægger at anlægge sag mod Israel ved den internationale domstol i Haag for at kræve erstatning for de omfattende ødelæggelser og tab af menneskeliv, der skete under Israels 22 år lange besættelse af det sydlige Libanon.
Da Israel i slutningen af maj trak sig ud af besættelsesområdet, var infrastruktur, boliger og samfundsliv smadret i Sydlibanon. Mange libanesere i både Sydlibanon og også længere oppe i landet var blevet dræbt under besættelsen, turister skræmt væk, infrastruktur bombet i stykker, og israelerne har aldrig betalt noget i erstatning.
Israel begrundede besættelsen med, at den skulle hindre antiisraelske militser i at angribe Nordisrael.

Nyt institut skal forske i transport
*Der er brug for en bedre og mere helhedsorienteret forskning i transport, så de politiske beslutninger kan træffes på et mere sikkert underlag af viden. Derfor oprettes der et nyt sektorforskningsinstitut under Trafikministeriet med navnet Danmarks Transport Forskning.
Professor Nina Smith fra Handelshøjskolen i Århus bliver bestyrelsesformand, udpeget af trafikminister Jacob Buksti (S), mens Trafikministeriets tidligere departementschef Ole Zacchi er udnævnt til direktør.

Forbrugerrådet skal strammes op
*Forbrugerrådet kan se frem til en storvask, hvor kommandovejene på arbejdspladsen skal ses grundigt efter i sømmene. Blandt andet skal ansvarsfordelingen mellem forretningsudvalget, den arbejdende formand og direktøren strammes op.
Det sker, efter at en uvildig rapport lavet af bedriftssundhedstjenesten i Varde har givet dumpekarakter til det psykiske arbejdsmiljø internt i rådet.
Især må Forbrugerrådets direktør, Benedicte Federspiel, lægge ryg til hård kritik fra de ansatte for sin kontante ledelsesstil.
Benedicte Federspiel har ladet forstå, at hun i lyset af kritikken overvejer sin stilling i Forbrugerrådet.

Ecstasy-diskoteker skal sortlistes
*De diskoteker, hvor ecstasy bliver tilbudt, skal udstilles i gabestok på Internet, så forældre kan klikke sig ind og advare deres børn mod de pågældende dansesteder.
Det vil sundhedsminister Sonja Mikkelsen (S) ifølge dagbladet Politiken indarbejde i regeringens nye handlingsplan mod ecstasy, der bliver præsenteret i denne måned. Socialmininisteriet, Justitsministeriet og Undervisningsministeriet deltager også i den.
Det sker på baggrund af en række dødsfald blandt unge på grund af ecstasypiller.
Formanden for musik- og natrestauranterne, Lars Pio, afviser ideen. "Det er en hovsaløsning, som hun bruger politisk, fordi emnet nu er hedt. Den løser intet. Vi ønsker i stedet en uddannelse af dørmænd, så de lærer at se, hvem der er på stoffet," siger han.

Danske observatører til Afrikas Horn
*FN's sikkerhedsråd har besluttet at sende 100 militærobservatører til grænsen mellem Eritrea og Etiopien for at forberede indsættelsen af en egentlig fredsstyrke i landet. Heraf bliver fire af dem danske officerer.
De to afrikanske lande underskrev i juni en fredsaftale efter to år med kampe i grænselandet, og det er den aftale, som FN skal se ført ud i livet. De 100 observatører skal være i landet indtil udgangen af januar næste år, og herefter overvejes det at indsætte en FN-styrke på 2.000 til 4.000 mand.
Danmark har fået en henvendelse fra FN, om det ville bidrage med soldater til denne eventuelle styrke, men intet er endnu besluttet.

Seminarium ser ansøgere an på foto
*Håbefulde pædagogaspiranter, der søger optagelse på Peter Sabroe Seminariet i Århus, bliver opfordret til at lægge et foto af dem selv ved ansøgningen. Billedet bliver vurderet på lige fod med resten af det indsendte materiale, skriver Berlingske Tidende tirsdag.
"Man kan sige, at vi danner os et helhedsindtryk af vores ansøgere. Nogen sender jo lange levnedsbeskrivelser, og nogen sender produkter, der viser, hvad de kan og har gjort før," siger Peter Lykke, souschef på Peter Sabroe Seminariet, der er et af Danmarks største.
De Pædagogstuderendes Landssammenslutning er oprørt over fremgangsmåden og ønsker den stoppet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her