Læsetid: 5 min.

overblik

1. august 2000

Dansk økonomi i smult vande
*Dansk økonomi er igen på vej op efter den opbremsning, Pinsepakken var skyld i. Eksporten stiger, og det indenlandske forbrug er også på vej op. Det Danske Handelskammer forventer i en ny analyse af konjunkturerne, at bruttonationalproduktet i Danmark vil stige 2,0 procent i år og 2,3 procent næste år. Men det forudsætter, at danskerne siger ja til euroen den 28. september.
Det fremgår af analysen fra Det Danske Handelskammer, at væksten i det private forbrug stadig er lavt. Men Handelskammeret forventer en stigning i privatforbruget resten af året, så væksten i det private forbrug når op på halvanden procent i år.
Men selv om det går godt med eksporten, vokser træerne ikke ind i himlen. Det Danske Handelskammer skriver i analysen, at konkurrenceevnen kunne have det bedre. Højere stigninger i løn og omkostninger i Danmark end i udlandet har gjort det svært for danske virksomheder at konkurrere med udlandet.

Moshe Katzav ny præsident i Israel
*Moshe Katzav fra højrepartiet Likud blev mandag overraskende valgt til posten som Israels næste præsident. Ved afstemningen i Knesset, Israels parlament, fik Katzav 63 stemmer mod 57 stemmer til den politiske veteran og nobelpristager Shimon Peres fra Arbejderpartiet.
Artikel på forsiden

Valgsejr til Chavezi Venezuela
*Søndagens venezuelanske valg blev en sejr for præsident Hugo Chavez. Med et overbevisende folkeligt mandat sikrede han sig yderligere seks år på præsidentposten, og hans parti ser ud til at have vundet flertallet i parlamentet såvel som en række betydningsfulde regionale embeder. Da alle stemmesedlerne var talt op, havde Chavez, der er tidligere faldskærmssoldat og kupgeneral, fået 59,5 procent af stemmerne, mens hans nærmeste konkurrent Francisco Arias havde fået 37,4 procent.
Dermed er der udsigt til, at Chavez kan fortsætte den 'fredelige og sociale revolution', som han har lovet, siden han forsøgte at kuppe sig til magten i 1992, men som indtil videre har været svær at få øje på resultaterne af.
Artikel side 5

Flygtningenævnet stævnet i asylsag
*Advokat Ole Malmquist har stævnet Flygtningenævnet for Østre Landsret med påstand om dårlig og uansvarlig behandling af en sag vedrørende en iransk asylsøger. Den pågældende iranske mand frygter for sit liv ved tilbagevenden til Iran, efter at det er afsløret, at han og hans mandlige ven havde et homoseksuelt forhold. Vennen hjemme i Iran er angivelig blevet stenet, efter at forholdet blev kendt af myndighederne.
Advokaten har grebet til det usædvanlige skridt, fordi han er utilfreds med, at den danske ambassadør ikke gennem Udenrigsministeriet har fået besked på at sætte sig i forbindelse med iranerens familie og derved på stedet få verificeret oplysningerne.
Han mener, at nævnet skal tilbagekalde sit afslag og behandle sagen én gang til.

Iransk politiker fængslet
*Den iranske oppositionspolitiker Taghi Rahmani blev mandag fængslet i en sag, hvor han er tiltalt for at have fornærmet landets øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, oplyste oppositionskilder.
En revolutionær domstol i byen Shahr-e Kord fængslede Rahmani på grundlag af udtalelser, han kom med i en tale i april.
Rahmani har skrevet for det nu lukkede månedsblad Iran-e Farda, der lige som Rahmani står i forbindelse med den illegale oppositionsgruppe Irans Frihedsbevægelse (IFM).
Det kan ifølge iransk lovgivning koste op til to års fængsel at fornærme Khamenei. Rahmani siger, at han ikke havde nogen intention om at fornærme landets øverste leder, og at han har tænkt sig at forsvare sine ideer. Han har tidligere - både før og efter den islamiske revolution - siddet i alt 11 år i fængsel for sine politiske aktiviteter.

Låneramme udvides ikke
*Ørestadsselskabets kommunikationsdirektør Bo Dybkær fastslår over for Ritzau, at det ikke bliver nødvendigt med en udvidelse af Ørestadsselskabets låneramme på grund af den fordyrelse af metroprojektet på over en kvart milliard kroner, som Information omtalte i gårsdagens avis.

Danmark med i malariaprogram
*Danske forskere kommer til at indgå i det program for bekæmpelse af tropesygdommen malaria, som IT-milliardæren Bill Gates netop har givet 40 millioner dollar (knap 320 millioner kroner) til.
Pengene skal bruges til at udvikle ny malariamedicin, til forebyggelse og til at sikre, at afrikanske videnskabsmænd bliver mere involveret i forskning og sygdomskontrol. De involverede lande bliver Storbritannien, Danmark, Malawi, Gambia, Ghana og Tanzania.
Danmark er allerede godt med i førerfeltet med hensyn til at udvikle medicin mod malaria og på længere sigt en egentlig vaccine. Arbejdet omfatter forskere ved Københavns Universitet, Rigshospitalet og Dansk Bilharziose Laboratorium, der er en selvejende institution. Bidraget fra Bill Gates' og hustrus personlige fond vil formentlig føre til oprettelse af et par stillinger i København med henblik på at koordinere undervisning og kursusprogrammer for afrikanere.

Mindst 12 dræbt ved attentat
*Mindst 12 mennesker blev dræbt mandag, da formodede separatister gennemførte et attentat mod et passagertog i delstaten Assam i det nordøstlige Indien, oplyser de indiske statsbaner.
En embedsmand ved Indian Railways oplyser, at separatisterne detonerede en kraftig landmine på en jernbanestrækning ved Rangiya, 60 km vest for Assams hovedstad, Guwahati. Ifølge de indiske statsbaner befandt der sig ca. 300 passagerer på toget, da landminen eksploderede.

Tyve stjal politiets bamse
*Ukendte tyve har haft held til at fjerne den bamse, der gennem flere år har fungeret som maskot for Københavns Politis station på Amager.
Gerningsmanden skaffede sig adgang til stationen gennem et vindue i et afhøringslokale i løbet af natten til mandag. Bamsen beskrives som 40-50 cm høj og klædt i politiuniform og skråhue. Den befandt sig i et ekspeditionslokale på stationen.
I politiet gættes der på, at bamsen, der blev givet som gave til stationen af en tilfreds borger for mange år siden, blev stjålet af folk, som ville have et trofæ og måske endda gik målrettet efter det lille pelsdyr. Mere problematisk er dog, at den natlige tyv også havde held til at fjerne politijakker fra stationen.

FAKTA
Afstemning om Pinochets immunitet
*Chiles højesteret tager tirsdag endelig stilling til, om landets tidligere diktator general Augusto Pinochet skal fratages sin politiske immunitet for at kunne retsforfølges for overtrædelser af menneskerettighederne.
Flere end 3.000 mennesker omkom eller forsvandt, mens Pinochet ledede Chile fra 1973 til 1990. Titusinder flygtede ud af landet. I maj besluttede en domstol i hovedstaden Santiago, at Pinochets immunitet skulle fjernes, men den 84-åriges advokater appellerede straks dommen. Immuniteten er bundet til Pinochets plads i landets overhus, Senatet.
Tidligere på året undgik Pinochet at blive udleveret fra Storbritannien til Spanien på grund af hans angiveligt dårlige helbred. Også Spanien ønsker at retsforfølge Pinochet for hans rolle i drab og overgreb på politiske modstandere.
Iagttagere spår, at højesterettens 20 dommere vil opretholde dommen fra maj og fjerne Pinochets immunitet. Dommen kan ikke appelleres.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu