Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

29. august 2000


Ingen kritiseres efter Nørrebro-uro
*Politiets indsats under Nørrebro-urolighederne 18.-19. maj 1993, hvor det kom til efterkrigstidens værste sammenstød mellem borgere og politi i København, er aldrig blevet undersøgt til bunds. Årsagen er, at Justitsministeriet leverede en uklar arbejdsbeskrivelse til den daværende rigsadvokat, som skulle foretage en uvildig undersøgelse af urolighederne, hvor 113 skud blev affyret og 11 borgere ramt af politiets kugler.
På trods af den begrænsede undersøgelse konkluderede Nørrebro-kommissionen mandag, at politiets indsats på uronatten var i orden. Faktisk får politiets ledere ros for at have optrådt med ro og overblik.
Efter syv år med flere forskellige redegørelser og undersøgelser er hovedkonklusionen den samme, som den ellers udskældte Asbjørn Jensen nåede frem til i 1994: At politiet ikke kan klandres for sin håndtering af optøjerne.

Flere skeptiske over for økologi
*Tiltroen til økologien er på ni år faldet drastisk, så næsten hver fjerde forbruger i dag er ligeglad med økologi og miljø, viser en ny undersøgelse, der dog samtidig fastslår, at også øko-skeptikere engang imellem køber økologi-mærkede varer.
En gruppe forskere har sammenlignet holdningerne til økologi i 1991 og i dag, og konstaterer, at antallet af forbrugere, der slet ikke har fidus til økologi er steget fra bare fire procent til 23 procent. Desuden er mange skeptiske over for, om de økologiske varer holder, hvad de lover, skriver Forbrugerinformationens nye nyhedsbrev Fi.dk.
Den FDB-ejede supermarkedskæde Superbrugsen indledte mandag et større fremstød for at øge et stagnerende salg af økologiske varer - et initiativ, som de økologiske landmænd straks hilste velkommen.
71 af Superbrugen-kædens godt 300 butikker vil fremover blive markedsført som »din økobutik«, hvor udvalget af økologiske varer bl.a. øges markant. Samtidig vil medarbejdere i hver af Superbrugsens særlige økobutikker være specialuddannet og få ansvaret for de økologiske varer.

EU bidrager til dansk vækst
*Eksporten vil blive trækhesten i dansk økonomi i de kommende år, og det skyldes ikke mindst, at der får alvor er kommet gang i væksten i Europa.
Samtidig har pinsepakken begrænset det danske forbrug væsentligt, og det ses ikke mindst på salget af biler, som er gået stærkt tilbage. Danmark kan derfor fortsat se frem til en stabil økonomisk udvikling, med høj beskæftigelse, store overskud på betalingsbalancen og på de offentlige finanser.
Det fremgår af regeringens Økonomiske Oversigt, som blev offentliggjort mandag, og ansporet af den forestående folkeafstemning lagde økonomiminister Marianne Jelved (R) ikke skjul på, at det er dansk politiks tætte tilknytning til EU-samarbejdet, der er en af årsagerne til, at det går så godt for Danmark.
»Vi kan kun fremlægge denne oversigt med udsigt til høj beskæftigelse, stabil vækst og kontrolleret inflation, fordi Danmark har fulgt samarbejdet i ØMU’en så tæt,« sagde Marianne Jelved.

S går frem – DF fortsætter nedtur
*Sommeren har ikke fået vælgerne på andre tanker. Socialdemokratiet fortsætter fremgangen, og Dansk Folkepartis nedtur er ikke standset, viser et vejet gennemsnit af fem meningsmålinger i august, som er udregnet for Ritzau af valgforskeren Søren Risbjerg Thomsen fra Århus Universitet.
Styrkeforholdet mellem blokkene har heller ikke ændret sig. Det er stadig Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti, der sidder med nøglen til Statsministeriet.
Kun med støtte fra dem begge ville Poul Nyrup Rasmussen kunne holde sig ved magten, såfremt et folketingsvalg fik samme udgang som gennemsnittet af meningsmålingerne fra Gallup i Berlingske, GFK i B.T., Greens i Børsen, Sonar i Morgenavisen Jyllands-Posten og Vilstrup i Politiken.

Ritt: Genmærkning skal strammes i EU
*Forbrugerne risikerer at boykotte fødevarer med indhold af majs og soja, hvis EU ikke strammer mærkningskravene til gensplejsede fødevarer, advarer fødevareminister Ritt Bjerregaard (S), der hurtigst muligt vil rejse sagen over for EU-Kommissionen og de øvrige EU-lande.
Ministeren kalder det »stærkt uheldigt«, at EU’s regler om mærkning af gensplejsede fødevarer tillader, at fødevareindustrien helt bevidst kan bruge for eksempel 100 procent gensplejsede majs i et produkt som cornflakes uden at skulle mærke produktet som gensplejset, hvis blot genmajsen er varmebehandlet så kraftigt, at man i den færdige vare ikke længere kan måle, om det er almindelige majs eller gensplejsede majs, der er brugt.

11 soldater fanget i Sierra Leone
*En britisk specialgruppe tog mandag til det borgerkrigshærgede Sierra Leone for at forhandle med en oprørsgruppe om at løslade 11 britiske soldater, som blev taget til fange i fredags.
De bortførte britiske soldater er en del af en 220 mand stor gruppe, som er i den tidligere britiske koloni for at træne regeringens soldater.
Sammen med en soldat fra Sierra Leone holdes de formentlig fanget af oprørsgruppen Westside Boys, som ønsker tre af gruppens ledere sat på fri fod fra et fængsel i hovedstaden Freetown.

KFOR optrapper patruljer i Kosovo
*Den nye britiske øverstkommanderende for de fredsbevarende tropper i det centrale Kosovo, brigadegeneral Robert Fly, har beordret flere mobile patruljer på gaderne i et forsøg på at standse de voldsomme etniske blodsudgydelser i den urolige provins, sagde en talsmand mandag.
Meddelelsen kom dagen efter, at en ældre serbisk mand blev dræbt under en skudepisode, mens tre andre blev såret. Soldater fra den internationale KFOR-styrke tilbageholder to etniske albanere i forbindelser med skyderiet, der var et overraskelsesoverfald.
Den NATO-ledede KFOR-styrke sagde, at de nye patrulje-tiltag var besluttet inden den seneste skudepisode, og at de hyppigere patruljeringer er kommet i stand, efter at brigadegeneralen gennemgik sikkerhedssituationen i området.

Tørklæde forbudt på tyrkiske skoler
*De tyrkiske myndigheder har forbudt studerende på private forberedelsesskoler til universitetsuddannelser at bære det islamiske hovedtørklæde, rapporterede tyrkisk presse mandag.
Undervisningsministeriet har officielt opfordret private skoler til at efterleve forbuddet, der allerede overholdes strengt i offentlige skoler, skrev avisen Milliyet.

Putin: Storbrand konsekvens af dårlig økonomi
*Brandvæsenet i den russiske hovedstad, Moskva, sagde mandag eftermiddag, at branden i byens høje tv-tårn, Ostankino, stort set er slukket. Knapt et døgn efter, at der gik ild i den 540 meter høje bygning, var der ikke længere røg at se fra tårnet, men der var fortsat frygt for, at Ostankino, en af Ruslands stoltheder, kan styrte sammen.
Samtidig meddelte indenrigsministeriet, at redningsfolk havde fundet fire omkomne i en elevator i tv-tårnet.
Vladimir Putin, Ruslands præsident, som er kritiseret kraftigt for at have holdt ferie, da atomubåden Kursk forulykkede tidligere på måneden, var hurtig til at reagere på branden i den høje bygning, som er verdens næsthøjeste tårn, og som efter opførelsen i det daværende Sovjetunionen i 1967 blev regnet for en stor sejr for sovjetisk ingeniører.
Allerede søndag, da branden brød ud, og russiske tv-kanaler gik i sort, mødtes han med sin kommunikationsminister for at drøfte, hvordan tv-kanalerne kunne sende igen. Mandag mødtes præsidenten med sin regering og sagde, at Rusland er nødt til at skabe mere dynamik i økonomien.
»Denne seneste ulykke viser vore installationers tilstand og de generelle forhold i landet. Vi bør ikke undlade at se på de store problemer, der ligger bag denne ulykke, og vi bør ikke glemme økonomien. Om der sker flere tilsvarende ulykker afhænger af, i hvilken retning vi bevæger os,« sagde Putin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her