Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

22. august 2000

Schröder optrapper kampen mod det ekstreme højren
*Forbundskansler Gerhard Schröder indledte mandag en 12-dages rundrejse i de fem nye tyske delstater i det tidligere DDR, hvor højreekstremisme og fremmedhad er mest udbredt.
"Vi vil ikke lade genopbygningen af de østtyske delstater ødelægge af højreradikale voldsgrupper," sagde Schröder under sit første stop i Bad Elster i delstaten Sachsen, hvor han gjorde det klart, at højreekstremismen skal bekæmpes med "en gennemtænkt blanding af statslig hårdhed og støtte til unge."
"Den nuværende lovgivning er passende, men det er vigtigt, at den håndhæves strengt. Med al respekt for domstolenes uafhængighed, så vil jeg sige, at man ikke burde være helt så opsat på at prøveløslade dømte voldsmænd," sagde Schröder i et avisinterview forud for sin rundrejse. Han understregede samtidig, at han støtter bestræbelserne på at få forbudt det nynazistiske parti NPD, som er det mest voldelige af Tysklands tre højreradikale partier.
NPD har mange skinheads og nynazister blandt dets mere end 6.000 medlemmer og er bedre organiseret end de to andre partier på den yderste højrefløj, Republikanerne og Den Tyske Folke Union (DVU).
Selv om kun omkring en femtedel af Tysklands indbyggere bor i det tidligere DDR, så finder over halvdelen af voldelige overfald på udlændinge sted i området.
Den højreekstremistiske vold i Tyskland er dog ikke mere udbredt end i andre store EU-lande, og antallet af voldelige overfald er højere i Storbritannien end i forbundsrepublikken. Men på baggrund af Tysklands nazistiske fortid vækker racistisk vold større opmærksomhed.

SF kræver ny Thule-aftale
*SF kræver en genforhandling af den nuværende dansk-amerikanske aftale fra 1951 om Thule-basen, så hjemmestyret sikres en vetoret i udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål.
"Det er tid til at se på 1951-aftalen, som stammer fra en anden tid. Situationen er i dag anderledes, hvilket taler for en genforhandling," sagde SF's formand, Holger K. Nielsen, da han torsdag på et pressemøde på Christiansborg orienterede om partiets samarbejde med det grønlandske søsterparti IA om modstanden mod USA's planlagte raketskjold (NMD).
Den danske regering har hidtil afvist at tage stilling til de amerikanske planer - som i givet fald vil involvere radar-anlægget i Thule - før der ligger en officiel amerikansk henvendelse.
"USA har sandsynligvis ret til at stille krav om at bruge Thule-radaren, men jeg mener dog stadig, at den danske regering har et vist spillerum," sagde SF's formand.
Artikel på forsiden

Tvind-topfolk risikerer straffesag
*En række topfolk i Tvind-koncernen risikerer ifølge TV 2 Nyhederne straffesag og et tilbagebetalingskrav på i alt 60 millioner kroner.
Siden 1987 har godt 300 ansatte i Tvind indbetalt 15 procent af deres løn - svarende til de 60 millioner kroner - til den Tvindstyrede fond, Fonden til humanitære formål, til fremme af forskning og til beskyttelse af naturmiljøet. Men fonden er af Tvind alene blevet brugt som "pengevaskningsmaskine" med det formål at undgå at betale skat af pengene, siger det tidligere Tvind-medlem Hans La Cour til TV 2 Nyhederne.
Pengene skal være uddelt til en række fonde og selskaber, der alle er styret af Tvind og har Tvindfolk som medarbejdere - der så igen betalte 15 procent af lønnen tilbage til fonden.
"Der er ingen tvivl om, at selvfølgelig er det ulovligt - og selvfølgelig kan det føre til straffesag," siger advokat og straffeekspert Tommy V. Christiansen til TV 2 Nyhederne efter at fået forelagt oplysninger om fonden.

Anklager anker voldtægtsdom
*Statsadvokat Peter Brøndt Jørgensen besluttede mandag at anke byrettens dom i sagen om fire unge, der tvang en 13-årige pige til oralsex i Botanisk Have i Århus.
Alle fire drenge blev kendt skyldige i byretten i Århus, men kunne alligevel forlade byretten i frihed. Det var blandt andet udtalelser fra de sociale myndigheder og drengenes alder, som fik dommer Otto Bisgaard til at afvise ubetingede straffe til de fire drenge.
De dømte, der er mellem 15 og 19 år gamle, fik straffe på mellem tre og otte måneders betinget fængsel. Inkluderet i de længste straffe var 60 dages ubetinget fængsel. De blev betragtet som afsonet i forbindelse med varetægtsfængslingen.
Det er straffenes længde, som statsadvokaten anker.
"Vi vil gerne have landsrettens vurdering af, om straffene ligger på et rimeligt niveau," siger Peter Brøndt Jørgensen.

Hospital lover hovedrengøring
*Plejepersonale og rengøringsfolk på Rigshospitalet skal være mere påpasselige med hygiejnen i hospitalets ismaskiner, fastslår hospitalets ledelse, efter at DR-TV's Søndagsmagasinet har dokumenteret, at ismaskinerne er de rene bakteriebomber.
"Vi kan konstatere, at rengøringen ikke er i orden, og det er vi utilfredse med og kede af," siger Rigshospitalets lægelige direktør, Helle Ulrichsen, til Ritzau.
Københavns sundhedsborgmester, Peter Martinussen (S), er ligeledes bekymret over den mangelfulde rengøring af ismaskinerne og opfordrer til, at også de øvrige hospitaler i Hovedstadens Sygehusfælleskab indfører skærpede hygiejneregler.
Jydsk Rengøring, der gør rent på Rigshospitalet og har med ismaskinerne at gøre, fralægger sig ethvert ansvar for den dårlige hygiejne.
Ifølge firmaets direktør, Venstre-politiker Thor Pedersen, gør de kun rent i maskiner, som plejepersonalet har slukket og tømt for isterninger. Det er således alene plejepersonalet, der bestemmer, hvor ofte ismaskinerne skal gøres rent.

To dræbt under opgør i Belfast
*To mænd blev mandag dræbt af skud i den nordirske hovedstad Belfast. Drabene er de seneste i forbindelse med en magtkamp mellem rivaliserende pro-britiske loyalistgrupper.
"Mændene blev dræbt af skud, mens de var på vej hen mod deres bil," sagde en talsmand for politiet. Ved to andre separate hændelser i det samme kvarter i Belfast blev der affyret skud mod såvel Ulsters Demokratiske Partis kontor som Det Progressive Unionist Partis kontor. Alle Nordirlands loyalistgrupper støtter britisk overherredømme i den lille urohærgede provins, men de bekæmper hinanden på grund af strid om territorier og politiske uoverensstemmelser.

Danmark-online sakker bagud
*Danmark halter efter en række sammenlignelige lande, når det gælder online-service fra den offentlige sektor til borgerne. Ifølge en undersøgelse fra analysefirmaet Deloitte Consulting er lande som USA, England, Australien, Canada og New Zealand meget længere fremme på dette område. Det danske efterslæb er bemærkelsesværdigt, fordi Danmark hører til de lande i verden, der har den højeste dækning af borgere med Internet-adgang.
Analysen understreger, at det vil føre til færre klager og mærkbare administrative besparelser, hvis kommunerne indfører flere online-tjenester.

Offentligt ansat har ret til at udtale sig
*Hjørring Kommune handlede ulovligt, da lederen af et aktivitetscenter fik en advarsel af sine overordnede, fordi lederen havde udtalt sig kritisk til Nordjyske Stiftstidende.
Tilsynsrådet for Nordjyllands Amt står bag næsen til kommunen, hvor 19 af byrådets 21 medlemmer ellers støttede kritikken af aktivitetslederen. Han tillod sig i fjor at påpege en række faktuelle fejl i en konsulentrapport, og socialdirektør Birgitte Bødker udstyrede ham - som det viser sig uberettiget - med en mundkurv.
Det var aktivitetslederens fagforening BUPL, der indklagede kommunen for tilsynsrådet.

Iranske piger tynges af deres køn
*53 procent af alle iranske piger vil hellere være mænd, hvis de kunne blive født igen. Det viser en undersøgelse, som professor i sociologi Manouchehr Mohseni har foretaget. Selvom Irans moderate præsident Khatami har gjort det lettere at være kvinde i Iran, føler pigerne i undersøgelsen sig stadig tynget af deres køn. Officielle statistikker viser, at der er flere selvmord blandt iranske kvinder, end der er blandt mænd, hvilket er den modsatte tendens i forhold til vestlige lande, skriver Reuters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her