Læsetid: 5 min.

Overblik

18. august 2000

Fogh er lige så tavs som Helveg
*Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, støtter udenrigsminister Niels Helveg Petersens tavshed i forbindelse med amerikanernes missilforsvar og inddragelsen af Thulebasen.
Derfor skal Danmark hverken sige fra eller til over for amerikanernes tanker om et raketskjold nu. Der skal være ro, fastslog han efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag.
"Der skal ikke komme utidige tilkendegivelser. Der foregår en teknisk debat i USA. Den debat kan Danmark ikke påvirke. Men hvis vi siger nej, kan der ske det, at vi svækker en allieret," sagde Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

Udlicitering slider hårdt på personale
*De seneste års udliciteringer af rengøringsarbejdet indenfor det offentlige har medført forringelser af rengøringsassistenternes arbejdsmiljø.
Den hårde fysiske belastning øger risikoen for, at rengøringsassistenterne bliver slidt ned og må tvinges til at forlade jobbet lang tid før den normale pensionsalder. Der er behov for at ændre rengøringsassistenternes opgaver, fastslår en ny undersøgelse fra Arbejdsmiljøinstituttet.
"Tidligere skulle rengøringsassistenter rengøre et areal, der svarede til 14 parcelhuse om dagen. Efter de seneste år med udlicitering skal en rengøringsassistent i dag rengøre, hvad der svarer til 28 parcelhuse om dagen. Og det kan de færreste holde til et helt arbejdsliv," siger Karen Søgaard, som er seniorforsker på AMI.

'Alle bomber er sprængt' ved Thule
*Balladen om en brintbombe under isen ved Thule endte torsdag, da udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) gennemgik sagen i Udenrigspolitisk Nævn. Udenrigsministeren slog fast, at der ikke findes en fjerde bombe på havbunden.
Amerikanerne har i flere omgange påvist, at alle fire bomber er sprængt, og at dele af dem er fundet. De dokumenter, som Thule-arbejderne fremlagde i Jyllands-Posten i søndags, er kendte, fastslår Niels Helveg Petersen. Derfor tør han nu kategorisk afvise, at der findes en fjerde bombe.
"Man kan ikke konkludere, at der befinder sig en ueksploderet bombe," sagde udenrigsministeren torsdag.
Både Venstre og de konservative er tilfredse med regeringens svar. Men Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører Keld Albrechtsen fastholder, at svarene fra Niels Helveg Petersen er utilfredsstillende.
Han henviser til, at undersøgelsen af havbunden ved Thule blev afsluttet, inden de var fuldt gennemført.
Derfor ønsker Enhedslisten, at USA sender en ubåd til Grønland, som kan gøre undersøgelserne fra 1968 færdig.

Arla Foods får konkurrence
*FDB importerer fra denne uge hollandsk piskefløde, og dermed brydes Arla Foods monopol på levering af mælkeprodukter. I første omgang er det hollandsk piskefløde, der sælges i FDB-butikkerne, og det sker til en pris cirka ti procent billigere end den danske fløde.
Ferskvaredirektør Torben Laursen, FDB, siger til det interne blad F-Nyt, at dette kun er første skridt, hvis forbrugerne tager godt mod den hollandske fløde, der kan sælges for 11,75 kr. for en halv liter mod 13,50 kr. for en halv liter Karoline-fløde.

USA og Norge bandlyser britiske svin
*USA indførte torsdag et forbud mod import af britisk svinekød, efter at der er konstateret udbrud af svinepest flere steder i Storbritannien, oplyser det amerikanske landbrugsministerium.
"Vi blev orienteret om udbruddet 9. august og har besluttet os for et midlertidigt stop for import af kød, levende dyr, sæd og produkter af svin," siger talsmanden for landbrugsministeriet i Washington, Hallie Pickhardt.
Tidligere torsdag meddelte myndighederne i Norge, at de også har indført et forbud mod import af levende svin og svinesæd fra Storbritannien.
EU-kommissionen svarede allerede mandag igen ved at lægge begrænsninger på eksporten af levende svin samt svinesæd fra Storbritannien. Begrænsningen har virkning fra 31. august.
I Danmark har man ikke haft udbrud af svinepest siden 1933.
Mennesker kan ikke rammes af svinepest, og der er ingen sundhedsrisiko ved at spise inficeret svinekød, men sygdommen er yderst smitsom.

Delstat i Nigeria infører Sharia-lov
*Borno bliver den ottende delstat i det nordlige Nigeria, som indfører den strenge islamiske Sharia-lovgivning.
Det kristne mindretal i delstaten er meget imod Sharia-lovgivningen, som blandt andet tillader stening for visse forbrydelser. Det bliver også slut med altervin, for alkohol bliver bandlyst, ligesom det for eksempel bliver forbudt for piger og drenge at gå i skole sammen, at gå i biografen og at gå til offentlige koncerter.
Overgangen til den islamiske lovgivning har flere steder ført til voldsomme uroligheder mellem kristne og muslimer i Afrikas folkerigeste land, og den har siden februar har kostet over 2.000 mennesker livet.
Muligheden for at indføre Sharia-lovgivningen kom med Nigerias overgang til demokrati sidste efterår.

To dræbt af bilbombe i Tjetjenien
*To lokale indbyggere blev dræbt og fire russiske politifolk såret, da en bilbombe onsdag eksploderede i udbryderrepublikken Tjetjeniens hovedby, Grosnij, rapporterede nyhedsbureauet Interfax torsdag.
Bilbomben eksploderede tæt på et valgsted, som skal bruges ved søndagens valg, hvor der skal udpeges lokale delegerede til Ruslands parlament.
Ruslands militær har tidligere antydet, at tjetjenske separatister forbereder angreb på russiske styrker, politi samt Moskva-venlige embedsmænd for at lægge hindringer i vejen for valghandlingen.

Promiller intet handicap
*En tysk domstol forbød torsdag en mand at køre i sin kørestol de næste tre måneder. Forbudet skyldes, at manden tre gange er blevet stoppet i sin elektriske kørestol med en promille, der langt overskrider den tilladte i Tyskland.
Udover kørestols-køreforbudet fik manden to måneders betinget fængsel for at have bragt andres liv og levned i fare.
Dommeren understregede, at køreforbudet gælder alle køretøjer.

Information retter
*I gårsdagens avis side fire kom vi fejlagtigt til at melde Københavns miljøborgmester Bo Asmus Kjeldgaard ind i Socialdemokratiet.
Han er SF'er.
Vi beklager fejlen, Red.

Håb om overlevende i ubåd svinder ind
*Situationen for de 118 besætningsmedlemmer på den russiske atomubåd Kursk, som er fanget på havbunden, blev torsdag betegnet som "næsten katastrofal" af landets premierminister. Samtidig blev ubåden karakteriseret som "svært beskadiget".
Premierminister Mikhail Kasjanov sagde på et regeringsmøde, at der fortsat er håb om, at sømændene er i live, men flådens talsmand bekræftede, at de var ophørt med at banke SOS-signaler på skroget, og at man intet har hørt fra dem i flere dage.
En britisk miniubåd og besætningen blev torsdag sejlet fra Trondheim i Norge om bord på et forsyningsskib. Forude ligger 50 timers sejlads, som slutter med et forsøg på at bjærge sømændene, som er fanget på bunden af Barentshavet. Men det er usikkert, om hjælpen når frem i tide. Flådekommandør admiral Vladimir Kurojedov anslog tidligere på ugen, at besætningen vil løbe tør for ilt fredag. Nogle eksperter har vurderet, at der kun er luft til få timer tilbage. I Rusland er regeringen blevet kritiseret for ikke tidligere at have bedt om hjælp udefra.
Leder på forsiden og analyse side 5

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her