Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

15. august 2000

Pentagon: Ingen brintbomber i Thule
*Ingen brintbomber overlevede flystyrtet ved Thule i 1968, hvor et amerikansk militærfly styrtede ned med fire brintbomber, sagde en talsmand for Pentagon, Bryan Whitman, i går.
En gruppe tidligere Thule-arbejdere har gravet oplysninger frem, som antyder, at den fjerde bombe fortsat ligger på havets bund.
"Disse oplysninger er unøjagtige. Alle fire bomber blev tilintetgjort af ild," sagde Whitman, som tilføjede, at repræsentanter for den danske regering overvågede den efterfølgende rensningsaktion.

Narkodømt slap for udvisning
*En udlænding slap mandag for at blive udvist af Danmark, efter at han havde handlet med heroin i København. Dommerne i Højesteret var enige med såvel anklagemyndigheden som mandens forsvarer i, at den tidligere afsagte dom om udvisning var forkert.
Det var i januar 1999, at Østre Landsret straffede den 34-årige mand fra Liberia med fængsel i 60 dage og udvisning i fem år. Men siden kom der nye signaler fra Højesteret, og derefter fik en stribe udviste ekstraordinært en ny chance i retssystemet.
Hvis en udlænding har god tilknytning til Danmark, kan udvisning være for grov en sanktion, især hvis sagen kun drejer sig om f.eks. meget beskedne mængder narkotika, slog Højesteret fast.
Den 34-årige kom til landet i 1992 og har to børn her. Hans sag er den første af de ekstraordinære sager.

S: 16-årige skal i aktivering
*Kommunerne skal - med tilførsel af ressourcer - pålægges en aktivering af de 16-18-årige, der ikke går videre med uddannelse efter folkeskolen. Det foreslår Socialdemokratiet i udkastet til et nyt arbejdsprogram, der skal vedtages på partiets kongres i næste måned, skriver Aktuelt mandag.
Partiets næstformand, Lene Jensen, kalder det "uholdbart", at en del unge havner i en slags ingenmandsland fra de forlader skolen som 16-årige, til de som 18-årige kommer under det sociale system.
Det nye forslag støttes af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF): "Forslaget er et nybrud, der vil tvinge kommunerne til at forholde sig mere aktivt til de unge, som falder fra i uddannelsessystemet. Der er for mange unge i dag, som går upåagtede, indtil de fylder 18," siger generalsekretær i DUF, Hans Stavnsager, til Aktuelt.

Kritik af britisk asyllovgivning
*30 menneskeretsgrupper er gået sammen i en sønderlemmende kritik af Storbritanniens asyllove, der blev strammet op tidligere på året. Det fremgår af de 30 organisationers rapport til FN's Komite til Elimination af Alle Former for Racisme, et kontor, der er hjemmehørende i Geneve.
Rapportens forfattere konkluderer, at den strengere asyllovgivning har gjort situationen værre for immigranterne. Lovene blev strammet, efter at omkring 100.000 mennesker søgte politisk asyl sidste år.
Desuden kritiseres Tony Blairs Arbejderpartiregering for at lukke øjnene for racisme, eksempelvis når det gælder politiovergreb mod farvede. Der henvises bl.a. til den omstridte efterforskning af drabet på den sorte teenager Stephen Lawrence.

Danmark stopper gen-majs i EU
*Den svejtsiske kemikoncern Novartis skal ikke have lov til at markedsføre en gensplejset majs som fødevare i EU.
Det har Fødevareministeriet meddelt EU-Kommissionen. Danmark vil ikke være med til at give nye markedsføringstilladelser til fødevarer, før EU har fået klarere regler om gensplejsede fødevarer.
Majsen, den såkaldte Bt11-majs, er en sød majs, der er blevet ændret genetisk, så den er beskyttet mod angreb af larver af den europæiske majsborebille, og så den kan tåle sprøjtning med ukrudtsmidlet Basta.
De hollandske myndigheder, hvortil ansøgningen er indgivet, er indstillet på at godkende majsen, hvis der ikke kommer indsigelser. De anser den for lige så sikker som traditionel majs.
Det danske fødevareministerium henholder sig til det såkaldte moratorium - en tænkepause fra juni sidste år - hvor Danmark sammen med Frankrig, Grækenland, Italien og Luxembourg har erklæret, at landene vil stoppe nye tilladelser, indtil EU har fået mere klare regler for godkendelser.

Britisk landbrug ramt igen
*Mens britiske bønder stadig kæmper for at få billedet af en ko ramt af kogalskab væk fra europæiske forbrugeres nethinder, skal de nu til at kæmpe endnu en kamp mod en sygdom.
I onsdags på en gård i Suffolk i det sydøstlige England blev der konstateret tilfælde af svinepest for første gang siden 1986 i England, og 3.500 svin blev straks destrueret for at hindre, at sygdommen bredte sig. Det engelske landbrugsministerium oplyser, at yderligere to gårde er blevet inficeret, og i løbet af den sidste uge har 10.000 britiske svin måttet lade livet.
Mennesker kan ikke rammes af svinepest, og der er ingen sundhedsrisiko ved at spise inficeret svinekød, men sygdommen er yderst smitsom. EU-kommissionen lægger nu begrænsninger på eksporten af levende svin samt svinesæd fra Storbritannien. Begrænsningen har virkning fra den 31. august.

Minister fyret i Polen
*Polens premierminister fyrede i går økonomiminister Emil Wasacz, der har stået i spidsen for Polens ambitiøse privatiseringsprogram siden 1997. I stedet udpegedes senator Andrzej Chronowski fra regeringspartiet Solidaritetsblokken til ny økonomiminister.
Mange parlamentsmedlemmer har kritiseret Wasacz for at have ført privatiseringsprocessen for langt og for ofte solgt virksomheder til udenlandsk kapital.

Borgmester klar til at ændre p-regler
*Københavns trafikborgmester Søren Pind (V) forsøger nu at vise lydhørhed over for den massive kritik af de nye parkeringsregler i hovedstadens brokvarterer. Søren Pind fremsætter med konservativ og delvis radikal støtte en række ændringsforslag til parkeringsordningerne, så såvel virksomheder som beboere i de berørte områder bliver tilgodeset.
Blandt forslagene er bl.a., at sociale organisationer skal kunne få gratis p-licenser til deres frivillige medarbejdere. Selvstændige uden firmabil skal kunne købe erhvervslicens til deres privatbil. Beboerlicens skal kunne bruges til både låne- og lejebiler.

Information retter
*Billedet af Lene Koch i gårsdagens avis var forsynet med en forkert signatur. Fotografens navn er Maria Koch Zahle. Vi beklager.

Afrikanske ledere forsøger påny at forhandle fred
*Ledere fra de afrikanske lande, der er involveret i krigen i Den Demokratiske Republik Congo (DRC), indledte i går nye forhandlinger i den zambiske hovedstad Lusaka med det mål at afslutte den to år lange konflikt i Congo.
Zambias præsident, Frederick Chiluba, der leder forhandlingerne, sagde ved åbningen, at efter at fredsforhandlingerne kollapsede i juli 1999, har der været mange "negative udviklinger, der truer fred. Vi er her for at give FN's sikkerhedsråd en forsikring om, at der er de rette betingelser til stede for at udstationere tropper (FN-soldater, red.)," sagde Chiluba.
FN lovede i februar at udstationere 500 militære observatører og 5.000 soldater i det krigshærgede Congo. Men indtil nu er det ikke sket. Bl.a. siger verdensorganisationen, at der fortsat er for mange voldelige sammenstød i Congo, samtidig med at den congolesiske præsident Laurent Kabila lægger hindringer i vejen for FN-mandatet.
Stemningen blandt de delegerede var heller ikke optimistisk, og en enkelt diplomat sagde, at "det her er bare endnu et møde, som ingen venter, giver noget som helst". Tilstede var også præsidenterne fra Rwanda, Zimbabwe, Uganda og Namibia.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu