Læsetid: 2 min.

Politiet vil afhøre advokat om Greenpeace-aktion

14. august 2000

Niels Forsbys navn stod på en telefonliste under aktionen mod Stålvalseværket i august 1999. Det har fået politiet til at interessere sig for advokaten

"Chikanøst" og "intimiderende".
Sådan betegner advokat Niels Forsby Frederikssund Politis ønske om at afhøre ham ham i forbindelse med Greenpeace-aktionen i august 1999 mod Det Danske Stålvalseværks udledning af dioxin.
Niels Forsby er forsvarer for en gruppe Greenpeace-aktivister, der blev anholdt i forbindelse med miljøorganisationens blokade af havneudløbet i Frederiksværk. I forbindelse med anholdelsen af aktivisterne fandt politiet en intern Greenpeace-telefonliste med navne og numre på vigtige kontaktpersoner samt på den advokat - Niels Forsby - der kunne kontaktes, hvis nogle af aktivisterne fik brug for en forsvarer.
"Jeg opfatter det som chikanøst og som et forsøg på at intimidere samspillet mellem mig og Greenpeace. Det er ganske almindeligt, at aktivister i forbindelse med aktioner allierer sig med advokater, som de har tænkt sig at bruge som forsvarere," siger Niels Forsby.

Var på stand by
Aktionskoordinator i Greenpeace, Mads Christensen, der selv blev anholdt og sigtet i forbindelse med aktionen, kontaktede Niels Forsby inden aktionen og fortalte, at aktivisterne kunne få brug for en advokat:
"Jeg spurgte, om han ville hjælpe os, hvis behovet opstod, og det sagde han ja til," siger Mads Christensen.
Ifølge ham kendte Niels Forsby ikke tid og sted for aktionen - eller aktionens art.
Niels Forsby modtog sidst i juli en tilsigelse fra Frederikssund Politi. Det fremgår af tilsigelsen, at politiet vil afhøre advokaten, "fordi Deres navn fremgik på nogle bilag, der blev fundet under ransagninger i forbindelse med anholdelsesaktionerne. Det findes derfor relevant at afhøre Dem om Deres kendskab til den konkrete aktion, herunder den ulovlige indtrængen på Stålværkets område, inden aktionen rent fysisk blev iværksat."
Hos Frederikssund Politi ønsker en yderst tilknappet kriminalkommissær Flemming Poulsen ikke at uddybe formuleringen.
"Jeg kan ikke kommentere årsagen til, at vi ønsker ham afhørt," siger Flemming Poulsen, der ikke vil oplyse, om politiet har andet materiale end telefonlisten, der kunne give anledning til at interessere sig for Niels Forsbys rolle. Kriminalkommissæren oplyser, at det ikke har været overvejet at sigte Niels Forsby for noget strafbart.
Mads Christensen afviser, at politiets interesse for Niels Forsby kan føre til, at Greenpeace fremover opfører sig mere konspiratorisk for at forhindre, at interne telefonlister falder i politiets hænder:
"Det er ekstremt vigtigt for os, at vi handler med åben pande," siger Mads Christensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu