Læsetid: 2 min.

Raket-skjold splitter radikale

8. august 2000

Det radikale Venstres udenrigsudvalg kræver et dansk nej til USA's planer om nyt raketskjold

Flere medlemmer af Det radikale Venstres udenrigsudvalg er stærkt utilfredse med regeringens afventende holdning til de amerikanske planer om at genoplive præsident Reagans stjernekrigsprojekt.
Kritikere i partiet mener, at Det radikale Venstre forråder sin anti-militaristiske tradi-
tion, som bl.a. kom til udtryk med fodnotepolitikken i 1980'erne, når end ikke en radikal udenrigsminister vil lægge afstand til planerne om National Missile Defence (NMD), der bl.a. omfatter opstillingen af en ny, såkaldt X-band radar på Thule-basen i Grønland:
"Regeringen sender et rigtigt dårligt signal til Grønland og resten af verden ved ikke at træde i karakter", siger formanden for Det Radikale Venstres udenrigsudvalg, Henning Nielsen, til Information.
"Vi er mange i Det radikale Venstre, som ønsker, at regeringen kommer ud af busken i denne sag. Vi arbejder derfor på en resolution til landsmødet i næste måned, der vil kræve, at regeringen tager afstand fra de amerikanske planer. Hvis resolutionen vedtages, vil det helt sikkert lægge et stort pres på regeringen" siger han.

Europæisk samarbejde
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) afventer fortsat resultatet af de igangværende forhandlinger mellem USA og Rusland om de nødvendige ændringer af ABM-traktaten fra 1972, før regeringen tager endelig stilling.
Flere radikale partimedlemmer mener imidlertid, at planerne om et amerikansk raketskjold har så vidtrækkende konsekvenser for den globale verdensfred, at den danske regering ikke længere bør gemme sig bag diplomatisk maskespil.

En europæisk sag
Partiets tidligere medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Jørgen Estrup (R), der netop er trådt ud af Folketinget for at blive cheføkonomi i FN's industrielle udviklingsorganisation, UNIDO, vil have den danske regering til at søge sammen med de andre europæiske lande, som allerede har udtrykt skepsis:
"Den sikkerhedspolitiske balance i verden skal ikke bestemmes i Washington. De amerikanske planer vil få så afgørende indflydelse på våbenkapløbet i hele verden, at emnet er alt for vigtigt til, at den danske regering kan nøjes med blot have en taktisk position", siger han.
"Regeringen forsøger naturligvis at slippe lettest udenom. Men det ville være yderst klogt, hvis regeringen satte sig sammen med de andre europæiske lande og udformede en fælles holdning til de amerikanske planer. Den danske position ville også stå væsentligt stærkere," siger Jørgen Estrup.
Han bakkes op af næstformanden i radikale udenrigsudvalg, Ole Olsen:
"Danmark skylder grønlænderne at melde klart ud om vores holdning til planerne om det amerikanske raketskjold. Jeg ser meget nødigt en ny Thule-sag i dette spørgsmål. Hvis vores radikale udenrigsminister ikke snart melder klart ud, vil raketskjoldet blive et varmt emne på landsmødet," siger Ole Olsen.

Oprøret ulmer
I Socialdemokratiet er modstanden mod de amerikanske raketskjolds-planer endnu ikke markant.
Regeringens afventende udmeldinger har dog skabt grobund for, at græsrodsorganisationen Socialdemokrater Mod Masseødelæggelsesvåben (SAM) netop er blevet gendannet.
Ifølge talskvinde Helen Jørgensen, som tidligere har været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, planlægger SAM en række happenings på partiets kongres i september:
"Vi er i gang med at mobilisere en lang række delegerede, som vil tage sagen op på kongressen. Der er åbenbart brug for at genskabe en folkelig opinion mod oprustning i Socialdemokratiet," siger Helen Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her