Læsetid: 3 min.

Rare sager bag glitterstadset

19. august 2000

Salzburgfestspillet er mere end Mozartkugler, Domingo og talende jakkesæt. Den ny musik står stærkt i Salzburg som følge af nye satsninger af festens værter

Salzburgfestspil
SALZBURG - "Skal De ind til Wagners Tristan og Isolde eller Saariahos nye opera," vil taxachaufføren gerne vide. Alle i Salzburg er på den ene eller andet måde med i festspillet. Fra høj til lav: Alle kender indholdet og mange diskuterer det - også taxachaufføren.
Mange udenforstående tror, at arrangentet er klassisk tilbageskuende, fordi de prominente kommer, og fordi denne verdens dressmen med nips-ledsagere fylder ved indgangen og ved champagnebordet. Ud fra det forfængelige håb at blive set på det rigtige tidspunkt sammen med de rigtige mennesker, og i bedste fald blive fotograferet til en avis. Men det er kun facade, bag det opstyltede kan den nysgerrige finde musiktilbud, som ikke
findes magen til andre steder.
Hans Landesmann, som er ansvarlig for Festspillets koncertrække, har styrket ny musik-profilen uden at miste glimmeret og de berømte interpreter. Tradition og moderne er nøgleord for ham, hvor nyt og gammelt står i forhold til hinanden i det gyldne snits proportioner.
Det betyder at cirka en tredjedel af programpunkterne handler om helt ny musik. I år præsenteres tre 'tårne' under titlen Drei Komponisten der Zeitwende: Pierre Boulez, Friedrich Cerha og Peter Eötvös. Ved en række koncerter og seminarer tegnes portrætter af personlighederne.

Næste generation er med
Kritikere her i Salzburg taler ud over Saariahos
L'Amour de loin om Mozarts Idomeneo og Berlioz' Trojanerne som de programpunkter, der har været størst forventning til og som kan blive årets højdepunkter. Til tidsskriftet Bühne siger Hans Landesmann, at ved siden af Berlioz-Schwerpunktet er den nye musik bærende søjle i koncertprogrammerne. En række koncerter præsenteres i serien Next Generation. I år er det den østrigske komponist Gerd Kühr som spilles og diskuteres i forskellige sammenhænge.
Salzburg-publikummet kan også opleve den tyske komponist Wolfgang Rihm i helfigur i kraft af syv koncerter med musik af komponisten. Han er composer in residence ved Festspillet og de besøgende kan ikke undgå at møde hans musik.
Sådan kunne man blive ved: Zubin Metha dirigerer Messiaen, Wienerfilharmonikerne spiller Schnittkes Bratchkoncert, osv.
Salzburg er mere end Mozartkugler, Domingo og talende jakkesæt. Åbenheden er markant: Man ønsker at orientere sig i nutidens musik i form af import-skikkelser og i form af fokus på de bedste i egne rækker.
Salzburg Festspillet har det hele og lidt mere. Festivalerne i Bergen og Helsinki kan ganske enkelt ikke hamle om med de imposante forestillinger og kombinationen af elitært og folkeligt, som det er muligt at tilbyde i Salzburg. Pengene flyder ikke så let, som det var tilfældet tidligere, men det er sigende, at blot én af festspillets venlige mæcener, Alberto Vilar, har forhøjet sit årlige bidrag til 6 mio. dollars.

Til gavn for alle
Salzburg Festspillene fremstår oftest i medierne som en klassisk musikfestival. Men det er i virkeligheden en kulturfestival, der bl.a. også giver rum til jazz, skuespil, teater og kunstudstillinger.
Efter en EU-arkitekt-konkurrence med deltagelse af 145 arkitekter, har Stefan Zwink, Stefan Hoff og Klaus Friedrich fra München netop vundet konkurrencen om at bygge et nyt kunstmuseum i byen. Det skal ligge på den prominente plads ved Mönchsberg. Museet vil have 2.500 kvadratmeter udstillingsplads - en yderligere attraktion i den lille by, der over en 80-årig periode har opbygget et festspil-evenement, som tiltrækker et stort publikum, internationale skabere og udøvere.
Dertil kommer en lang række kulturbegivenheder i Østrig i international format som f.eks. Wien Modern. Mozartkuglernes hjemland har opdraget mennesker med vilje og samarbejdsevner til at udstikke perspektivrige retningslinjer for storstilede projekter. Til gavn for turisme og erhverv, til underbygning af landets anseelse internationalt set, til gavn for udøvere og kunstnere - til gavn for kunsten og kulturen i bredeste forstand. Ingen taber på det.
Det er til at blive helt misundelig af.

*Salzburger Festspiele. 23. jul.-31. aug. Flere oplysninger på www.salzburgfestival.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her