Analyse
Læsetid: 5 min.

Rivalernes kamp i Serbien

8. august 2000

Den serbiske oppositions kroniske vægelsind synes nu at stamme fra Vuk Draskovic, efter at oppositionen har opstillet hele to præsidentkandidater

Det ligner en drøm, der er gået i opfyldelse for Slobodan Milosevic, efter at den serbiske opposition har besluttet at opstille to præsidentkandidater til valget den 24. september.
Med en splittet opposition forøges Milosevic' muligheder for at blive valgt til jugoslavisk præsident betydeligt.
Det største oppositionsparti, SPO, sagde i weekenden, at det opstiller Beograds borgmester Vojislav Mihajlovic som præsidentkandidat. Beslutningen blev straks mødt med kritik af de andre oppositionsledere, som i går udpegede deres fælles kandidat: den moderate nationalist Vojislav Kostunica. Lige til det sidste prøvede de andre oppositionsledere at overtale SPO til at trække dets kandidat tilbage, men det lykkedes ikke.
Kritikken af Mihajlovic som kandidat går på, at han er ukendt uden for Beograd, hvor han desuden har stået i spidsen for et korrupt og upopulært bystyre. "Vi ser ham ikke som en vinder," siger en af oppositionslederne Zarko Korac.

SPO's beslutning om at opstille sin egen kandidat er overraskende, fordi partiet hidtil har villet boykotte valgene, som Milosevic udskrev i sidste måned, efter at han ændrede forfatningen, så han kunne blive genvalgt.
De andre oppositionspartier har prøvet at overtale SPO, der ledes af Vuk Draskovic, til at opgive en boykot og gå med i et valg-samarbejde. I stedet finder oppositionen pludselig sig selv overhalet inden om af SPO, der altså kom først med at meddele sin kandidat.
Set fra oppositionens synspunkt ville det være langt at foretrække, at SPO boykottede frem for at stille med en kandidat. Ved en boykot kunne mange af SPO's faste vælgere tænkes at stemme på oppositionens fælles kandidat.
Også iagttagere mener, at Vojislav Mihajlovic er et dårligt valg. "Han er både farveløs og smagløs. Det er oplagt, at det er et forsøg på at skade resten af oppositionen," siger Srbobran Brankovic, der leder et opinionsinstitut i Beograd.
Det er meget vigtigt for den serbiske opposition at undgå splittelse, fordi vælgerne i forvejen er trætte af oppositionen, der i 10 år har skændtes internt i stedet for at vælte Milosevic.
Problemet med den serbiske opposition synes nu at koncentrere sig om SPO's uberegnelige leder Vuk Draskovic, der synes at have glemt, at han så sent som i januar skrev under på en aftale med de øvrige oppositionsledere om et samarbejde i tilfælde af valg. SPO's beslutning om at stille med sin egen kandidat vil utvivlsomt forøge en mistanke om, at Vuk Draskovic er i lommen på Slobodan Milosevic. Mange iagttagere mener, at Draskovic enten arbejder for Milosevic eller på en eller anden måde bliver afpresset af Milosevic.
"Nu ved vi, at Draskovic samarbejder med Milosevic," siger økonomen Mladjan Dinkic, som leder en gruppe på 17 økonomer, der er imod Milosevic. Dinkic retter i den forbindelse skytset mod Draskovic og kalder udnævnelsen af Mihajlovic for en skændsel.

Det er i øvrigt tankevækkende, at Vuk Draskovic ikke selv stiller op. Han siger, at han risikerer at blive skudt af Milosevic' folk, hvis han kommer ind i Serbien. Vuk Draskovic befinder sig i øjeblikket i Montenegro, der sammen med Serbien udgør Jugoslavien. Draskovic blev i juni udsat for et attentat i Montenegro, hvor han blev lettere såret.
Men måske Draskovic holder sig væk fra valget, fordi han ikke vil risikere at lægge navn til et stort nederlag. Vuk Draskovic' og hans parti menes at have mistet popularitet i de seneste måneder på trods af attentatet.
Men Draskovic blev beskyldt for at udnytte attentatet til politiske formål. Beskyldningerne kom blandt andet fra oppositionens fælles kandidat Vojislav Kostunica, og det har Draskovic ikke glemt. Han har i de seneste dage svaret igen med nogle giftige angreb.
"Kostunica er ikke for folk med samvittighed," mente Draskovic, der også har sagt, at Kostunica er en mand, "der skræmmer mange borgere i Serbien, fordi hans politik er den samme som Slobodan Milosevic'."
Vojislav Kostunicas moderate nationalisme nyder bred støtte i Serbien. Vuk Draskovic' angreb på Kostunica ligner også en håndsrækning til Milosevic.
Draskovic' kritik er noget svær at forstå, fordi han selv har været med i Milosevic' regering sidste år og deler mange af Milosevic' nationalistiske synspunkter.
Milosevic kan i øvrigt vente konkurrence fra den anden side. I går sagde Vojislav Seseljs fascistiske parti, at det også stiller op til præsidentvalget med stedfortrædende partichef Tomislav Nikolic som kandidat. Seseljs parti er i forvejen med i den serbiske regering, men det er overraskende, at partiet kommer med sin egen kandidat.
Det var ventet, at det ville pege på Milosevic ligesom det tredje regeringsparti det stalinistiske JUL allerede har gjort det. Men tiden arbejder mod oppositionen, der i forvejen blev taget på sengen, da valget blev udskrevet for to uger siden. Der er sommerferie i Jugoslavien i øjeblikket, så oppositionen får måske først en valgkamp i gang i begyndelsen af september. Oppositionspartierne prøver også at blive enige om en fælles liste til serbiske lokalvalg, men også her synes SPO at stille urimelige krav.
Lokalvalgene skal sammen med præsidentvalg og valg til det jugoslaviske forbundsparlament alle finde sted den 24. september. Forbundsvalgene vil blive mødt med en boykot af regeringen i den lille vestligt orienterede delstat Montenegro, som ikke anerkender Milosevic' forfatningsændring i sidste måned. Montenegro kalder ændringen for et kup. Men den serbiske opposition har brug for stemmerne fra Montenegro, som Vojislav Kostunica nu bejler til med forslag om at overveje en løsere union mellem Serbien og Montenegro. Samtidig synes han at trække i land på sine hidtidige krav om, at han kun stiller op, hvis Montenegro deltager i valgene.

Valgene finder sted i en atmosfære af frygt og mangel på kritiske medier. Milosevic banker derudad og har senest kaldt to briter og to canadiere, der blev anholdt i sidste uge i Montenegro for krigsforbrydere og terrorister, som der nu skal føres retssag i mod.
Dermed fremmaner Milosevic en trussel fra Vesten, som det er underforstået, at han er den eneste, der kan håndtere. Samtidig er oppositionen udnævnt til NATO-lakajer, der er i ledtog med den alliance, som bombede Jugoslavien sidste år.
Andre absurde historier i den Milosevic-tro presse blev bragt i går i Vecernje Novosti. Avisen skriver, at den ungarsk-amerikanske finansmand George Soros vil investere 1,2 milliarder kroner i en "særlig krig mod Serbien".
Soros' Fond for et Åbent Samfund arbejder med at demokratisere Balkan og andre tidligere kommunistiske områder. Men avisen skriver i stedet, at den jugoslaviske afdeling af hans fond arbejder med "hjernevaskede anti-nationalister", som gerne ser Serbien besat til gengæld for småpenge og luftige historier om velfærd. Avisen udtrykker håb om, at den slags åbne samfund vil blive straffet på den rette måde efter valget...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her