Læsetid: 3 min.

'Så må vi klare det problem'

2. august 2000

Forskningsminister Birte Weiss meddelte i første omgang, at der alligevel ikke er afsat særlige midler til forskning i erhvervslivets optræden under besættelsen. Men historien udviklede sig i løbet af tirsdagen

Mere end syv måneder efter, at forskningsminister Birte Weiss (S) bebudede, at "der er fem millioner kroner" til forskning i industriens og landbrugets samarbejde med den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig, er der stadig ikke afsat en særlig bevilling til formålet på finansloven.
Det sagde Birte Weiss tirsdag middag til Information. Men historien udviklede sig i løbet af dagen.
Information beskrev tirsdag tre fremtrædende historikeres forundring over, at forskningsrådene for humaniora og samfundsvidenskab ikke har slået forskningsstipendier op, efter at det i december kom frem i medierne, at der var afsat penge til netop forskning i erhvervslivets samarbejde med tyskerne 1940-45.
Berlingske Tidende skrev 21. december 1999 under overskriften "Industriens krigsrolle undersøges", at "Mere end 50 år efter afslutningen på Anden Verdenskrig vil erhvervslivets samarbejde med den tyske værnemagt blive genstand for en stor videnskabelig undersøgelse". I artiklen citeres Birte Weiss for følgende:
"Hvis der kommer et projekt, der er i orden rent videnskabeligt, så kan man regne med, at der er penge til det. Der er fem millioner kroner, hvis det er et projekt, der er fem millioner kroner værd. Dér ligger grænsen."

Ikke særkonto
Information fik tirsdag kontakt til Birte Weiss, som forklarede, at der ikke er tale om "en særkonto på finansloven", og at der derfor ikke bliver lavet et særligt opslag. Eventuelle interesserede historikere og samfundsforskere henviste ministeren i stedet til at søge forskningsrådenes "almindelige pulje".
- Betyder det, at det er de almindelige frie midler, der skal bruges, og at ansøgninger om støtte til forskning i erhvervslivets rolle under krigen indgår forskningsrådenes almindelige prioritering?
"Ja, hvad ellers? Ellers ville der jo være tale om en særlig konto på finansloven."
Mindre end en time efter Informations samtale med Birte Weiss ringede Frank Aaen til Information og meddelte, at ministeren nu havde "udtalt, at selvfølgelig vil sagen blive bragt i orden på den måde, at der er en pose penge og selvfølgelig også et opslag og en mulighed for at søge".

Vi må finde en løsning
Information kontaktede endnu en gang forskningsminister Birte Weiss, som tirsdag først på eftermiddagen var nået frem til følgende:
"Frank Aaen siger, at der under finanslovsforhandlingerne med finansministeren blev stillet en særlig pose penge i udsigt og dermed et særligt opslag. Hvis det er tilfældet, må vi finde en løsning på det."
- Har du erklæret dig enig med Frank Aaen i, at der er stillet en særlig pose penge i udsigt?
"Det er ikke et møde, jeg har deltaget i, så jeg kan ikke erklære hverken det ene eller den andet om det," siger Birte Weiss og lover at tage kontakt til finansminister Mogens Lykketoft (S), når han er færdig med sin sommerferie.
- Når man læser den måde, du blev citeret på af Berlingske Tidende i december, kunne man let få det indtryk, at der er afsat en særbevilling på præcis det beløb: fem millioner kroner?
"Jamen, jeg har ikke deltaget i forhandlingen eller den snak over bordet, eller hvad der i øvrigt har været tale om. Men hvis Frank Aaen og finansministeren er enige om, at der har været tale om en særlig bevilling, så må vi klare det problem," siger Birte Weiss.
Frank Aaen erklærer sig enig med Birte Weiss i, at der ikke er lavet en skriftlig aftale med regeringen om en bevilling. Han henholder sig imidlertid til en mundtlig aftale med finansministeren.
"Det er utilfredsstillende, at vi skal igennem endnu en runde, før der bliver klarhed over, hvad der er aftalt," siger Frank Aaen.
- Burde du ikke have sikret dig en skriftlig aftale?
"Normalt kan man stole på, hvad der bliver sagt. Og sådan har det jo altså også vist sig at blive i denne her sag," siger Frank Aaen.
Finansministeriets minister- og ledelsessekretariat oplyste tirsdag, at finansministeren ikke kunne besvare spørgsmålet om, hvad der er aftalt, da han holder ferie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her